“Romantica” lui Marian Lupu

“Romantica” lui Marian Lupu

vizualizări
02 noiembrie 2012 | 08:03

Speakerul Parlamentului, Marian Lupu, a locuit până la vârsta de 6 ani într-un cămin studenţesc din Bălţi care avea WC-ul şi bucătăria comune, la etaj. Apropiaţii familiei Lupu povestesc că Marceluş, cum îi spuneau ei în copilărie, şi-a petrecut o parte din acei ani în curtea Universităţii din Bălţi. “În chiloţei şi în maiou, alerga toată ziua în jurul acestui havuz. Şi acum, când vine la Bălţi, Marian se opreşte la havuz. Probabil îşi mai aminteşte de acei ani”.

În timp ce la Chişinău speakerul Parlamentului, Marian Lupu, îl prezenta colectivului pe noul director SIS, Mihai Bălan, şi pe directorul Viorel Chetraru colectivului Centrului Naţional Anticorupţie, reporterii ZdG s-au deplasat la Bălţi, locul de baştină al speakerului, pentru a afla mai multe detalii despre copilul Marian Lupu.

Din start, cunoaştem că s-a născut în 1966. A copilărit într-un cămin studenţesc din mun. Bălţi. Mama sa, Larisa Lupu, era profesoară de limbi moderne, iar tatăl său, Ilie Lupu, profesor de matematică la Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălţi.

Cine e Marian Lupu?

Ajungem la Bălţi. Încă de la intrarea pe teritoriul universităţii observăm o bătrână care mătura frunzele din faţa căminelor. O întrebăm dacă cunoaşte căminul în care a locuit Marian Lupu. “Da’ el cine este? Student sau care-s cu traducătorii pe aici?”, a dat din umeri bătrâna că nu ştie.

Lângă un havuz vopsit în albastru, construit încă în perioada sovietică, situat între Facultatea de Fizică şi Matematică şi căminele studenţeşti, îl întâlnim pe un prieten al familiei Lupu, Valeriu Cabac. “Eu sunt prieten cu Ilie Lupu. Ambii suntem matematicieni. Pe Marian sau Marcel, cum îl strigau părinţii, îl vedeam mereu prin curtea universităţii. Aşa mic cum era, în chiloţei şi în maiou, alerga toată ziua prin jurul acestui havuz. Şi acum, când vine la Bălţi, Marian se opreşte la havuz. Probabil că îşi mai aduce aminte de acei ani”, ne povesteşte Valeriu Cabac, directorul Centrului de perfecţionare a cadrelor didactice din Bălţi.

Valeriu Cabac ne spune că, în copilărie, Marian Lupu era un copil ca toţi ceilalţi şi nu se deosebea de alţi puşti de vârsta lui. Deja de când acesta a devenit speakerul Parlamentului R. Moldova, Valeriu Cabac ne spune că mai mulţi oameni din anturajul lui Ilie Lupu încercau să rezolve diverse probleme profitând de funcţiile deţinute de fiul său. “De când Marian a ajuns preşedinte, tatăl său nu a ridicat niciodată nasul pe sus. Ilie Lupu mai închide telefonul, pentru că mai sunt oameni care încearcă, prin intermediul său, să se folosească de anumite cunoştinţe pentru a rezolva tot felul de probleme. Şi el le spune că probleme de acest gen nu rezolvă”.

“Romantica”

Din vorbă în vorbă, aflăm că, la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Arte, lucrează o fostă vecină de cameră de-a familiei Lupu, Natalia Maniaţa. Aceasta era ocupată la un eveniment studenţesc –  Balul Bobocilor. “Sunt în juriu. Într-o jumătate de oră se termină şi am putea sta de vorbă”. Ne aşezăm pe un scaun şi devenim spectatori la respectivul eveniment. Impresionant este să vedem probele de dans şi muzică, puse în scenă de studenţii de la Fcultatea de Arte.

Împreună cu Natalia Maniaţa ne îndreptăm spre căminul studenţesc “Romantica”. Denumirea se păstrează încă din perioada sovietică. “Aici, la etajul 2, camera 21, a locuit familia Lupu. WC-ul şi bucătăria sunt comune, pentru întregul etaj”. Urcăm scările să vedem cine-i cazat acum în camera 21. Deschidem uşa şi vedem patru eleve. Acestea stăteau cu genţile lângă uşă. Se pregăteau să meargă spre casă. “Noi ştim că aici a locuit Marian Lupu”, ne răspund elevele cu mândrie în glas.

Lupta fetelor pentru camera lui Marian Lupu

“Pentru mine este o onoare şi o plăcere să stau în camera unde s-a născut Marian Lupu. La început de an chiar a fost şi o luptă cu fetele din camera vecină, pentru că şi ele au vrut să stea aici”, spune Nadejda Rusu, elevă la Colegiul Pedagogic “Ion Creangă” din Bălţi. La fel de mândră s-a arătat şi Eugenia Cecan, cazată tot în camera 21. “Noi îl aşteptăm pe domnul Lupu să ne facă o vizită şi să vadă cine stă astăzi în camera unde a copilărit”. Cu faţa ruşinată, fetele au întrebat-o pe fosta vecină a familiei Lupu care a fost patul lui Marian. “Aici, în partea dreaptă, era pătucul lui Marceluş. Eu am stat peste o cameră. Când Larisa trebuia să plece la ore, ieşea la balcon şi mă striga să stau cu el. Veneam aici, la balcon. Lui Marceluş îi plăcea să stăm la aer curat. Frumos a fost odată. Acum mă uit la televizor şi aşa mă bucur că am ţinut în braţe un copil care a ajuns astăzi într-o funcţie atât de importantă…”, povesteşte entuziasmată fosta vecină de cameră.

