Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ De ce trebuie să…

VIDEO De ce trebuie să consumăm mai puțin zahăr. Consecințe și soluții

Sugar Free Healthy Lifestyle Concept

O persoană din R. Moldova consumă de cinci ori mai mult zahăr decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, arată datele publicate de către Ministerul Sănătății al R. Moldova. Excesul de zahăr poate duce la o serie de efecte negative pentru sănătatea omului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Unele dintre acestea pot deveni fatale.

Pentru a evita toate riscurile produse de excesul consumului de zahăr, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să consumăm, zilnic, în jur de 25 de grame de zahăr. Statisticile arată că un moldovean consumă 125 de grame, mult peste medie. Astăzi, zahărul este pretutindeni, absolut pretutindeni, susține Maria-Victoria Racu, nutriționistă la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Zahărul – un drog

Lucia Gavriliță nu mai consumă zahăr din anul 2009. Toată familia sa a renunțat la acest obicei când fetița lor a primit un diagnostic care implica limitarea consumului de zahăr în alimentație, de rând cu alte produse.

„Pentru că ea a primit acest regim, noi, cu întreaga familie am decis să o ajutăm și, în felul acesta, împreună, în echipă, ne-a fost mult mai simplu să adoptăm niște deprinderi de alimentație sănătoasă, fapt pe care nu l-am regretat nicio clipă până acum”, își amintește Lucia Gavriliță.

Tratamentul oferit de medici se prelungea pentru doi ani, timp în care familia Gavriliță a ținut un regim strict.

Lucia Gavriliță

„După doi ani ne-am simțit atât de bine, încât cu întreaga familie am hotărât să rămânem la acest stil de viață și până-n prezent nu consumăm zahăr”.

Lucia își amintește că primul lucru pe care l-a făcut după ce a primit indicațiile medicului, a fost să arunce tot zahărul din casă. Unicul aspect negativ, spunea ea, este că a făcut această schimbare brusc, astfel, organismul nu a reușit să se obișnuiască.

„Aici aș putea să dau un sfat celor care doresc să aibă o alimentație mai sănătoasă, să încerce să scoată treptat ceea ce nu este foarte sănătos. Noi am făcut asta brusc și lucrul acesta s-a văzut. Într-o lună am avut niște stări, așa, de amețeală, dureri de cap. Primele zile chiar am avut febră. Toate acestea s-au datorat faptului că am scos mai multe alimente care creează dependență, zahărul fiind unul dintre cele mai puternice alimente care creează dependență”.

Aceeași recomandare o face și nutriționista Maria-Victoria Racu.

Nutriționista Maria-Victoria Racu

„Persoanele care doresc să excludă total zahărul, ar trebui să fie pregătite pentru un sevraj foarte pronunțat. Pentru că, practic, zahărul este un drog. Este un drog mai ușurel, desigur, nu vorbim ca despre drogurile cele psihotrope. Dar el, atunci când nimerește în organism, generează o explozie de dopamină, acel hormon al fericirii, în special atunci când acel zahăr este asociat și cu grăsimile, acea combinație, și, respectiv, este o plăcere enormă pentru organism, iar organismul nu vrea să renunțe la această plăcere, de aceea trebuie să fim pregătiți pentru un sevraj foarte pronunțat”, spune aceasta.

Nutriționista recomandă o schimbare treptată, astfel încât să nu renunțăm la zahăr total, „pentru că, practic, este o tortură pentru organism”.

Eu aș recomanda să se opteze pentru moderație. Dacă este posibil să se renunțe și să se opteze doar pentru fructe, legume, cereale, celelalte surse de glucoză, eu sunt cu ambele mâini pentru”, menționează nutriționista.

O consecință de termen lung – sindromul de rezistență la insulină

Dacă ar fi să clasificăm consecințele consumului de zahăr, ele pot fi pe termen scurt și pe termen lung.

Pe termen scurt, putem menționa acea acnee la vârsta de adolescență, atunci când și așa există o predispoziție de erupții cutanate. Deci, adolescenții au această problemă, iar consumul de zahăr o accentuează. Sunt cariile dentare, în special, dacă ne plac acadelele sau patiseria, care rămâne între dinți și, respectiv, bacteriile se înmulțesc foarte mult, acesta fiind un pericol foarte mare de apariție a cariilor. Și acele kilograme în plus, pentru că nu trebuie o perioadă foarte mare de timp, dacă facem un abuz de zahăr, apare acea grăsime în corp, acele kilograme în plus.

