Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Oameni de ieri, modele de…

Oameni de ieri, modele de mâine

Într-o lume în care rata divorţurilor creşte alarmant, există cupluri care au trăit împreună jumătate de secol. Au format familii de invidiat, au dat lumii copii şi nepoţi pentru care au devenit modele.  Bătrâneţea cu greutăţile sale nu a fost un impediment pentru a-şi sărbători nunta de aur, adică jumătate de secol de viaţă în doi. Nu a fost însă uşor, fiecare dintre ei fiind supus, de-a lungul anilor, mai multor încercări.

230-nuntaConform ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică al R. Moldova, în 2008 au fost înregistrate 26666 de căsătorii: 13368 în oraşe şi 13298 la sate. În acelaşi an au fost înregistrate 12601 divorţuri. Peste 10 000 – în zonele rurale. Rata divorţurilor la 1000  de locuitori fiind de 3,5.

Pe fundalul acestor statistici, recent, 15 cupluri din Chişinău şi-au celebrat nunta de aur. Într-o atmosferă de gală, cu copiii şi nepoţii – invitaţi de onoare, cei 30 de «îndrăgostiţi» au semnat în faţa ofiţerului stării civile documentul care confirmă faptul că, timp de jumătate de secol, au format o familie. Mirii şi miresele, îmbrăcaţi mai elegant ca niciodată şi cu un zâmbet parcă niciodată mai sincer, au luat cu asalt Oficiul Stării Civile din Chişinău. Unii dintre ei abia de mai puteau merge, dar îşi păstrau tinereţea în suflet, alţii, deşi aveau în jur de 70 de ani, arătau mult mai tineri, simţindu-se că au avut o căsnicie fericită. Rudele, printre care copii şi nepoţi, îi priveau pe taţii sau pe bunicii lor cu o admiraţie şi un respect parcă mai sincere ca niciodată. Îi fotografiau şi îi filmau pentru a avea o amintire cu cei care toată viaţa le-au fost un exemplu.

Emoţii şi amintiri, printre greutăţi şi lacrimi

Ceremonia, care a durat ceva mai mult de jumătate de oră, i-a găsit pe bătrânei zâmbitori şi cu amintiri vizibile pe chipurile lor. De la Nina Stratulat, şefa Direcţiei social-umanitare şi relaţii interetnice din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, au primit câte un buchet de flori şi suma de 1000 de lei, „pentru a sărbători cu rudele această aniversare”.  „A trăi împreună 50 de ani nu este atât de uşor. Aţi trecut prin toate, şi prin bucurii, şi prin necazuri. Aţi fost şi sunteţi un exemplu viu pentru tânăra generaţie, modele pe care toţi cei care doresc să facă acest pas important în viaţa fiecăruia, căsătoria, ar trebui să le urmeze”. Stratulat i-a felicitat pe cei prezenţi cu prilejul acestei date însemnate în viaţa lor, dorindu-le sănătate multă, succese şi răbdare, mulţumindu-le copiilor care au ajuns să le poarte de grijă, „pentru că acum rolurile s-au inversat, iar copiii îşi răsplătesc părinţii, cei care le-au purtat de grijă atunci când erau mici”.

Florile şi banii primiţi în semn de recunoştinţă pentru tot ce au făcut bun pentru Chişinău le-au adus fericirea pe feţe. Au format o horă, prin care i-au făcut invidioşi şi pe cei mai tineri participanţi la ceremonie. Viaţa fiecărui cuplu însă nu a fost întotdeauna roz. Dar greutăţile întâlnite de-a lungul anilor nu i-au împiedicat să rămână împreună, ba chiar i-au făcut mai puternici. Fiecare cuplu are povestea sa de viaţă.

Bunici în loc de părinţi

Petru şi Maria Boruşevschi, care recent au împlinit vârsta de 81 de ani, s-au întâlnit încă în 1959, pe vremea când  Petru era în armată. De atunci şi-au jurat dragoste veşnică şi aşa a şi fost. Născuţi ambii în Ucraina, regiunea Odesa, s-au stabilit cu traiul la Chişinău, acesta rămânându-le în suflet chiar de la prima vizită. Încet-încet, şi-au clădit o familie aici. Au dat naştere unui fecior, pe care l-au educat şi învăţat să fie o persoană cumsecade, la fel cum au fost şi ei la rândul lor. Din păcate însă, acesta nu a  avut prea mult noroc. A cunoscut o fată, au crescut doi copii şi păreau cea mai fericită familie din lume. Soarta însă a fost cruntă, şi recent, suferind de o boală incurabilă, soţia acestuia a decedat şi a lăsat fără mamă două fete care abia au atins majoratul. „Era o femeie tare bună”, îşi aduce aminte Maria de nora sa. „Nouă ne-au rămas însă două nepoţele foarte frumoase, pe care vom încerca să le ajutăm şi să le îndrumăm ca să ne calce pe urme. Una şi-a terminat studiile, fiind în căutarea unui loc de muncă, iar alta este în clasa a 11-a. Le vom creşte, le vom educa şi, cu siguranţă, vor trăi aşa cum am trăit noi. Important este să fie sănătoase”, a adăugat bunelul Petru.

Cei doi soţi consideră că într-o căsnicie respectul este pilonul principal. Dar nu mai puţin importantă este dragostea – trebuie să iubeşti sincer pentru a putea trece mai uşor peste toate greutăţile pe care, inevitabil, le întâlneşti în viaţă.

Credinţa în Dumnezeu – cheia unei căsnicii reuşite

Aceeaşi părere o are şi cuplul format din Veronica şi Valentin Fedorenco, care le spun tinerilor care îşi unesc acum destinele că ar trebui să aibă în vedere că o căsătorie şi, respectiv, o viaţă fericită constă, în primul rând, din răbdare şi respect faţă de partener. Trebuie să ştii că şi el are dorinţele lui, are dreptul la părerile lui, iar orice acţiune întreprinsă, chiar dacă individual, trebuie coordonată cu partenerul. În viaţă greşeşti, dar trebuie să ştii să ierţi acele greşeli care nu sunt foarte mari. Tinerii de azi ar trebui să ţină cont de faptul că fiecare copil are nevoie de doi părinţi, iar nepoţii au nevoie de bunici”, ne-a împărtăşit secretul unei căsătorii reuşite Veronica Fedorenco. Soţul său Valentin, mai romantic, spune însă că şi soarta a contribuit ca ei să fie împreună. Am învăţat la acelaşi institut, am fost educaţi în cadrul aceleiaşi culturi şi am ajuns să avem aceleaşi interese şi principii. Au fost multe greutăţi, din care am ieşit mai puternici”, a concluzionat Valentin  Fedorecno.

Alexei şi Nadejda Procopan spun că au ajuns să-şi sărbătorească nunta de aur doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Fără el suntem nimeni. Cu siguranţă, o căsnicie reuşită nu poate exista fără credinţă în Cel de sus. „Le doresc la tineri să ajungă să sărbătorească mai mulţi ani decât am sărbătorit noi. Pentru a rezista într-o căsnicie, este nevoie de tărie de caracter, de puţină răbdare, dar şi de credinţă în Dumnezeu”, consideră familia Procopan.

Iniţiativa de a organiza nunta de aur pentru persoanele care au împlinit 50 de ani de căsnicie, venită din partea Primăriei municipiului Chişinău, se realizează încă din 1997. Astfel, prin intermediul acestui proiect, şi-au serbat nunta de aur 2383 de cupluri.

Victor MOŞNEAG