Principală  —  RECOMANDAT   —   Colegiul Agroindustrial din Ungheni a…

Colegiul Agroindustrial din Ungheni a fost modernizat cu suportul Uniunii Europene

Elevi din cadrul CAI Ungheni în timpul unei instruiri practice

Uniunea Europeană (UE) susține dezvoltarea zonelor rurale din R. Moldova. Una dintre direcțiile care poate asigura dezvoltarea satelor este investiția în tânăra generație. UE a contribuit la modernizarea școlilor profesionale astfel încât tinerii care învață aici să beneficieze de studii de calitate înaltă, iar la absolvire să fie pregătiți pentru piața muncii. Colegiul Agroindustrial din Ungheni a beneficiat de mai multe proiecte europene în cadrul cărora au fost înființate și dotate cu echipament modern laboratorul tehnico-chimic și laboratorul de mentenanță și de reparație a mașinilor agricole. De asemenea, au fost instruiți profesorii și inițiate cursuri de formare continuă pentru adulți.

Cadrele didactice din cadrul Colegiului Agroindustrial (CAI) din Ungheni au fost implicate în elaborarea unui nou curriculum care vizează agricultura ecologică și standardele de calitate pentru sistemul agroalimentar. Aceste domenii constituie baza sistemului agroalimentar, iar programul de studiu va fi folosit în viitorul apropiat pentru formarea elevilor la specialitățile mecanică agricolă, agronomie și tehnologie agroalimentară. 

Colaborare cu agenții economici

Ion Oboroc, directorul CAI Ungheni afirmă că profesorii din cadrul instituției au participat la traininguri, mese rotunde și master-class-uri în calitate de formatori la specialitățile: standarde de calitate, sisteme de certificare în sectorul agroalimentar inclusiv în agricultura organică. Totodată, spune acesta, împreună cu managerii au pus accent pe planificarea strategică, managementul participativ, utilizarea instrumentelor moderne în instruire, managementul resurselor umane, dar și pe tehnologii ale informației. 

Ion Oboroc, directorul CAI Ungheni

„Doi profesori din instituția noastră au avut posibilitatea să participe la o vizită de studiu în România. Urma ca această vizită să continue cu schimbul de elevi între partea română și partea moldovenească, dar cu părere de rău, nu s-a reușit din cauza pandemiei”, spune  Ion Oboroc.

Instituția are o colaborare strânsă cu agenți economici din regiune. Instructorii de practică au colaborat cu agenții economici astfel încât elevii să capete abilități racordate la cererea pieței. De asemenea, CAI Ungheni organizează cursuri de formare continuă pentru adulți în domeniul agriculturii ecologice. În cadrul proiectului, profesorii au fost instruiți și au devenit formatori în domeniul agriculturii benefice mediului. 

„CAI Ungheni a făcut cursuri cu gospodăriile țărănești din raioanele Nisporeni, Drochia și Ungheni. Au fost zece sesiuni. S-a pus accentul pe protecția mediului, pe agricultura ecologică, stilul sănătos de viață, relații în agricultură și schimbări climatice, provocările ecologice, hidrologice, energetice, economice, impactul agriculturii moderne asupra modului sănătos de viață, tehnologii agricole moderne, pregătirea solului și a semințelor”, precizează Ion Oboroc.

Utilaje și tehnică agricolă pentru instruirea elevilor

Grație suportului UE instituția a beneficiat de utilaje agricole și tehnică de laborator pentru a facilita instruirea practică a elevilor. A fost procurată o semănătoare cu precizie înaltă și o stropitoare cu o capacitate de 800 de litri. Utilajul a fost utilizat la prelucrarea terenurilor pe care le deține colegiul. 

Stropitoare procurată de CAI Ungheni cu suportul UE

Galina Mușchei, coordonatoarea instruirii practice, spune că și laboratorul tehnico-chimic a fost dotat cu utilaj de primă necesitate pentru cercetările primare în care sunt implicați elevii. „Laboratorul este dotat astfel încât fiecare elev de la toate specialitățile să aibă posibilitate să efectueze diferite lucrări practice. Elevii de la specialitatea merceologie pot aprecia calitatea produselor agroalimentare”, spune Galina Mușchei.

Semănătoare procurată de CAI Ungheni cu suportul UE

Fiecare producător agricol care cultivă grâu, după colectarea roadei, verifică conținutul de gluten din cereale, relateaza coordonatoarea. La CAI Ungheni elevii sunt instruiți să determine cantitatea și calitatea glutenului din făină, astfel încât, la angajarea în câmpul muncii să poată efectua această procedură. „Merceologia nu e doar despre lucrul în magazin, ci este și despre expertiza calității. Aici elevii  au posibilitatea să  studieze cum decurge întreg procesul”, explică Galina Mușchei.

Elevii testează cantitatea și calitatea glutenului din făină

Pentru a testa calitatea și cantitatea glutenului, la prima etapă elevii prepară aluatul. Ei lucrează cu cântarul analitic și iau cantitatea necesară conform indicațiilor, relatează coordonatoarea instruirii practice. Ulterior, masa obținută se spală cu apă distilată, se centrifughează glutenul și cu ajutorul glucometrului se determină calitatea lui cu indicarea lungimii. În funcție de lungime, elevii află calitatea glutenului. 

Elevă din cadrul CAI Ungheni în timpul instruirii practice în laboratorul dotat cu suportul UE

De asemenea, laboratorul este dotat cu utilaj care măsoară conținutul de substanță uscată din produse și conținutul de umiditate în fructele uscate. Instituția dispune și de un refractometru electronic care permite aflarea conținutului de substanță uscată în zahăr, dar și de o centrifugă performantă. „Utilajul este parte componentă a diferitor cercetări și asta  ne dă posibilitate să lucrăm cu mai mulți elevi și cu mai multe specialități”, spune Galina Mușchei. 

Elevii afirmă că utilajul este foarte binevenit, deoarece efectuând orele practice într-un laborator dotat, ei au posibilitatea să obțină mai multe abilități practice care le vor fi de folos la angajarea în câmpul muncii. „Îi invităm pe toți cei care îndrăgesc agricultura să vină la noi. Avem specialități ca mecanica agricolă, agronomia, contabilitatea, merceologia, marketingul și tehnologia produselor de origine vegetală”, îndeamnă Ion Oboroc, directorul CAI Ungheni.

CAI Ungheni este unul dintre beneficiarii asistenței UE în cadrul programului „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” („DevRAM”), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA și Donau Soja.