Consultaţii juridice la ZdG – Ziarul de Gardă
 • Consultaţii juridice la ZdG

  Consultaţii juridice la ZdG
  27 octombrie 2019 | 12:52

  Zi de joi, 17 octombrie. Tradiţional, în luna octombrie, la ZdG, au loc consultaţii juridice. Deși au fost programaţi pentru o anumită oră, cetăţenii nerăbdători de a fi auziţi ajung mai că toţi odată la redacţie. De această dată, avocata Tatiana Chebac e cea care îi va ajuta să se descurce în tumultul de probleme, acumulate cu anii. Cei veniţi la discuţii cu avocata au invocat diverse probleme, dar ceea ce i-a adus la redacţia ZdG este dezamăgirea lor comună faţă de justiţia din R. Moldova.

  „Один в поле воин”

  „Scopul meu nu este să ajung mai repede la sanatoriu, dar să rezolv problema care-i vizează pe toţi veteranii”

  Victor Cazacu, din Orhei, este veteran de război. Din 2007, bărbatul este pensionar și beneficiar al Legii Nr. 190 cu privire la veterani. Conform art. 14 al Legii cu privire la veterani, aceștia beneficiază de bilete de tratament sanatorial gratuit o dată la trei ani în centrele de reabilitare ale Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale şi în alte instituţii de acest tip. Ultima dată a fost la sanatoriu în 2016 și, precum spune regulamentul, a scris o cerere pentru a putea merge peste trei ani. Potrivit calculelor, Victor Cazacu urma să meargă la tratament sanatorial în acest an, dar pentru că „s-au pierdut listele de așteptare” , acesta nu poate beneficia în acest an de tratament balneosanatorial. Și, spune Victor Cazacu, în situaţia sa sunt mai mulţi veterani, „dar ei nu vor să-și spună oful, nu vor să umble pe drumuri pentru a găsi rezolvare”. „Pentru mine, nu-i principial să merg în acest an la sanatoriu. Eu vreau ca problema noastră să fie auzită de cei responsabili”, a mai spus pensionarul.
  Avocata Tatiana Chebac i-a recomandat să scrie o petiţie colectivă către MAI, Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale, precum și la CNAS, pentru a obţine o claritate în această situaţie.
  „Acum, nu-mi rămâne decât să conving alţi camarazi să intre în joc”, a adăugat Victor Cazacu înainte de a pleca.

  „Nu cred că sora mea a murit de moarte bună”

  Vasile Pantea a venit din Drochia pentru a discuta cu avocata. Potrivit lui, sora acestuia, de 88 de ani, ar fi decedat în condiţii suspecte. Totul s-a întâmplat în aprilie 2018, când Vasile Pantea a pierdut legătura cu sora sa. Bărbatul are bănuiala că sora sa ar fi fost influenţată pentru a lăsa moștenire unor persoane necunoscute casa și un lot de pământ. Avocata i-a recomandat lui Vasile Pantea să se adreseze organelor din poliţie pentru a investiga condiţiile în care a murit sora sa, dar și faptul că bunurile acestuia au ajuns la persoane necunoscute.

  „Nu am încredere în poliţia noastră”

  De parcă ar fi simţit ce urmează să audă, avocata l-a întrebat: Ce vă doare? „Mă doare că fiul meu minor a fost bătut în plină zi, iar cei vinovaţi nu sunt pedepsiţi pentru asta”, a răspuns Alexandru Cozmac.

  Publicitate
  Publicitate

  Era 4 octombrie, lecţiile au fost prescurtate, iar la ora 12, fiul său cu alţi colegi din clasa a XI-a de la Liceul „Mircea Eliade” au mers într-un local din centrul capitalei.

  „Erau cinci băieţi și o fată, stăteau la un suc. În video se vede cum apare un băiat și căuta bătaie. Fiul meu, până în ziua de azi, îmi spune că nu știe care este motivul bătăii”, a povestit Alexandru Cozmac.

