Principală  —  IMPORTANTE   —   Abonamentele pentru călătorie în transportul…

Abonamentele pentru călătorie în transportul public municipal, mai scumpe pentru agenții economici – DOC. Ce spun autoritățile locale

Foto: RTEC

Prețul unui abonament pentru agenții economici pentru călătoriile cu transportul public din Capitală va fi modificat. Potrivit deciziei Consiliului municipal Chișinău (CMC) din 7 iulie 2022, prețul abonamentului pentru agenții economici nu va mai fi același ca în cazul călătorilor generali, așa cum prevedeau tarifele care au intrat în vigoare la 1 iulie – de 234 de lei pentru o lună, 594 de lei pentru 3 luni și 972 de lei – 6 luni. Astfel, operatorii economici vor trebuie să scoată din buzunar dublu, 468 de lei pentru un abonament pentru o lună, 1 188 de lei pentru 3 luni sau 1944 de lei pentru 6 luni. Totuși, potrivit șefului Direcției generale transport public, Vitalie Mihalache, decizia nu a intrat încă în vigoare.

Solicitat de Ziarul de Gardă, șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație din cadrul Primăriei Chișinău, Vitalie Mihalache a motivat modificarea făcând referință la practica anterioară când tarifele la abonamentele pentru persoane fizice și agenții economici au fost diferite.

„Agentul economic achiziționează abonamentul pentru desfășurarea activității economice. În condițiile în care se achiziționează un abonament, el poate fi utilizat de toți angajații agentului economic. Noi ne dăm seama că abonamentul nu este folosit de două, trei, patru călătorii pe zi dar poate fi folosit pentru multiple călătorii cu transportul public. În condițiile respective, s-a luat decizia de a reveni la practica anterioară și de a avea un decalaj minim dublu pentru costul abonamentelor”, explică șeful Direcției.

Întrebat de ce această situație nu s-a avut în vedere înainte de a fi aprobate tarifele de la 1 iulie, Vitalie Mihalache a spus că a avut loc o perioadă de testare și evaluare a acelor tarife stabilite.

„Inițial s-a luat o decizie pentru a vedea dacă vor fi solicitate. Totuși, majoritatea abonamentelor solicitate de agenții economici au fost pentru 6 luni, nu au fost pentru o lună. Considerăm că este incorectă ideea inițială ca să fie stabilit același abonamente, din simplu motiv că s-a constatat că avem agenți economici a căror angajați folosesc transportul public foarte frecvent. Acestea sunt folosite de cel puțin patru, cinci angajați (…)”, a mai menționat Vitalie Mihalache.

Deși decizia Consiliului municipal datează din 7 iulie, aceasta nu a intrat încă în vigoare, conform lui Vitalie Mihalache.

„Avem modificarea în decizie. Urmează a fi semnată de primarul general dispoziția, după care vor fi puse în circulație noile abonamente”, a precizat funcționarul.

Potrivit șefului Direcției transport public, în luna iulie au fost vândute agenților economici doar abonamente pentru o lună, iar în august, la fel, vor fi distribuite abonamente valabile 31 de zile.

Potrivit reprezentanților RTEC, noile tarife ale abonamentelor pentru agenții economici sunt următoarele:

  • 1 lună – 468 de lei;
  • 3 luni – 1 188 de lei;
  • 6 luni – 1 944 de lei;

Din 1 iulie 2022, a intrat în vigoare tariful unic pentru călătoriile în transportul public din Chișinău. Prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în raza municipiului Chișinău este 6 lei.

Tot atunci, pentru a motiva cetățenii să procure abonamente, autoritățile municipale anunțau călătorii care utilizează frecvent transportul public că pot să-și procure abonamente ce vor diminua prețul plătit până la cinci ori, în funcție de numărul călătoriilor și durata valabilității abonamentului.

Prețul abonamentelor lunare pentru agenții economici a fost de 320 de lei lunar până la aprobarea noilor tarife în luna iunie.