Principală  —  IMPORTANTE   —   Mistere judiciare în jurul Spitalului…

Mistere judiciare în jurul Spitalului nr. 4 din Chişinău

De mai mulţi ani, lupta pentru funcţia de director al Spitalului Municipal nr. 4 din Chişinău a ajuns în instanţele de judecată. Totul a început atunci când Diana Noroc, directoarea demisă a spitalului, a contestat decizia Consiliului Municipal Chişinău (CMC) prin care era disponibilizată. Astfel, timp de trei ani, aceasta a devenit parte în procesele de judecată, dar şi martoră a zecilor de amânări ale şedinţelor, în scopul tărăgănării pronunţării unei decizii. În cele din urmă, Diana Noroc a fost restabilită în funcţie, însă doar în acte.

Restabilirea în funcţie avea loc exact atunci când, oficial, expira contractul său de muncă, semnat pentru o perioadă de 5 ani. Acum, Noroc cere statului despăgubiri de peste 400 de mii de lei.

Spitalul Clinic Municipal nr. 4 este unul dintre cele mai vechi spitale din R. Moldova, datând din 1895. Înainte de reorganizarea din 2010, instituţia era compusă din mai multe blocuri, având o secţie de boli interne, chirurgie septică şi chirurgie de urgenţă. În prezent, Spitalul nr. 4 este prima instituţie municipală şi republicană care acordă îngrijiri medicale bătrânilor de peste 65 de ani şi persoanelor imobilizate la pat în urma unor maladii fatale. Spitalul are 3 secţii: două secţii de îngrijiri geriatrice (ramură a medicinei care tratează bolile bătrâneţii) şi una de îngrijiri paliative (ameliorarea sau înlăturarea simptomelor unei boli pe termen scurt).

Procesele de judecată legate de situaţia de la Spitalul nr. 4 din Chişinău au început în februarie 2011, atunci când Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat un concurs pentru suplinirea funcţiei vacante de director al instituţiei. Câştigătoare a fost desemnată Diana Noroc, dar fosta directoare interimară, participantă şi ea la concurs, Nina Doni, nefiind de acord cu rezultatele, a acţionat în judecată MS, invocând că a evaluat incorect candidaţii. Totodată, Doni a solicitat organizarea unui concurs repetat. După un an de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins cererea Ninei Doni, iar la 3 ianuarie 2012, Diana Noroc a fost numită în funcţie prin dispoziţia primarului general, Dorin Chirtoacă, pe o perioadă de cinci ani.

Şedinţe de judecată tărăgănate

Timp de doi ani de la învestire, nu au existat probleme în activitate. În februarie 2014, însă, Diana Noroc s-a ales cu o mustrare de la Direcţia Sănătate a CMC, condusă de Mihai Moldovanu. Motivul mustrării l-a servit o petiţie anonimă, în care erau semnalate încălcări de serviciu comise de directoare.

Diana Noroc cere despăgubiri de peste 400 de mii de lei pentru lipsa forțată de la muncă

„Scrisoarea anonimă anunţa despre faptul că eu am vândut pământurile de pe teritoriul spitalului sau am dat în arendă pământurile şi nu fac regulă în spital, fapt ce nu este adevărat”, ne spune Diana Noroc, precizând că, la scurt timp după aplicarea sancţiunilor disciplinare, Mihai Moldovanu a anunţat despre intenţia CMC de reorganizare şi lichidare a Spitalului nr. 4 şi despre comasarea acestuia cu Spitalul nr. 2, „Arhanghel Mihail”. Noroc era împotrivă şi a depus o cerere în instanţa de judecată. La 5 mai 2014, Direcţia Sănătate a CMC a emis un ordin de concediere a Dianei Noroc din funcţia de director, pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu”. Atunci, Noroc a atacat în instanţa de judecată decizia Direcţiei Sănătate, solicitând repunerea sa în funcţie, dar s-a ciocnit de o altă problemă: contramandarea repetată a 10 şedinţe de judecată numai în prima instanţă.

Pe de altă parte, Moldovanu susţine că, de fapt, Diana Noroc a fost concediată din cauza gestionării ineficiente a instituţiei şi a problemelor pe care le-ar fi avut cu angajaţii spitalului. Acesta susţine că reorganizarea spitalului în instituţie medico-socială pentru pensionari şi persoane cu nevoi speciale a fost necesară.

Întrucât Diana Noroc a fost desemnată în funcţie prin dispoziţia primarului şi nu a Direcţiei Sănătate a CMC, eliberarea din funcţie de către Mihai Moldovanu era ilegală, fapt „corectat” la scurt timp.

„În iulie 2014, am aflat că prin dispoziţia lui Chirtoacă s-ar fi abrogat tot dispoziţia sa de numire a mea în funcţia de director al instituţiei nr. 4. Deşi cererea prealabilă de anulare a unei dispoziţii se scrie timp de 30 de zile, Moldovanu i-a scris lui Chirtoacă după doi ani şi jumătate, Chirtoacă a acceptat, şi dispoziţia a fost abrogată”, ne spune Noroc.

Cu toate că dosarul era examinat în instanţă deja de peste jumătate de an, 10 şedinţe de judecată se tot amânau din cauza absenţei reprezentanţilor Spitalului nr. 4 şi ai CMC, „pe motive de sănătate”. „Am impresia că examinarea dosarului a fost tărăgănată intenţionat”, susţine Diana Noroc.