  Din imaginile video pe care le deţine Alexandru Cozmac s-a văzut că unul dintre elevii de la Liceul „Gheorghe Asachi” s-a apropiat de masa la care stăteau elevii de la „Mircea Eliade”, iar la un moment dat, i-a aplicat unui băiat o lovitură puternică cu cotul. Ulterior, cei trei minori, însoţiţi de câţiva băieţi din gașca de alături, au ieșit din local, iar conflictul a degenerat. În urma conflictului, fiul lui Alexandru Cozmac a fost transportat la spital.

  „La spital a fost cusut la ochi. A stat în staţionar o săptămână”, a povestit bărbatul.

  Alexandru Cozmac s-a arătat indignat de faptul că a mers la poliţie cu înregistrările video de la local și cu numele tuturor celor implicaţi, dar de atunci nu a obţinut vreun rezultat concret.

  ZdG a reușit să ia legătura cu unul dintre elevii de la Liceul „Gheorghe Asachi”, implicat în altercaţie.

  „Altercaţia a fost provocată de ei. Știu că în local ei râdeau în mod ironic de noi, dar noi nu le atrăgeam atenţia. Vătămări corporale au atât ei, cât și noi. Evident, ne pare rău, dar conflictul nu a fost iscat de noi. Nimeni nu ar fi vrut să se ajungă până aici. Noi suntem absolvenţi și nu ne trebuiesc probleme. Mai mult, imaginea liceului are de suferit”, a povestit elevul.

  Publicitate

  Reprezentanţii poliţiei ne-au comunicat însă că au acumulat deja materialul necesar.

  Deși fiul lui Alexandru Cozmac figurează ca parte vătămată, Tatiana Chebac i-a sugerat tatălui să apeleze la serviciile unui avocat, chiar poate beneficia de un avocat gratuit de stat. „Nu cred în cuvântul gratuit în R. Moldova” , a răspuns bărbatul.

  Avocata i-a mai recomandat să se înarmeze cu răbdare, deoarece examinarea unei cauze penale cu implicarea minorilor ar putea să dureze.

  „Vecinii îmi fac zile fripte”

  Ion Cernolev locuiește în centrul Chișinăului într-o curte comună cu alţi vecini. Potrivit lui, mai întâi, vecinii săi au construit o anexă fără acordul acestuia, apoi au început intimidările și chiar l-ar fi bătut. Bărbatul s-a adresat organelor competente, dar bănuiește că vecinii săi au ieșit basma curată din toate, pentru că ar fi dat mită „cui trebuie”.

  Pensionarul a apelat la un avocat care-l reprezintă în instanţele de judecată, dar a venit la ZdG pentru a-și exprima convingerea că justiţia din R. Moldova nu-și face treaba.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România: Aproape 27 mii de elevi și preșcolari, confirmați cu COVID

  Numărul infectărilor din rândul elevilor și al angajaților din școlile din România aproape s-a dublat de la ultima raportare. Aproximativ 27.000 de elevi și preșcolari sunt confirmați cu COVID, a anunțat vineri…
  România: Aproape 27 mii de elevi și preșcolari, confirmați cu COVID

  Șeful adjunct al IGP, despre activitatea parcului de distracții din Orhei: „Au fost pornite 3 proceduri contravenționale cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”

  Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că unii reprezentanți ai administrației publice locale din raionul Orhei, dar și unii agenți economici din raion „încalcă abuziv legea, instigă cetățenii la neresp…
  Șeful adjunct al IGP, despre activitatea parcului de distracții din Orhei: „Au fost pornite 3 proceduri contravenționale cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”

  COVID-19 în R. Moldova: 5615 de infectări, confirmate în ultimele 24 de ore

  5615 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 28 ianuarie, în R. Moldova, dintre care 870 de cazuri în regiunea transnistreană. Din numărul total de cazuri, 31 sunt asociate cu contact în a…
  COVID-19 în R. Moldova: 5615 de infectări, confirmate în ultimele 24 de ore