VIDEO/ Tinerii de la Ungheni, despre egalitatea de gen: „Aici e vorba de drepturile omului, care trebuie respectate” – Ziarul de Gardă
VIDEO/ Tinerii de la Ungheni, despre egalitatea de gen: „Aici e vorba de drepturile omului, care trebuie respectate”

VIDEO/ Tinerii de la Ungheni, despre egalitatea de gen: „Aici e vorba de drepturile omului, care trebuie respectate”

vizualizări
21 septembrie 2021 | 12:54

În perioada 15–19 septembrie, la Ungheni s-a desfășurat tabăra de fotografie „Egalitatea în obiectiv”. Tinerii și tinerele au fost instruiți și încurajați să devină promotori ai egalității de gen și ai drepturilor omului în societate, prin intermediul artei fotografice. 

Experți locali și internaționali au oferit suport și ghidare participanților, care la final urmează să participe la o expoziție comună, la nivel național, precum și să organizeze propria expoziție fotografică în localitatea lor de baștină. 

În acest context, i-am întrebat pe tineri despre cum văd ei egalitatea de gen, cum cred că ne afectează inegalitățile și ce măsuri consideră că ar trebui întreprinse pentru a le combate. 

 Ionela-Mirela Iutiș, elevă, or. Ungheni: „Trăim într-o societate unde sunt multe stereotipuri, iar acestea împiedică femeile să se afirme. Poate, din cauză că, în trecut, aceste stereotipuri erau și mai evidențiate, nu foarte multe femei s-au putut remarca în istorie, precum bărbații, de exemplu. Acum, întrucât aceste stereotipuri s-au mai diminuat, multe femei s-au remarcat în domeniul economic, medical, juridic și cred că în viitor aceste preconcepții ar putea să dispară. Toți suntem oameni, cu aceleași mâini și picioare, și nu ar trebui să existe aceste diferențe pe bază de gen. Pentru a combate discriminarea, cred că ar trebui să se facă interviuri cu mai multe femei care s-au remarcat prin munca lor, să se facă traininguri informative în școli, precum și tabere în care să se vorbească despre egalitate”. 

 Mihai Darie, student, satul Semeni: „Discriminarea e o problemă care creează multă confuzie. Femeile, la fel ca bărbații, sunt oameni în primul rând. Aici e vorba de drepturi ale omului, care trebuie respectate. Nu trebuie să se facă diferențiere – că cineva e femeie și trebuie să facă un anumit lucru – sau că e bărbat și trebuie să facă un alt lucru. Ar trebui ca atât bărbații, cât și femeile să aibă posibilități egale. Vorbesc din propria experiență – am încercat să activez la o grădiniță ca educator. Toate grădinițele pe care le-am solicitat și aveau loc liber nu au vrut să mă accepte, deoarece sunt băiat și nu conta că aveam experiență de lucru cu copiii. Asta m-a nedumerit și m-a motivat să fiu un activist care arată că lucrurile pot să fie diferite. Stereotipurile m-au afectat și pe mine și nu mi-au dat posibilitatea de a avea un job. Asta nu e bine, trebuie să începem să lucrăm pentru a schimba mentalitatea oamenilor”. 

 Anastasia Perdeleanu, elevă, or. Ungheni: „E important să existe egalitate de gen, deoarece prin asta noi putem crea o societate mai stabilă, mai tolerantă, mai deschisă, mai înțelegătoare. Noi toți avem aceleași drepturi și nu ar trebui să existe o diferențiere. Avem încă mult de parcurs spre adevărata egalitate de gen, însă prin intermediul proiectelor, cum ar fi EVA (Proiectul EVA, finanțat de UE și UN Women, este implementat în perioada 2020-2022 în raioanele Cahul și Ungheni, cu scopul promovării egalității de gen, n.r.), contribuim la progresul acestei idei”. 

 Valeria Grosu, elevă, satul Vulpești: „Ar trebui să înțelegem cu toții că bărbații nu sunt mai presus decât femeile, că suntem la același nivel. Ar trebui să tindem spre egalitate, ca să nu existe discriminare, care poate avea consecințe destul de dramatice în unele cazuri”. 

 Valentina Morozovschi, elevă, or. Cornești: „Trebuie să tindem spre egalitatea de gen. Înainte, femeilor și fetelor le era foarte greu să se angajeze în anumite posturi, chiar și în poliție, unde visez și eu să ajung – se zicea că acesta nu e lucru pentru femei, e pentru bărbați, spuneau că fetele ar trebui să devină ori educatoare, ori profesoare și să lucreze mai mult cu copiii. Eu cred că acestea sunt stereotipuri și nu e corect față de femei. Mă bucur că există proiecte prin care se încearcă să se spargă gheața în acest sens. Cred că, dacă tinerii s-ar implica mai mult în proiecte similare, asta s-ar reflecta în societate și ar fi mai puține cazuri de discriminare”. 

