Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Castorul călător sau cum să…

Castorul călător sau cum să călătoreşti activ

Viorel Rotaru este un tânăr antreprenor care, de şapte ani, călătoreşte încontinuu în toată lumea. Chiar el recunoaşte că este un călător neastâmpărat, care preferă destinaţii extreme, cum ar fi munţii Himalaia, Polul Sud sau Coreea de Nord. În opinia lui Viorel Rotaru, a călători activ înseamnă a descoperi singur noi locuri. De aceea, contează mult cum îţi planifici itinerarul. Viorel preferă, în special, călătoriile cu automobilul, pentru asta, în prealabil, găseşte un loc de cazare şi un automobil, desigur că şi biletele la avion şi le comandă din timp.

El spune că, deşi mulţi vorbesc despre călătorii, puţini doresc cu-adevărat să călătorească.

„Da, toţi vorbesc despre asta, că vor călători, dar când ajung să ia decizia, dau prioritate altor activităţi şi bunuri. Oamenii ies foarte greu din zona lor de confort, deoarece viaţa de zi cu zi, la un moment dat, devine o comoditate şi oamenii nu fac niciun pas ca să iasă din această zonă”, povesteşte Viorel Rotaru.

Viorel mai spune că, pentru a călători, ai nevoie, mai întâi, de multă dorinţă. De obicei, majoritatea nu doresc în realitate să călătorească, „de multe ori mă ciocnesc cu oameni care au şi timp, şi resurse, dar mereu îşi amână plecările. Cea mai mare problemă nu o constituie finanţele sau timpul, ci dorinţa şi priorităţile omului”.

„Chiar dacă ai un loc de muncă solicitant, acest fapt nu constituie o problemă. În acelaşi timp, sunt persoane care călătoresc de 10 ori pe an şi nu simt ceva special sau ieşit din comun, şi sunt persoane care merg o dată pe an la odihnă şi trăiesc o experienţă de neuitat, cu multe amintiri şi aventuri. Secretul constă în alegerea destinaţiei corecte şi în buna planificare a călătoriei”, explică călătorul.

El mai spune că, de obicei, călătoriile îţi schimbă modul de viaţă, ori te determină să-ţi schimbi locul de muncă. „Dacă vrei cu-adevărat să călătoreşti, poţi reuşi să-ţi minimalizezi cheltuielile pentru orice călătorie visată”, spune Viorel Rotaru.

Călătoria în Antarctida a fost cea mai neobişnuită experienţă pentru Viorel, deoarece aceasta necesită o pregătire specială şi resurse mai mari. Pentru că şi-a dorit mult, Castorul călător, cum mai este numit printre prieteni, a reuşit să găsească o ofertă avantajoasă de a pleca încolo, devenind unul dintre puţinii moldoveni care au ajuns în Antarctida. Cele mai provocatoare călătorii extreme sunt cele făcute în ţările în care oamenii nu prea obişnuiesc să meargă sau în ţările în care sunt conflicte militare. Una din aceste călătorii a fost în Yemen, deoarece lumea arabă adevărată se află anume acolo, toată istoria şi tradiţia fiind concentrate în acea regiune.

După ce a vizitat mai multe ţări, mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate decât R. Moldova, Viorel Rotaru spune că:

În orice ţară din lume direcţia de dezvoltare o decide un grup restrâns de oameni, de viziunile cărora depinde calea de dezvoltare a ţării. La noi, acest grup este identificat aici şi acum, pe când în ţările dezvoltate oamenii se gândesc în perspectivă şi încep de la schimbarea viziunii cetăţenilor. De obicei, ţările în care sunt promovate tradiţiile sunt ţările sărace. De exemplu, India, o ţară cu multe tradiţii vechi, se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi R. Moldova. Tradiţii au toate ţările lumii, dar nu toate plasează tradiţiile în prim-plan. Ceea ce e bun din tradiţii trebuie păstrat, ceea ce e vechi şi depăşit trebuie lăsat în trecut, nefiind dat uitării.

O temă actuală sunt nunţile. Deoarece a participat la mai multe nunţi peste hotare, spune că cele mai costisitoare nunţi se fac în ţările mai puţin dezvoltate. În ţările dezvoltate, nunţile se organizează cu bugete minime. Potrivit unor statistici, dacă jumătate din banii cheltuiţi la noi pentru nunţi ar fi fost investiţi în infrastructură, am fi avut cele mai bune drumuri din Europa.

De obicei, călătorii activi merg în locurile interesante sau în locurile mai ieftine. R. Moldova a avut posibilitatea de a deveni o destinaţie ieftină, dar a eşuat. Viorel susţine că prietenii lui de peste hotare au remarcat două locuri speciale în R. Moldova: cetatea Soroca şi Orheiul Vechi. Totodată, Viorel consideră că dimensiunile unei ţări nu pot influenţa popularitatea ei în lume. Contează în mod special promovarea ţării la nivel mondial.

A fost supranumit Castorul călător deoarece castorul e unul din animalele care au abilităţi de constructor. De altfel, castorul e şi emblema companiei de construcţii în care activează protagonistul nostru.

Sandu MAXIM