Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Un WC - mărul discordiei…

Un WC – mărul discordiei în Piaţa Agricolă din Făleşti

Administraţia Pieţei Agricole din Făleşti şi negustorii acesteia nu se pot înţelege în privinţa locului în care comercianţii urmează să-şi vândă marfa. Directorul Pieţei susţine că este ilegal ca tarabagiii să vândă marfa în afara pieţei, pe când ultimii susţin că vând în stradă pentru că nu pot accepta locul din preajma WC-ului din Piaţă, singurul pe care administraţia îl oferă comercianţilor.

În fiecare zi de piaţă, în Piaţa Agricolă din Făleşti e mare gălăgie. Negustorii susţin că au probleme cu poliţia care îi alungă şi nu le permite să-şi vândă marfa. „Într-o zi ne spun că ne mută, apoi că ne dau alt loc. Uitaţi-vă, nici oamenii nu mai vin să cumpere, că nu ştiu sigur unde şi dacă ne găsesc”, ne-a spus Maria P., vânzătoare în Piaţă.

Pentru că nu acceptă locul lângă WC, oamenii vând în stradăComercianţii susţin că poliţiştii le cer să elibereze spaţiile din preajma pieţei şi că îi trimit să vândă lângă WC. Oamenii refuză să accepte locul pentru că WC-ul emană un miros greu de suportat, care alungă cumpărătorii.

Mere la pachet cu mirosuri neplăcute

Victor Dociu, administratorul unei gospodării ţărăneşti susţine că iarna trecută a fost nevoit să vândă fructe lângă WC. „Vindeam mere. Oamenii se plângeau că miroase urât, dar ce puteam face?” se întreabă negustorul.

În trecut, comercianţii care aveau câteva tone de marfă erau lăsaţi să vândă într-un loc special amenajat în afara Pieţei. Odată cu venirea noii administraţii a Pieţei, vânzătorilor li s-a cerut să elibereze spaţiul, din motiv că în locul acestuia va fi construită o parcare.

„Conflictul a început iarna, atunci când, chipurile, a fost închisă Piaţa pentru reconstrucţii. A fost mare scandal. Oamenii au protestat pentru că nu aveau unde îşi vinde marfa. Directorul Pieţei nu a găsit o soluţie mai bună decât să ne trimită să vindem în preajma WC-ului. Acolo am vândut toată iarna tone de mere. Cumpărătorii erau dezgustaţi şi supăraţi că vindem legume şi fructe lângă locul în care alţii se uşurează. Astăzi ne-au lăsat să vindem în drum, dar de obicei fac mare zarvă. Cred că nu ne mai trimit lângă toaletă pentru că e vară şi acesta emană un miros neplăcut pe o rază de mai mulţi metri. Iarna, frigul anihila mirosul, însă pentru că e vară, le este frică să nu se declanşeze vreo epidemie” e de părere Victor Dociu.
Directorul Pieţei Agricole, Valeriu Garaz, susţine că WC-ul de care se plâng comercianţii e încă unul bun, în comparaţie cu altele, din zonă. „Acesta spre deosebire de alte veceuri este stropit uneori cu clorură de var”, spune directorul. „Locul e foarte bun pentru comercializare”, mai afirmă el, „însă din cauza fostei administraţii a Pieţei, care nu a avut grijă să cureţe WC-ul, acesta e înfundat. E adevărat, în prezent, ne confruntăm cu problema mirosului urât”.

În privinţa comercianţilor, directorul pieţei spune că le-a propus un alt loc, unde ar putea comercializa chiar din maşini, dar că, deocamdată, doar şase producători au depus cereri. El afirmă că cei care vând în afară nu sunt decât nişte speculanţi care, dimineaţa, cumpără marfa de la ţărani la un preţ de nimic, pentru ca mai apoi să „dicteze” preţul.

Ori comercianţii, ori WC-ul

Vânzătorii susţin că sunt producători locali cu acte în regulă. Alexandru Railean, preşedintele unei gospodării ţărăneşti, spune că în trecut nu erau probleme. „Eram aranjaţi frumos în două rânduri, nici un vânzător nu ieşea în stradă, toată lumea era mulţumită, aşa am lucrat timp de cinci ani. Acum e sfadă în fiecare dimineaţă, cu poliţie şi bătăi. Ne trimit să vindem în piaţă, dar cum să intrăm acolo cu câteva tone de legume? Un an întreg muncim în câmp, nu putem vinde marfa cu ţârâita” susţine Alexandru.

În plus, situaţia e cam „hoţomonoasă”, spun comercianţii. Deşi, pe de o parte sunt alungaţi din preajma pieţii, pentru că ar vinde ilegal, în fiecare zi totuşi li se percepe o taxă de 20 lei pentru locul pe în care îşi vând marfa.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Liubomir Sacara, viceprimarul or. Făleşti, a menţionat că nu poate fi vorba de comercializare autorizată în drum. „Vânzarea în stradă este ilegală, de aceea am decis ca toţi vânzătorii să intre în piaţă. În preajmă este amplasat un liceu. Aglomeraţia de maşini le pune copiilor viaţa în pericol. Încercăm să găsim un loc în care să organizăm în fiecare săptămână un iarmaroc unde comercianţii ar putea să-şi vândă marfa fără să achite vreo taxă”, susţine viceprimarul. Întrebat de ce au fost nevoiţi oamenii să vândă în preajma WC-ului, Liubomir Sacara ne-a spus că aşa a fost situaţia pe moment, „nu putem renunţa la WC, e o necesitate. E imposibil să-l scoatem în afara pieţei”.

Diana RAILEAN