 Ana Popic, elevă, s. Noua Nicolaevca: „Noi avem nevoie cu toții de egalitate, ca ulterior să nu ne confruntăm cu probleme. Și unii, și alții ar trebui să știm că și fetele, și băieții pot activa într-un anumit domeniu. Ca să progresăm în egalitate, cred că bărbații și femeile ar trebui să comunice cât mai mult unii cu alții”.

 Vladelina Țîcu, elevă, Ungheni: „Avem cu toții niște drepturi și suntem egali. E nevoie să comunicăm mai mult unii cu alții despre asta, ca să nu uităm, totuși. Și cred că în sate e nevoie de mai multă informație în această privință, pentru că acolo e mai vizibilă discriminarea. Fiecare e om și toți suntem egali. E nevoie ca tinerii să fie mai informați, în special, pentru că ei sunt generația care vine să facă o schimbare”.  

 Ana Boz, s.Teșcureni: „Este important să existe egalitate de gen, să combatem discriminarea și să devină clar pentru toată lumea că bărbații și femeile au aceleași drepturi. Consider că avem nevoie de mai multă informare în acest sens, iar o parte din aceasta este destul de accesibilă, grație internetului”.

 Anastasia Robuleț, studentă, Ungheni: „Eu cred că noi am făcut deja unii pași spre egalitate, dar sunt încă domenii, cum ar fi antreprenoriatul sau dreptul, unde bărbații rămân privilegiați. Ar trebui să existe egalitate, ca să trăim într-o lume armonioasă, unde să nu ne confruntăm cu violență în familie, femeile să nu fie presate să facă un lucru sau altul, iar alegerile în comunitate să se facă atât de unii, cât și de alții, ca în final să se simtă bine și unii, și alții și să nu dea vina unul pe altul pentru nereușite”. 

 Grigore Scarlat, student, s.Cetireni: „Egalitatea de gen înseamnă că și femeia, și bărbatul au aceleași drepturi și obligații, că ambii le respectă, fără a considera că unul e mai presus decât celălalt. Egalitate există în anumite regiuni la noi, unde lumea e informată, unde nu se bazează pe stereotipuri și prejudecăți. Sigur că, în mare parte, asta depinde de mediu și educație… Ar trebui ca oamenii să fie informați, să acționeze, mai ales femeile, pentru că cel mai des ele suferă din cauza discriminării”. 

Stela Nistiriuc, elevă, s. Sculeni: „Ar trebui să avem egalitate, ca să nu existe discriminare, să existe o balanță între femei și bărbați, între drepturile și obligațiile lor. Avem încă un drum lung de parcurs spre egalitate. Oamenii ar trebui să înțeleagă că asta e spre binele lor și să înceapă a face primul pas, să nu aștepte ca schimbările să vină neapărat din alte părți”.

Tabăra fotografică a fost organizată de Asociația Media-Guard, în parteneriat cu Ziarul de Gardă, fiind realizată în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al UE.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

Noi măsuri restrictive în România: noaptea vor putea circula doar persoanele vaccinate și cei cu legitimația de serviciu

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat noi măsuri restrictive, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie: masca devine obligatorie în toate spațiile închise sau deschise. Circulația pe timpul no…
Noi măsuri restrictive în România: noaptea vor putea circula doar persoanele vaccinate și cei cu legitimația de serviciu

DOC/ Serviciile publice vor putea fi solicitate în formă electronică în mod prioritar

Cabinetul de miniștri a aprobat Legea cu privire la serviciile publice, o premieră legislativă în R. Moldova, care presupune prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar, dar și dreptul b…
DOC/ Serviciile publice vor putea fi solicitate în formă electronică în mod prioritar

Cifrele dezastrului. Statistica COVID a țărilor învecinate cu R. Moldova

România atinge noi recorduri zilnice atât în cazul infecțiilor cu COVID-19, cât și al deceselor, pe fondul unei rate de vaccinare alarmant de reduse. Numărul cazurilor noi de COVID-19 se apropie de 19 mii pe zi…
Cifrele dezastrului. Statistica COVID a țărilor învecinate cu R. Moldova

37 de decese și 2068 de cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore

37 de decese și alte 2068 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate miercuri, 20 octombrie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 14 cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-Germania,…
37 de decese și 2068 de cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore