Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Oameni/ Liudmila Apostol, meșterița handmade…

Oameni Liudmila Apostol, meșterița handmade care dă viață lutului polimeric: „Nu văd o altă lume decât aceasta pe care o am și pe care o iubesc atât de mult”

Sursa foto: arhiva personală

Liudmila Apostol este o tânără mamă care-și transformă pasiunea pentru lucrul manual într-o afacere prosperă. Datorită susținerii familiei, reușește să îmbine cu succes rolul de mamă, soție și meșteriță handmade. Liudmila confecționează jucării din vată, decoruri pentru diferite evenimente, creează bijuterii, dar și alte lucruri din lut  polimeric.

Mereu am fost susținută și încurajată de familia mea”

Liudmila Apostol s-a născut la Chișinău. A absolvit colegiul pedagogic, iar mai apoi,  Universitatea Tehnică a Moldovei. Este mama a două fetițe. Deși era pasionată de handmade încă din copilărie, a început să se dedice acestei activități la maturitate. Fiind însărcinată cu primul copil, a decis că este momentul potrivit pentru a face din pasiune o afacere. 

Liudmila Apostol, meșteriță handmade. Foto: arhiva personală

„Când am rămas însărcinată cu Sănduța, aveam 22 de ani și eram ultimul an la facultate. Nici nu am reușit să lucrez în alt domeniu, poate de asta și nu văd o altă lume decât aceasta pe care o am și pe care o iubesc atât de mult. Pasiunea pentru lucrul manual o am de mică, dar, fiind însărcinată cu primul copil, am hotărât că e momentul să încep o mică afacere din asta”, spune Liudmila.

A început cu cercei și coliere din mărgele, pe care le vindea rudelor și prietenilor. Cu timpul  însă, aceste creații au început să fie expuse și pe rețelele de socializare, unde au primit o mulțime de aprecieri și încurajări din partea comunității on-line. Sprijinul soțului a fost esențial în dezvoltarea afacerii proaspăt create de Liudmila. Aceasta susține că soțul i-a fost pilonul financiar la începutul activității și continuă s-o încurajeze să-și urmeze visul chiar și atunci când oboseala și dificultățile par copleșitoare. „Mereu am fost susținută și încurajată de familia mea, în special de soț. El a fost toată susținerea mea financiară la început de drum”, menționează Liudmila. 

Meșterița handmade susține că a participat mai mulți ani la rând la diverse expoziții și târguri. „Am participat la expozițiile de la Moldexpo, la târgurile de la evenimentele «Mai dulce», «Ia Mania», «Yard Sale» și diferite târguri organizate  în toată țara”, zice aceasta. În prezent,  reușește să creeze lucruri handmade doar pentru clienții fideli. 

Cercei handmade. Foto: arhiva personală

„Cel mai aproape de suflet îmi este lutul polimeric”

Ocupația preferată a Liudmilei este prelucrarea lutului polimeric, din care modelează diverse obiecte – de la cercei și coliere până la căsuțe și mâncare în miniatură. „Cel mai aproape de suflet îmi este lutul polimeric. Îmi place să dau viață acestui material. După atâția ani de lucru cu el, simt că sunt foarte bună în ceea ce fac. Mărțișoarele mele în fiecare primăvară bucură și uimesc sute de suflete și asta e și mai plăcut. Din lut polimeric modelez aproape orice: coliere, cercei, mărțișoare, mâncare și căsuțe în miniatură. Decorez căni, linguri”, spune aceasta.  

Fiecare obiect de artă necesită timp diferit de realizare, în funcție de complexitate și detalii. „Am mai multe lucrări complicate, dar cele care mi-au luat cel mai mult timp au fost un ceas din fructe și legume modelate manual și o căsuță în stil tradițional, pe care am vândut-o la licitație, iar banii au fost donați pentru un băiețel bolnav de cancer”, mărturisește Liudmila.

