Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   ANSA și sesizările cetățenilor privind…

ANSA și sesizările cetățenilor privind produsele alterate

O locuitoare a orașului Chișinău a sesizat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) după ce a procurat piept de pui cu semne vizibile de alterare de la un butic de lângă Piața Centrală. ANSA refuză să se sesizeze din cauza petiției făcute neconform standardelor prevăzute de legislația R. Moldova.

Maria Țurcan este o locuitoare a sectorului Râșcani. După ce, pe 10 martie, ea a cumpărat mai multe produse din carne de la un butic de pe str. Mitropolit Varlaam din Chișinău, o parte având semne vizibile de alterare, ea a sesizat ANSA. Potrivit femeii, în timp ce prelucra carnea, a depistat că într-un piept de pui erau concrescute doua ciuperci de culoare verde, situate de ambele părți ale osului central. Aceasta a returnat carnea, dar a făcut și o sesizare despre acest caz către ANSA.

„M-am dus duminică, în jurul orei 14.00, la Piață Centrală la rândul care din afara peței, unde se vinde carne și ouă, la buticul numărul 11. De acolo am procurat vreo 2-3 kg de pulpe de găină și încă trei piepturi de pui pe care am plătit 170 de lei. Când am ajuns acasă și am început să prelucrez carnea, în al treilea piept am depistat că are ceva concrescut în el, asemănător cu două ciuperci de culoare verde. Luni m-am dus înapoi în locul de unde am cumpărat produsele și le-am returnat. Vânzătoarea care nu mi-a dat bon de casă mi-a luat carnea stricată și mi-a schimbat-o cu alta, nu înainte să o verifice la un aparat care îl avea lângă ea, pe frigider, probabil destinat verificării calității cărnii. După această situație, am sunat pe telefon la ANSA, să fac o reclamație. Mi-au zis să trimit pe internet. Am trimis fotografiile pe care le-am făcut cu carnea și am scris totul cum a fost. A doua zi am primit răspuns. Mi se spunea că nu am indicat toate informațiile necesare, deși era indicată adresa pe care locuiesc și numele meu. După asta, am mai trimis o scrisoare către ei. Și de această dată mi-au răspuns că nu este indicat numele complet și numărul apartamentului. Ei în loc să examineze cazul, îmi trimit scrisori că nu am îndeplinit corect reclamația”, s-a plâns la ZdG  Maria Țurcan.

Pe de altă parte, ANSA atestă că pentru examinarea petiției/sesizării, petiționarii trebuie să respecte anumite condiții. Mai mult. Nici petițiile parvenite prin intermediul Liniei Verzi, numărul căreia trebuie să fie afișat la loc vizibil pentru consumatori în fiecare unitate comercială, nu se examinează. Linia Verde oferă consumatorului informație în vederea depunerii petiției sau redirecționării acesteia subdiviziunilor teritoriale pentru înregistrarea oficială.

Potrivit directorului general al ANSA, Ion Sula, pentru ca examinarea petiției/sesizării să aibă loc, trebuiesc întrunite următoarele condiții:

  • Petițiile trebuie semnate de petiționar, indicându-se numele, prenumele și domiciliul. Petițiile în formă electronică trebuie să conțină informații privind numele, prenumele, domiciliul și adresa electronică a petiționarului.
  • O dată cu depunerea reclamației consumatorul trebuie să prezinte o copie a bonului de casă sau o copie de pe alt document care confirmă efectuarea cumpărăturii.
  • Petițiile care nu întrunesc aceste condiții se consideră anonime și nu se examinează.
  • Nu se vor examina și petițiile care conțin un limbaj necenzurat sau ofensator, amenințări la securitatea națională, la ordinea publică, la viața și sănătatea persoanei oficiale, precum și a membrilor familiei acesteia.
  • Nu se vor examina petițiile ale căror text nu este lizibil și nu poate fi citit sau dacă petiția conține informații insuficiente și neconcludente referitoare la problema abordată.

Comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat constituie 25% din volumul petițiilor depuse de consumatori către ANSA. În 2019, pe acest subiect, către agenție au parvenit 14 petiții: 10 – în februarie și 4 – în martie. În 2018, au fost înregistrate 159 de petiții la subiectul comercializării produselor alterate, pe 9 cazuri ANSA urmează încă să se expună – celelalte fiind deja examinate cu aplicarea sancțiunilor administrative.

ANSA fost creată la 16 ianuarie 2013 și este autoritatea națională de implementare a politicii statului în domeniul de reglementare și control pentru siguranța alimentelor și în domeniul sanitar-veterinar, zootehnic, al protecției plantelor și carantinei fitosanitare, controlului semincer, calității produselor primare, produselor alimentare și a hranei pentru animale.

În activitatea sa, ANSA are dreptul să interzică importul, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, produselor farmaceutice de uz veterinar, care nu corespund standardelor naționale, reglementărilor tehnice, altor acte tehnico-normative și utilizarea produselor genetic modificate.