Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Hotărârea secretă

Hotărârea secretă

Pe 15 mai 2008, prim-ministra Zinaida Greceanâi, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, au semnat în mod secret hotărârea de Guvern cu nr. 599. Documentul prevedea că Guvernul va acorda 9500 tone de grâu alimentar unor agenţi economici. „Se acordă, cu titlu gratuit, Combinatului de Panificaţie din Chişinău „Franzeluţa” SA 7500 tone şi SA „Combinatul de pâine din Bălţi” 2000 tone de grâu alimentar din ajutoarele umanitare acordate statului”, se arată în p. 1 al Hotărârii de Guvern.

Presa  a relatat anterior despre faptul că Guvernul de la Chişinău a primit 10 300 tone de grâu alimentar în calitate de donaţie din partea Federaţiei Ruse. Acesta a fost un ajutor umanitar, destinat diminuării consecinţelor secetei din vara anului 2007.

Contactat de ZdG, Igor Dodon, ex-ministru al Economiei şi Comerţului, a declarat că Hotărârea nr. 599 a fost secretizată, pentru că „ceea ce am dat în împrumut din rezerva de stat se consideră secret.”  Amintim aici că Hotărârea respectivă, semnată şi de Igor Dodon, stipula că grâul alimentar a fost acordat de Guvern cu titlu gratuit şi nu în împrumut. Deşi cunoştea acest lucru, Dodon ne-a declarat că grâul fusese împrumutat agenţilor economici şi că aceştia sunt obligaţi să restituie produsele cerealiere. “Grâul a fost acordat agenţilor economici cu titlu de împrumut”, a confirmat Dodon.

S-a intenţionat menţinerea neschimbată a preţului în perioada electorală

Analistul politic Igor Munteanu susţine, însă, că, prin respectiva hotărâre având titlu secret s-a intenţionat menţinerea neschimbată a preţului la pâine în perioada electorală. „Dacă hotărârea a fost secretă, atunci este clar că ascunde o intenţie. Dacă aceste hotărâri s-ar face publice, atunci multă lume ar sări asupra lor pentru ca să le analizeze impactul. Efectul cert al unei asemenea hotărâri e de a favoriza pe piaţa grâului alimentar şi a produselor de panificaţie unele întreprinderi, în detrimentul altor întreprinderi”, a explicat analistul politic. Munteanu a precizat că acest lucru indică asupra faptului că economia nu este liberă. „Atunci când favorizez o întreprindere de stat în folosul altor agenţi, respectiv, creez reguli descriminatorii pentru ceilalţi concurenţi, acesta este impactul imediat”.

Întreprinderile private riscau să falimenteze

Igor Munteanu a mai adăugat că pe termen lung asta înseamnă avantajarea unor întreprinderi preferate şi respectiv presiuni suplimentare prin politica de preţuri asupra întreprinderilor private. „Se cunoaşte, faptul că, autorităţile centrale au  încercat să menţină preţul la pâine în anumite limite şi consecinţele au fost dure. Foarte multe întreprinderi private au trebuit să dea faliment”, a conchis sursa citată.

Ex-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, susţine că hotărârea de guvern cu nr. 599 a fost la momentul respectiv un suport pentru a menţine preţurile la pâine. “După sfârşitul anului 2007 a fost o situaţie deplorabilă. Au crescut preţurile la ceriale şi mai ales la grâul alimentar şi în acest context noi am socotit de cuviinţă ca cei mai imporţanţi agenţi economici să fie susţinuţi”. Gorodenco a ţinut să precizeze că menţinerea preţurilor la pâine nu avea nimic în comun cu campania electorală. La şedinţa de guvern din 28 octombrie, s-a hotărât ca Combinatul de Panificaţie «Franzeluţa» şi Combinatul de pâine din Bălţi să restituie grâul acordat gratuit anul trecut, din fondul ajutoarelor umanitare, de către Executiv. ZdG a relatat pe pagina electronică despre faptul că premierul Vladimir Filat, în cadrul şedinţei de guvern, şi-a exprimat speranţa că aceste două Societăţi vor restitui grâul fără a se ajunge în instanţa de judecată. De asemenea, el a mai declarat că ajutorul umanitar urmează să ajungă acolo unde trebuie, fără a specifica unde anume.

Combinatele vor restitui grâul

ZdG a încercat să solicite opinia agenţilor economici care sunt vizaţi în acest caz, însă personalul de la anticameră, ne-a spus că, doar directorul poate să vorbească cu presa însă acesta la moment nu se află la serviciu.

Combinatele vor restitui Agenţiei Rezerve Materiale 6240, 75 tone de grâu alimentar: 2 mii de tone — Combinatului din Bălţi şi 4240,75 tone — «Franzeluţa». „Conform hotărârii Guvernului, agenţilor economici nominalizaţi le-au fost alocate 9500 tone de grâu, dintre care până în prezent au fost ridicate 4240, 75 tone”, se arată în nota informativă asupra proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la restituirea grâului alimentar de către unii agenţi economici.

Iurie SANDUŢA