„Lumea handmade ocupă o mare parte din viața mea”

Deși activitatea handmade ocupă o mare parte din viața ei, aceasta nu uită de importanța timpului petrecut cu familia. Meșterița handmade susține că atât soțul, cât și copiii, sunt înțelegători, iar ea se străduie să găsească un echilibru între munca creativă și viața de familie. „Lumea handmade ocupă o mare parte din viața mea, dar nu uit de timpul care trebuie petrecut cu familia. Copiii mei deja s-au obișnuit că eu mereu am de lucru și, practic, întotdeauna sunt ocupată și nici nu se mai supără pe mine. Ba din contra, atunci când mă văd la masa mea de lucru, încep a meșteri și ele câte ceva. Cred că și ele au moștenit de la mine pasiunea pentru lucrul manual”, spune aceasta. Sănduța, fiica cea mare a Liudmilei, a încercat să creeze lumânări parfumate și, pentru că a moștenit talentul mamei, lucrările ei au fost expuse la diferite târguri. În timpul anului școlar, Sănduța a decis să întrerupă această activitate, având însă în plan să revină mai târziu. 

„Amintiri din copilărie”, jucării din vată. Foto: arhiva personală

Ea mereu îmi spunea că vrea să aibă o ocupație a ei. Ar vrea să primească plăcere din ceea ce face, dar și să-i aducă un mic venit. Împreună, am hotărât să încerce să facă lumânări parfumate. Și dacă realizarea acestor lumânări la început părea un proces foarte simplu, chiar din  primele încercări am înțeles că nu-i așa. Dar Sănduța îmi seamănă mie,  așa că nu a dat mâinile în jos până nu a reușit. A participat și la târguri vara trecută, dar avea și multe cliente de pe rețelele de socializare. La început de an școlar, a înțeles că învățătura pentru ea e mult mai importantă. Dar mi-a spus să nu arunc nimic, căci ea își va începe din nou această activitate”, povestește Liudmila.

„Atât de mult am muncit ca să ajung la așa nivel, încât nu aș putea lăsa totul baltă”

Deși activitatea sa îi aduce o satisfacție imensă, totuși, Liudmila speră că fetele nu-i vor urma calea și că pentru ele este bine ca „lucrul manual să rămână doar o pasiune”. Aceasta susține că lucrul manual nu este întotdeauna apreciat și adesea implică eforturi și sacrificii mult prea mari. Totuși, meșterița handmade zice că-și va susține copiii indiferent de ce decizie vor lua. „Aș vrea să rămână doar o pasiune, pentru că lucrul manual nu întotdeauna e apreciat la justa lui valoare. În 2022 mi-am făcut operație la ochi, pentru că mi-a scăzut foarte tare vederea. Am abia 35 de ani, dar deja am probleme cu spatele. Toată această pasiune și dăruire față de ceea ce fac își lasă amprenta asupra sănătății mele. De aceea, eu nu prea aș vrea ca fetele mele să-mi urmeze pașii. Însă, nu cred că aș putea să le impun să-și aleagă o altă cale. Dacă vor avea totuși dorința să devină oameni de artă, le voi susține în tot”, spune Liudmila.

Căsuță cu elemente modelate din lut polimeric. Foto: arhiva personală

De fiecare dată când oboseala își spune cuvântul, găsește puterea de a continua datorită suportului necondiționat al familiei. „Când mă doare spatele, ochii, picioarele, mă gândesc să renunț la tot. Dar, de fiecare dată, soțul și mama mă încurajează și-mi dau puteri să merg mai departe. Îmi dau seama că atât de mult am muncit ca să ajung la așa nivel, încât nu aș putea lăsa totul baltă”, spune Liudmila. Soțul îi oferă suport și în livrarea comenzilor efectuate, în instalarea carcaselor pentru decorul diferitor evenimente. 


Liudmila e convinsă că prin multă muncă și dedicație își va realiza obiectivele propuse. „Am multe vise și scopuri pentru viitor și sunt convinsă că dacă voi munci mult, numaidecât le voi realiza pe toate”, susține meșterița handmade.