Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Scriitorul fără copie

Scriitorul fără copie

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la naşterea scriitorului Serafim Saka, ieri, 17 martie, Biblioteca Naţională a organizat expoziţia de carte cu genericul „Serafim Saka – un scriitor de azi”. Alături de omagiat, la eveniment a fost prezent scriitorul Leo Butnaru, dar şi mai mulţi bibliofili şi profesori.

În deschidere, un cuvânt de felicitare a adresat directorul bibliotecii, Alexei Rău. El care a subliniat că „prin creaţia sa literară Saka s-a impus ca un scriitor al contemporanietăţii”. Drept dovadă a celor spuse este expoziţia care a întrunit cele mai valoroase cărţi apărute pe parcursul anilor, precum şi diverse fotografii însoţite de aprecieri ale scriitorilor, criticilor literari cu referire la activitatea sa literară.

O manieră profund inconfundabilă, cu idei pline de înţelesuri dar şi subînţelesuri, care te face să-l asculţi incontinuu, ca mai apoi să medităm intens asupra celor expuse – aşa l-am văzut pe scriitorul Serafim Saka la cei 75 de ani. Cu referire la creaţia sa literară, scriitorul Leo Butnaru a ţinut să remarce că „Saka este scriitorul autentic care a rămas fără copie… El i-a întrebat pe alţi şi ne-a lăsat documentul-cartea. În acest sens, pot să spun cu siguranţă că este omul arhivei care a „descusut” cu perseverenţă dedesubturile realităţii existente”. „Sunt un om curajos-acesta e păcatul, dar, şi fericirea mea”, a venit cu replică omagiatul.

Umorul, dar parcă şi regretele erau pe faţa sa atunci când ne-a vorbit despre cartea „Orbirea” – o reflecţie de călătorie asupra vieţii din afara URSS… În acest context, scriitorul a ţinut să remarce că omul nu trebuie îndepărtat de spaţiul său şi că noi trebuie să fim ceea ce suntem, nu ceea ce ne-au făcut alţii…”. Cu referire la limba română, Serafim Saka a spus că „nu este demn dacă un popor nu poate să se exprime în limba sa, liber, sonor, vorbitor”.

Serafim Saka a mulţumit celor prezenţi la eveniment şi i-a invitat să-i citească cartea care va apărea în curând în librării „Tragicul aerostat”. Cei prezenţi s-au arătat impresionaţi de vivacitatea dovedită de marele scriitor la cei 75 de ani.

Prozatorul şi publicistul Serafim Saka s-a născut la 16 martie

1935 în comuna Vancicăuţi (Bucovina). A absolvit Universitatea Pedagogică Ion Creangă din Chişinau (1959) şi cursurile superioare de regie şi scenaristică din Moscova. A lucrat un timp în presa periodică, impunându-se atenţiei publice prin articole curajoase de o vervă neîntâlnită la colegii de breaslă.

Şi-a încercat puterile în poezie şi în dramaturgie, realizându-se însă plenar prin cărţile „Aici şi Acum” (1976), „Pentru tine bat” (1988), „Basarabia în Gulag” (1995). „Aici şi Acum” este cartea de interviuri care a făcut epocă în literatura română din R. Moldova. A ştiut să întrebe, dar şi să asculte, descoperind astfel complexitatea interioară a interlocutorilor săi.

Serafim Saka este laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în anul 1990.

Oxana COLŢA