Marmelada de la “Poieniţa veselă”

Marmelada de la “Poieniţa veselă”

de
vizualizări
14 iulie 2011 | 08:56

Când am ajuns la Tabăra de Vară “Poieniţa Veselă” din satul Dănceni, raionul Ialoveni, era ora prânzului.
La poarta taberei erau mai mulţi părinţi care veniseră să-şi viziteze copiii. Ei le aduseseră pungi pline cu fructe, legume, dulciuri şi băuturi răcoritoare. “Tot mai bine când au ce mânca şi nu se uită în gura altui copil”, a argumentat un tătic care îşi aştepta la poartă copilul.

La poarta taberei, doi copii care ne-au întâmpinat respectuos ne-au îndrumat spre cantină. În faţa cantinei, fiecare grup de copii ştia când îi vine rândul să intre. Înăuntru erau deja copii care luau masa.

Vasilică Stratulat spune că îi place foarte mult la tabără şi că de mult aştepta să se odihnească. El spune că aici mănâncă mai mult fructe exotice decât autohtone: “Aici voi mânca fructe mai scumpe, iar acasă voi mânca mere din grădină”.

Potrivit meniului afişat pe perete, la prânz copiii trebuiau să mănânce roşii, borş roşu, terci de hrişcă cu sos şi file de găină, pâine, iar la desert ar fi trebuit să aibă suc de mere cu marmeladă. De pe masă lipseau însă roşiile, sucul de mere şi marmelada, acestea fiind înlocuite cu alte produse.

Cine se face vinovat?

Ion Patic, directorul taberei “Poieniţa Veselă”,  spune că această diferenţă de meniu nu ar fi una prea frecventă şi că de lipsa acestor produse de pe masa de prânz a copiilor se face vinovat agentul economic, care nu le-a livrat la timp. “Dacă un produs lipseşte, încercăm să-l înlocuim cu altul, la fel de necesar copilului, iar atunci când produsul ajunge la tabără, este servit  copiilor la următoarea masă”.

Maria Bejenar, bucătara-şefă, spune că, atunci când a constatat că aceste produse nu au fost aduse la timp, s-a introdus altceva în meniu. “În loc de suc, le oferim compot de caise. Roşiile le-am înlocuit cu castraveţi. Cu toate că marmelada era în bucătărie, în şase lăzi aranjate una peste alta, ea nu a fost servită la prânz. Doamna Bejenar a explicat că, după ce copiii mănâncă, desertul este luat de către educatori în detaşamente şi este dat copiilor în timpul activităţilor.

La depozitul taberei, în timpul prânzului, se descărca ceapă, castraveţi, piersici. Acestea erau livrate de Firma “Premium Prod” din Ialoveni, cea care a câştigat licitaţia publică privind achiziţionarea produselor alimentare pentru taberele de vară din sectorul Botanica.

Licitaţia privind achiziţionarea produselor alimentare pentru taberele de odihnă “Poieniţa Veselă” şi “Alunelul” şi pentru 485 de elevi din taberele cu sejur de zi din instituţiile de învăţământ preuniversitar subordonate  Direcţiei Educaţie, Tineret  şi Sport din sectorul  Botanica pe perioada estivală a anului 2011 a avut loc la 31 mai. Atunci au participat 3 agenţi economici: Întreprinderea de Stat a Alimentaţiei Publice “Bucuria El”, SRL “Divertis Service” şi SRL “Premium-Prod”, ultimul agent economic câştigând licitaţia pentru ambele tabere.

Neglijenţa agentului costă bani

Anatol Ivanu, preşedintele grupului de lucru pentru desemnarea câştigătorului licitaţiei, spune că aceasta a fost transparentă, iar la luarea deciziei finale a contat calitatea şi preţul serviciilor. Ivanu afirmă că nu a colaborat anterior cu acest agent economic.

“Pentru noi este un agent nou, dar până acum nu am mai avut sesizări că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile conform contractului semnat”.

Gheorghe Sârbu, directorul SRL “Divertis Service”, spune că, potrivit regulamentului, el a fost anunţat printr-o scrisoare oficială că nu a fost selectat. “Nu am cerut explicaţii. Am mai furnizat alimente pentru acest sector şi sunt conştient că nu poţi câştiga întotdeauna”.

Cadrul legal ce reglementează procesul de achiziţii publice subliniază că, la evaluarea ofertelor, se va acorda prioritate celor mai avantajoase preţuri (atât pentru o unitate, cât şi per total), dar şi termenelor de livrare, condiţiilor de plată, profitabilităţii, calităţii şi, nu în ultimul rând, experienţei ofertantului.

Deşi comanda pentru sâmbătă şi duminică a fost transmisă vineri după-amiază, unele produse alimentare au fost aduse duminică, cu toate că, alături de alte acte, agentul economic a prezentat certificatul de confirmare a capacităţii de executare calitativă a contractului de achiziţie, care stipulează că experienţa acumulată, performanţele, volumul de producere, desfacere, numărul angajaţilor, dotarea tehnică sunt corespunzătoare.

