Care sunt suburbiile lui Chirtoacă şi sectoarele lui Dodon?

Ca şi în campaniile precedente din 2007, 2005, 2003 şi 1999 Chişinăul a fost salvat, din nou, de suburbii. Din cele 18 centre administrative rurale din componenţa municipiului, care reunesc 35 de localităţi, Dorin Chirtoacă a fost votat majoritar în 15 din ele.

Pe primil loc în topul localităţilor cu votanţi pro-Chirtoacă se situază Gratieştii cu 87,13% din voturi. Locurile doi şi trei au fost disputate între Bacioi (cu 81,87% din voturi) şi Coloniţa (satul de baştină al primarului Chirtoacă) cu 81,51%.

Candidatul comunist, Igor Dodon, l-a devansat uşor pe Dorin Chirtoacă doar în trei localităţi rurale, în care, la fel ca şi la Chişinău, şi-a spus cuvântul votul etnic. E vorba de Vadul lui Vodă (59,39%, Vatra (54,02%) şi, la limită absolută, Cricova cu 50,07%.

In nici una din localităţile suburbane, la fel ca şi în sectoarele urbane, Dodon nu s-a putut ridica la scorul înregistrat de Chirtoacă, deşi la Chişinău Dodon înregistrează o majoritate de voturi în 3 din cele 5 sectoare (Botanica, 59,64%, Rîşcani, 54,70% şi Buiucani, 50,65%), lui Chirtoacă revenindu-i întâietatea în alte două sectoare, mai puţin afectate de sovietism: Ciocana cu 52,20% şi Centru cu 51,68%.

Potrivit datelor CEC, comuniştii au pierdut alegerile nu doar pentru Primăria Chişinăului, ci în 80% din primăriile săteşti şi orăşeneşti din republică. Din numărul total de 505 primării, comuniştii s-au ales cu doar 87 locuri de primari, Alianţei de guvernare revenindu-i 366 (PLDM – 163, PDM – 133, PL – 70) alte 33 de locuri fiind câştigate de independenţi şi partide neparlamentare.

P.G.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. marian

    Atenţie poliţiei – familia Mocreac este terorizată!

    După ce a făcut publică istoria decesului fiicei sale, Larisa, omorâtă cu bestialitate în 1989 de către proaspătul consilier municipal comunist, Anatol Tofan, mama decedatei trăieşte într-o stare de frică permanentă. În ziua de joi, Elena Mocreac a dat două interviuri jurnaliştilor, inclusiv TIMPULUI, iar noaptea cineva a început să-i bată la geam…

    Avertismentul s-a repetat şi în alte nopţi. Necunoscutul nu vorbeşte, nu trage de uşă, nu intră în casă. Tace ca un cioclu, tace ca o ameninţare fatală! Iar prin tăcere, sporeşte frica tuturor sufletelor vii din casă. La auzul acestor sunete, Elena Mocreac se teme să deschidă uşa, se teme să deschidă şi gura… Din relatarea colegilor noştri de la Jurnal, care au vizitat-o ulterior, reiese că femeia se eschivează deja să discute şi cu presa. Îi este frică şi pentru cealaltă fiică a ei, Lenuţa…

    Eu înţeleg că alegerile s-au terminat şi au biruit ai noştri. Dar asta nu înseamnă deloc că o biată femeie, din al cărei curaj cineva a tras foloase politice, trebuie acum uitată. Ceea ce se întâmplă noaptea în curtea casei familiei Mocreac ar trebui să-i pună pe jar pe toţi poliţiştii din Moldova. Deoarece femeia aceasta şi copiii săi au nevoie de protecţie. De pază permanentă şi necondiţionată din banii statului! Pentru că, prin curajul de care a dat dovadă, această familie a contribuit la salvarea Chişinăului.

  2. Pingback: Pe placul cui au fost croite circumscripțiile? – glasul.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *