Generația de sacrificiu.  Portret statistic

Generația de sacrificiu. Portret statistic

vizualizări
03 august 2020 | 15:00

Unul dintr-o sută de cetățeni ai R.Moldova are 16 ani

Locuiește în sat, îi are pe mama sau pe tata, sau alte rude apropiate migrate, va face studii liceale sau profesionale, se va căsători peste 10 ani, va avea cel mult un copil și va trăi cu 2-3 ani mai mult decât părinții. Nu-și imaginează viața fără internet, dar nu-l interesează prea mult problemele politice. Acesta e portretul statistic. Totuși, această generație va trebui să se confrunte cu probleme planetare dificile, create de generațiile anterioare: poluarea, schimbările climatice, deficitul de resurse energetice, dar și corupția și instabilitatea politică.

Câți sunt?

Generația tinerilor de 16 ani s-a născut în anul 2004, un an deja marcat de scăderea dramatică a natalității față de baby-boom-ul anilor `80, dar totuși cu un număr de nașteri semnificativ mai mare decât în prezent (38,3 mii născuți în 2004 față de 32,0 mii în 2019).

Dar fenomenul scăderii natalității din acel an a fost amplificat de fenomenul crescendo al migrației. Tinerii născuți în acei ani pot fi numiți generații de sacrificiu în fața sărăciei, copilăria fiindu-le marcată de lipsa părinților, aceștia fiind plecați peste hotare.

Din cei 38,3 mii de copii născuți în 2004, se estimează că astăzi locuiesc în țară doar 28 de mii. Restul … nu, nu au decedat. Între timp, s-au reunit peste hotare cu părinții, care plecaseră demult, lăsând copiii mici în grija bunicilor.

Opt din zece tineri au pe cineva apropiat plecat peste hotare. Peste hotare sunt plecate 15% dintre mamele tinerilor și 14% dintre tați. În timpul apropiat intenționează să plece la muncă peste hotare 13% dintre tineri de 16 ani.

Cine sunt?

Din o sută de tineri de 16 ani, 52 sunt băieți și 48 sunt fete. Este curios faptul că inițial se nasc mai mulți băieți decât fete – 106 băieți la 100 fete. Ulterior, din cauza mortalității pe parcursul copilăriei, determinate de comportamentul mai riscant al băieților, această discrepanță se reduce și numărul fetelor și al băieților se egalează către vârsta de 26 ani.

Fetele din această generație se vor căsători peste aproximativ 10 ani, iar băieții peste 13 ani (vârsta medie la prima căsătorie fiind de 26 ani pentru fete, și de 28,9 de ani pentru băieți). Din păcate, jumătate din aceste căsătorii se vor destrăma peste aproximativ 11 ani.

Generația de 16 ani de astăzi va da naștere la doar un pic peste 24 mii de copii, adică 1-2 copii în familie, astfel încât scăderea dramatică a natalității în R.Moldova se va menține.

Unde sunt?

Din cei un pic peste 28 de mii de tineri cu vârsta de 16 ani, fiecare al treilea locuiește în orașe, iar doi din trei – la sate. Tinerii care au împlinit sau vor împlini această vârstă în anul 2020 au absolvit gimnaziul, pășind simbolic în viața adultă cu responsabilitățile ei.

Majoritatea tinerilor cresc și se dezvoltă în familii sărace. Salariul mediu lunar este de 5142 lei, dar întrucât doi din trei tineri locuiesc la sat, locurile de muncă și veniturile în zona rurală sunt mult mai limitate.

Cum sunt?

Din 100 de tineri de 16 ani 98 au absolvit gimnaziu (și, din păcate, nu s-au putut bucura de un bal de absolvire). 79 din 100 își vor continua studiile. Dintre tinerii care își vor continua studiile, jumătate vor merge la liceu, iar cealaltă jumate – spre instituții de învățământ profesional tehnic.

Fetele vor constitui 46% din totalul tinerilor care își vor continua studiile, constituind 56% dintre tinerii care își vor continua studiile în liceu și doar 29% dintre cei care se vor orienta spre școlile profesionale.