Tamara Batina, directoarea firmei “Premium Prod” SRL, recunoaşte vina şi spune că produsele, atât sucul, cât şi roşiile, au fost livrate mai târziu din cauza unor probleme de transport. “Nu am mai avut astfel de reţineri. Duminică am întârziat, dar s-a întâmplat să veniţi şi dvs. Cred că nu se va mai repeta. Înţelegem că i-am pus într-o situaţie neplăcută atât pe directorul taberei, cât şi pe bucătarul-şef, responsabili de respectarea meniului”.

Conform meniului de sâmbătă, 9 iulie, la prânz copiilor trebuia să li se servească suc de struguri, iar duminică, 10 iulie, suc de mere. Din cauza întârzierii, copiii s-au mulţumit cu compot. Dacă facem un calcul, constatăm că un  pahar de suc de 200 gr costă 2,80 lei, iar unul de compot – 1,11 lei. În tabără se odihnesc 500 de copii. În două zile, cât a lipsit sucul, s-au economisit 1690 de lei.

Ion Patic, directorul taberei, spune că băutura care le-a lipsit copiilor va fi servită suplimentar în alte zile.
Capacitatea taberei “Poieniţa Veselă” este de 500 de copii. În sezonul estival sunt preconizate şase schimburi (a câte 12 zile), acum desfăşurându-se schimbul trei. În total, pe parcursul verii, tabăra va găzdui 3000 de copii. Costul unei foi de odihnă este de 1560 de lei. În preţ nu sunt incluse cheltuielile suplimentare, pentru vizita pe care o efectuează copiii la câte un locaş sfânt din Moldova. Directorul taberei spune că vor călători doar copiii ai căror părinţi doresc să plătească călătoria în funcţie de destinaţia vizitată.

În fiecare schimb, câte 100 de copii beneficiază de foi gratuite şi de facilităţi la procurarea acestora. De această ofertă se bucură copiii profesorilor şi ai educatorilor din sectorul Botanica, dar şi cei din familii social-vulnerabile, din familii monoparentale, precum şi  copiii cu rezultate remarcabile la învăţătură sau câştigătorii mai multor olimpiade şcolare.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

VIDEO, FOTO/ Un avion militar s-a prăbușit lânga Harkov, Ucraina. Cel puțin 18 persoane au decedat pe loc

UPDATE 22:44 Potrivit ultimelor informații, la bordul avionului se aflau 28 de persoane, 21 de studenți și 7 membri ai echipajului, iar bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 22. Un avion AN-26 ce aparține ar…
VIDEO, FOTO/ Un avion militar s-a prăbușit lânga Harkov, Ucraina. Cel puțin 18 persoane au decedat pe loc

VIDEO/ Vasile Botnari, fostul șef al SIS amendat pentru expulzarea profesorilor turci, surprins în centrul capitalei: „Fără comentarii domnule”

Fostul șef al SIS, cel care în opinia procuraturii generale este singurul vinovat de expulzarea ilegală a celor 7 profesori turci a fost surprins în centrul capitalei într-un local de lux. Botnari însă, nu a d…
VIDEO/ Vasile Botnari, fostul șef al SIS amendat pentru expulzarea profesorilor turci, surprins în centrul capitalei: „Fără comentarii domnule”

GALERIE FOTO/ Ce a mai rămas din clădirea Filarmonicii. A avut loc prima ședință a grupului de gestionare a situației după lichidarea incendiului

O sală în scrum și mii de partituri pe jumătate arse. E cam tot ce a rămas în urma incendiului devastator de la clădirea Filarmonicii din centrul capitalei. Fotografa Ziarului de Gardă, Ecaterina Alexandr a su…
GALERIE FOTO/ Ce a mai rămas din clădirea Filarmonicii. A avut loc prima ședință a grupului de gestionare a situației după lichidarea incendiului

DOC/ 8 țări, printre care Rusia, Irlanda sau Marea Britanie au fost adăugate în lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecții Sociale a prezentat noua listă a țărilor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru următoarele 14 zile. Astfel,…
DOC/ 8 țări, printre care Rusia, Irlanda sau Marea Britanie au fost adăugate în lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova

Igor Sandler, Ex-directorul Gimnaziul-Internat nr.3 din Chişinău a ieșit din închisoare. Dosarul său, în care a fost condamnat pentru exploatarea sexuală a unui minor, trimis la rejudecare

Dosarul fostului director al Gimnaziului – Internat nr. 3 din mun. Chişinău, Igor Sandler, în care a fost condamnat la 17 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală,…
Igor Sandler, Ex-directorul Gimnaziul-Internat nr.3 din Chişinău a ieșit din închisoare. Dosarul său, în care a fost  condamnat pentru exploatarea sexuală a unui minor, trimis la rejudecare

Biserica vs Covid-19. Cum s-a schimbat mesajul preoților după ce au suferit de Covid-19

În contextul pandemiei de Covid-19, în timp ce medicii și autoritățile îndemnau cetățenii să respecte cu strictețe măsurile de protecție, unii reprezentanți ai bisericii, fiind persoane care se bucură de încred…
Biserica vs Covid-19. Cum s-a schimbat mesajul preoților după ce au suferit de Covid-19