Doi ani de lucru, trei de judecată

La 14 noiembrie 2014, peste 8 luni, prin hotărâre de judecată, au fost anulate ordinele de sancţionare, iar Noroc urma să fie restabilită în funcţia de director al IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 4 şi să-i fie achitat salariul de către Consiliul Municipal Chişinău pentru absenţa forţată de la muncă o perioadă de şase luni, în valoare de aproape 38 de mii de lei, şase mii de lei pentru prejudiciul moral şi alte cinci mii pentru cheltuielile de asistenţă juridică.

CMC, la rându-i, a contestat hotărârea, desemnându-l în funcţia de director interimar pe Valeriu Cerneţchi. Astfel, au urmat alţi doi ani de procese de judecată.

În aprilie 2016, Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat un concurs pentru funcţia de director al Spitalului Clinic Municipal nr. 4. Valeriu Cerneţchi a fost desemnat câştigător. Noroc a contestat iarăşi legalitatea concursului organizat de MS şi decizia CMC de a-l numi pe Cerneţchi în funcţia de director, întrucât în perioada respectivă contractul ei de muncă era încă valabil, ceea ce înseamnă că funcţia nu era vacantă.

În consecinţă, încheierea irevocabilă a CSJ i-a dat câştig de cauză în iunie 2016, anulându-se ordinele de sancţionare ale CMC: în septembrie 2016, anularea dispoziţiei Primarului de abrogare, iar în februarie 2017 s-a constatat ilegal şi ordinul CMC de desemnare a lui Valeriu Cerneţchi în funcţia de director. Drumul spre dreptate părea să fi luat sfârşit, urma doar ca încheierea de judecată să fie executată, astfel încât Diana Noroc să revină la muncă.

Un director restabilit în acte, alt director concediat

„Când instanţa de judecată a emis hotărârea de a o restabili în funcţie pe Diana Noroc, noi am executat-o, astfel Cerneţchi a fost eliberat din funcţia de director”, ne-a explicat Mihai Moldovanu.

În conformitate cu Regulamentul privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice, după anunţarea rezultatelor concursului, fondatorul (CMC) semnează un contract individual de muncă pe o durată determinată (de 5 ani) cu persoana învingătoare şi doar la expirarea termenului postul devine vacant. Diana Noroc a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat de MS din ianuarie 2012, iar în martie 2017, când decizia de judecată a fost executată, Noroc a fost restabilită doar în acte, fără să reuşească să mai lucreze, întrucât CMC a informat-o că i-a expirat termenul.

„Tot în ziua în care încheierea de judecată a fost executată, primarul general a emis o altă dispoziţie şi o altă persoană, Pavel Secrieru, a fost numită director până la organizarea unui alt concurs de MS”, ne spune Noroc.

Abia peste trei ani de judecată, Dianei Noroc i-a fost restituită suma de aproape 40 de mii de lei pentru şase luni nelucrate. Acum, Noroc cere despăgubiri de peste 400 de mii de lei, bani care ar fi trebuit să-i primească în cei doi ani şi jumătate de muncă, dar pe care nu i-a primit, din cauza lipsei forţate de la serviciu. „Cred că iar o să mă judec câţiva ani cu sistemul nostru de justiţie”, spune Noroc.

La rândul său, şi Valeriu Cerneţchi a dat în judecată CMC pentru eliberarea sa din funcţie, chiar dacă câştigase concursul organizat de Minister.

Direcţia Sănătate a CMC disponibilizează directori de spitale, după care le achită despăgubiri pentru lipsa forţată de la muncă

Contact de ZdG, Pavel Secrieru, actualul director al Spitalului nr. 4, ne-a spus că procesele de judecată dintre Diana Noroc, Valeriu Cerneţchi şi CMC nu afectează activitatea instituţiei medicale. Potrivit lui Secrieru, în cadrul acestui spital activează 109 angajaţi, care deservesc până la 2400 de pacienţi anual. Instituţia dispune de 100 de locuri, dintre care 70 în secţiile de geriatrie şi 30 în secţia de îngrijiri paliative.

În septembrie 2017, consilierii municipali ai fracţiunii Partidului Socialiştilor (PSRM) au cerut ca organele de aplicare a legii să intenteze un dosar penal împotriva şefului Direcţiei Sănătate a CMC, Mihai Moldovanu, „pentru mahinaţii şi pentru distrugerea sistemului de sănătate”, argumentând cu numeroasele disponibilizări ale unor directori de spitale, în urma cărora CMC este obligat de instanţa de judecată să achite despăgubiri pentru lipsă forţată de la muncă directorilor de spitale disponibilizaţi abuziv.

La 8 decembrie 2017, deputatul socialist Bogdan Ţârdea anunţa într-o postare pe o reţea de socializare că pe numele şefului Direcţiei Sănătate a CMC a fost pornită o urmărire penală. Contactat de ZdG, Moldovanu ne-a explicat că urmărirea penală a fost pornită pe o presupusă evaziune fiscală la Centrul de Instruire de la Vadul lui Vodă, iar de la Direcţia Sănătate au fost verificate contractele antreprenorilor şi licitaţiile organizate. Moldovanu activează în continuare în funcţia de şef al Direcţiei Sănătate a CMC.