Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Întâlniri Bucovinene” la Chişinău

„Întâlniri Bucovinene” la Chişinău

478-bucovineneTimp de trei zile, în perioaa 4-6 iulie 2014, Grădina Publică ştefan cel Mare din Chişinău a fost împânzită de costume naţionale din toată zona Bucovinei. Tobe, fluiere, viori, buciume, cântece, dansuri, şi tradiţii au stârnit curiozitatea trecătorilor. Toate acestea sunt elementele de bază ale celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”.

„Festivalul este momentul potrivit pentru promovarea tradiţiilor, ca să nu uităm de ele. Acest festival adună bucovinenii din toate regiunile în acelaşi cântec, în acelaşi dans. „Întâlnirile Bucovinene” ne reîntâlnesc, să ne cunoaştem mai bine, să ne împrietenim şi să aducem bucurie în sufletele celor care ne aud şi ne văd”, ne-a declarat Stelian Grădinaru, din Suceava, care, cu căciula de cârlan şi mantia sa de baci, readucea atmosfera poveştilor cu Guguţă.

Printre purtătorii tradiţiilor populare am găsit şi mulţi tineri. „Am mai participat la acest festival de câteva ori. E o şansă unică de a arăta oamenilor ceea ce e cu adevărat frumos, ceea ce te ademeneşte şi îţi creeză buna dispoziţie”, explică Iulian şcheu, de 11 ani, din Suceava.

Vera Tonu, din R. Moldova, susţine că tradiţiile trebuie promovate. „Un popor fără de cultură nu mai are memorie istorică şi nu poate să-şi construiască viitorul, iar viitorul nostru sunt copiii. Şi ei ţin la ceea ce văd şi ce aud, de aceea nu trebuie să lăsăm tradiţiile în umbră, pentru că ar putea să se piardă”, spune Vera Tonu.

Directorul festivalului, Zbigniew Kowalski, a declarat că ideea acestui eveniment are deja un sfert de secol. „Cu douăzeci şi cinci de ani în urmă mi-a venit ideea să organizez acest festival, „Întâlniri Bucovinene”. Festivalul a început în Polonia, după ceva timp la festival au venit şi bucovineni din România, Ungaria, Ucraina şi Cehia, iar acum şi R. Moldova. Sper că acest an va fi unul frumos şi se va transforma într-un obicei pentru R. Moldova”. Zbigniew Kowalski a menţionat că în acest an la festival participă 5.000 de artişti, iar elementul esenţial al acestui eveniment este publicul care îi admiră.

Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, susţine că peste câţiva ani oamenii vor trece de la stilul modern la cel popular. „Portul popular ne reprezintă cel mai bine. Mă bucură faptul că tradiţiile renasc, dar nu se pierd în aceste vremuri când lumea e mai mult superficială decât profundă”.

Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, a cărei desfăşurare a început în Polonia (18 – 22 iunie), apoi în R. Moldova (4 – 6 iulie), va continua în România (18 – 20 iulie), Ungaria (1 – 3 august), Slovacia (22 – 24 august) şi va finaliza în luna octombrie în Ucraina.

Tatiana Beghiu