Învăţa bine, pe note de 4 şi 5

De la Bălţi, ne îndreptăm spre Liceul “Gheorghe Asachi” din Chişinău. Fosta Şcoală nr. 1, unde a învăţat Marian Lupu. Aici o întâlnim pe Maria Stratan, profesoara de matematică a speakerului, care la cei 77 de ani ai săi încă mai predă. “Mă scuzaţi că sunt îmbrăcată aşa, dar trebuie să fug la câmp. Intru în vacanţă. Mă duc să iau hârleţul şi merg la săpat. Am o bucată de pământ lângă oraş”, ne spune  profesoara de matematică.

Totuşi, ne acordă câteva minute. Maria Stratan ne conduce spre clasa unde a învăţat Marian Lupu. “Stătea în primele bănci. La matematică era printre cei mai buni, şi aici cred că şi părinţii, fiind profesori, au avut un mare aport. Nu era un băiat care să vină cu lecţiile nepregătite. Învăţa bine. Doar pe note de 4 şi 5”, îşi aminteşte bătrâna profesoară, care se arăta grăbită să ajungă la orele de matematică, apoi să reuşească şi la câmp.

În şcoală, remarcat după înălţime

În cabinetul directorului Liceului “Gheorghe Asachi”, observăm pe un perete o fotografie cu Marian Lupu. “Aici este şi albumul cu fotografii din 1985. Acesta e Marian”, ne arată  Boris Volosatîi. Directorul liceului, pe atunci profesor de istorie, spune că nu aveai cum să nu-l remarci pe elevul Marian Lupu. “Era mai înalt decât alţii. Dar nu doar înălţimea îl deosebea, ci şi atitudinea faţă de carte. Era un băiat care îşi respecta colegii. La intrarea în şcoală le permitea mai întâi fetelor să intre, apoi intra el”.

Directorul liceului ne spune însă că nu este de acord cu politica promovată de Marian Lupu privind limba pe care o vorbim. “Sunt ferm convins că acea formulă pe care dânsul a menţionat-o, cum că din punct de vedere politic şi ştiinţific vorbim «limba moldovenească», aceasta este poziţia lui ca lider al unui partid de stânga, prin care are de gând să culeagă şi să atragă o parte din populaţia educată în spirit sovietic. În esenţă, nici el nu crede în «limba moldovenească»”.

După absolvirea Şcolii Nr. 1 din Chişinău, Marian Lupu îşi continuă studiile la Facultatea de Comerţ şi Economie a Universităţii de Stat din Moldova. Ulterior, ocupă mai multe funcţii importante în stat, printre care şi cea de spicher.

P.S. Citiţi în numărul următor al ZdG un reportaj din Coloniţa, satul de baştină al liderului PL, Mihai Ghimpu.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

VIDEO/ Conflicte interne la CSM. Arbitru – Curtea Constituțională

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituție responsabilă de numirea și promovarea judecătorilor, dar și de buna funcționare a sistemului judecătoresc din R. Moldova, intră, din nou, într-o perioadă de…
VIDEO/ Conflicte interne la CSM. Arbitru – Curtea Constituțională

METEO/ Codul galben de ceață se menține și în această dimineață

Codul galben de ceață, anunțat vineri de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, rămâne în vigoare și în această dimineață. Din cauza ceții, vizibilitatea va fi de 200 de metri sau chiar mai puțin în întreaga repu…
METEO/ Codul galben de ceață se menține și în această dimineață

Italia continuă să înregistreze un număr mare de decese provocate de COVID-19

Italia continuă să înregistreze un număr extrem de ridicat de decese zilnice provocate de COVID-19: 827 de persoane şi-au pierdut viaţa vineri, în creştere faţă de cele 822 de decese înregistrate cu o zi în urm…
Italia continuă să înregistreze un număr mare de decese provocate de COVID-19

VIDEO/ Semnătura lui Ilan Șor apare pe un proiect de lege prezentat astăzi la ședința Parlamentului. Tauber: A semnat acest act cu mâna și cu pixul

Deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova” au prezentat astăzi, 27 noiembrie, în cadrul ședinței Parlamentului, proiectul privind creare a unei comisii parlamentare speciale care să investigheze toate a…
VIDEO/ Semnătura lui Ilan Șor apare pe un proiect de lege prezentat astăzi la ședința Parlamentului.  Tauber: A semnat acest act cu mâna și cu pixul

Atenție șoferi! Prima de asigurare RCA se scumpește începând cu 1 decembrie

Începând cu data de 1 decembrie 2020, primele de referință aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto internă se vor majora. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Națională a Pi…
Atenție șoferi! Prima de asigurare RCA se scumpește începând cu 1 decembrie

DOC/ Alertă de călătorie. Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state în contextul pandemiei de COVID-19

Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au publicat vineri, 27 noiembrie, un document ce conține informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state î…
DOC/ Alertă de călătorie. Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state în contextul pandemiei de COVID-19