O consecință de termen lung ar fi sindromul de rezistență la insulină, organismul este înfometat și, în timp, apare diabetul zaharat de tip 2, iar odată cu el apar și bolile cardiovasculare”, explică Maria-Victoria Racu

În anul 2020, circa 119 mii de cetățeni ai R. Moldova sufereau de diabet, 90% dintre care cu diabet zaharat de tip 2, cel care se dobândește din cauza alimentației nesănătoase și, implicit, a excesului de zahăr.

Întrucât problema consumului de zahăr a devenit una discutată la nivel global, și Ministerul Sănătății (MS) al R. Moldova încă din 2018 a venit cu o agendă de lucru în acest sens.

„Povara cea mai mare sunt persoanele care au bolile netransmisibile”

Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică din cadrul MS spune că problema excesului de zahăr devine tot mai vizibilă de la an la an.

Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică din cadrul MS

„În anul 2020, atunci când am avut anchetele epidemiologice ale pacienților cu COVID, am văzut că povara cea mai mare și persoanele cu comorbidități sunt persoanele care au bolile netransmisibile. Un factor de risc care duce la bolile netransmisibile este alimentația nesănătoasă, inclusiv consumul excesiv de zahăr”.

Campania de informare și comunicare începută în anul 2018 de către MS care vizează consumul de zahăr are câteva etape, spune Daniela Demișcan.

„Noi suntem la a treia etapă de campanie din seria „Alege ce mănânci”. Prima campanie s-a axat pe consumul excesiv de sare, ulterior, de grăsimi, și acum am ajuns la zahăr. […] Campania de comunicare s-a axat pe câteva elemente-cheie. Sunt spoturile video care sunt rulate și acum în cadrul posturilor TV. A fost campania cu bloggeri celebri care s-au axat pe modul sănătos de viață, mergând și citind etichetele nutriționale, ei învață publicul, de fapt, la ce trebuie să atragă atenția atunci când procură un produs alimentar. Și nu în ultimul rând, am avut ateliere de lucru, nu doar cu MS și cu ANSP, dar și cu colegii noștri de la Ministerul Agriculturii, de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și cu cei din industria alimentară”, precizează Demișcan.

Diabetul zaharat de tip 2 se dobândește din cauza alimentației nesănătoase și, implicit, a excesului de zahăr

Șefa Direcției sănătate publică din cadrul MS spune că urmează să se lucreze mai mult și cu instituțiile educaționale.

„Ceea ce ține de MS, noi avem ordinul cu recomandările privind ajustarea meniurilor în instituțiile de învățământ. Aceste meniuri, de fapt, noi le ajustăm foarte des. Ultima ajustare a fost în 2020. Atunci am scăzut cantitatea de zahăr, care era recomandată. Copii de vârsta de 3-7 ani care se află în instituțiile de educație timpurie primesc până la 15 grame de zahăr, cantitatea care este recomandată, și, deja, odată cu creșterea vârstei, până la 25 de grame pe zi. Noi nu avem mai mult de 30 de grame pe zi pentru copil. Mesajul nostru, ca autoritate, este: alegeți, de fapt, ce mâncați. Consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății dumneavoastră”, concluzionează Daniela Demișcan.

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului

Pe data de 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra acestei afecțiuni. Prin diabet se înțelege nivelul redus sau incapacitatea organismului de a produce cantitatea necesară de hormon de insulină pentru a controla nivelul de zahăr în sânge (glucoză). Consumul excesiv de zahăr creează o afecțiune numită sindromul rezistenței la insulină, prin urmare, nu mai poate fi controlată cantitatea de zahăr care nimerește în sânge.

Potrivit OMS, diabetul este o cauză majoră de orbire, insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral, etc. În 2019, se estimează că 1,5 milioane de decese au fost cauzate direct de diabet. Alte 2,2 milioane de decese au fost atribuite nivelului ridicat de glucoză din sânge în 2021.

Eugenia WETZ

Video: Igor IONESCU
Montare: Andrei MUNTEAN