Viciile care afectează sănătatea tinerilor ar putea fi diminuate, dacă s-ar implementa politici eficiente. Actualmente, unul din zece tineri fumează și aproximativ tot atâția consumă alcool cu o frecvență sporită (lunar sau mai des).

La vârsta de 16 ani deja 15% dintre tineri au avut relații sexuale, dar fiecare al treilea din ei susţine că nu a folosit contraceptive.

Speranța de viață pentru tinerii de 16 ani este mai mare cu 2-3 ani decât speranța de viață a părinților lor. Băieții ar urma să trăiască în mediu 65 de ani, fetele – 72 de ani.

De ce sunt diferiți?

Internetul este principala sursă de informare a tinerilor, nouă din zece tineri îl accesează zilnic, iar opt din zece tineri susțin că Internetul este principala sursă de informare. Rețelele sociale sunt pe larg utilizate de tineri, 9 din 10 având cont pe Facebook, 8 din 10 – pe Instagram, 53% – pe odnoklassniki și 28% – pe vkontakte. Totodată, 76% dintre tineri privesc zilnic sau de câteva ori pe săptămână televizorul. Partea proastă este că tot mai puțini tineri zilnic sau de câteva ori pe săptămână citesc cărți – 19% sau ziare – 17%.

Fiecare al treilea tânăr de 16 ani accesează informațiile pe Internet atât în limba română, cât și în rusă, 46% – doar în română, iar 33% – doar în rusă.

Peste doi ani tinerii care astăzi au 16 ani vor obține dreptul la vot, însă peste jumătate dintre ei declară că deloc nu-i interesează procesele politice sau îi interesează puțin.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

VIDEO/ Biserica vs Covid-19. Cum s-a schimbat mesajul preoților după ce au suferit de Covid-19

În contextul pandemiei de Covid-19, în timp ce medicii și autoritățile îndemnau cetățenii să respecte cu strictețe măsurile de protecție, unii reprezentanți ai bisericii, fiind persoane care se bucură de încred…
VIDEO/ Biserica vs Covid-19. Cum s-a schimbat mesajul preoților după ce au suferit de Covid-19

Pompierii anunță primele trei versiuni de izbucnire a incendiului de la Filarmonica Națională

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au anunțat vineri, 25 septembrie, că au stabilit primele versiuni de izbucnire a incendiului care a mistuit Filarmonica Națională „Serghei Lunch…
Pompierii anunță primele trei versiuni de izbucnire a incendiului de la Filarmonica Națională

Ministerul Finanțelor a deschis cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”

Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului de joi, 24 septembrie. D…
Ministerul Finanțelor a deschis cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”

Concursuri la CSM: Magistrații care candidează pentru funcția de membru în Colegiul de selecție și cariera judecătorilor și în Colegiul pentru evaluarea performanţelor judecătorilor

Doi candidați din partea Curţilor de Apel și patru din partea judecătoriilor participă la concursul pentru ocuparea funcţiei de membru în Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. Totodată, doi magistrați…
Concursuri la CSM: Magistrații care candidează pentru funcția de membru în Colegiul de selecție și cariera judecătorilor și în Colegiul pentru evaluarea performanţelor judecătorilor

LIVE/ Vlad Filat răspunde acuzațiilor lansate de fostul său avocat, Igor Popa

Liderul Partidului Liberal din R. Moldova(PLDM), Vlad Filat, răspunde în cadrul unei conferințe de presă acuzațiilor lansate de Igor Popa, fostul avocat al său. „Doamne, apără-mă de așa un avocat, că de procuro…
LIVE/  Vlad Filat răspunde acuzațiilor lansate de fostul său avocat, Igor Popa

Incendiul care a devastat Filarmonica Națională. Mesajul maestrului Nicolae Botgros: „Aș fi strigat de durere și revoltă. A fost distrusă munca de un secol… asta e marea noastră prostie”

Maestrul Nicolae Botgros a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care menționează că regretă enorm situația creată în urma incendiului, iar odată cu flăcările care au mistuit Filarmonica Naționala „Serghe…
Incendiul care a devastat Filarmonica Națională. Mesajul maestrului Nicolae Botgros: „Aș fi strigat de durere și revoltă. A fost distrusă munca de un secol… asta e marea noastră prostie”