Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   FOTO / Pictorul Florentin Leancă…

FOTO Pictorul Florentin Leancă şi dragostea sa pentru Chişinăul vechi

Florentin Leancă este pictorul basarabean îndrăgostit de Chişinăul vechi, cu ulicioarele sale tăcute şi casele pitice, unde sunt păstrate istoriile zbuciumate ale chişinăuienilor.

„Picturile lui Florentin Leancă parcă ne invită imaginar într-o călătorie prin Chişinăul vechi, un oraş de altădată cu ulicioarele, stradelele istorice, cu căsuţe aranjate cu drag. Aşa cum un cronicar înşira pe hârtie file din istorie pentru a o lăsa strămoşilor, artistul pictează file din istoria oraşului, pentru ca viitoarele generaţii să-l cunoască aşa cum este reprezentat rustic, mioritic, cu un farmec aparte”, este de părere Mátyás Szilágyi, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova.

561-florentin-leanca2Picturile cu note de nostalgie

Florentin Leancă s-a născut la 29 august 1966 în oraşul Floreşti. El a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (1982-1986) şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (1993—1999). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din R. Moldova din 2001. Din acelaşi an, până în 2009, este vicepreşedinte al UAP. În prezent, este profesor la Colegiul de Arte Plastice „A. Şciusev”.

Artistul a participat la mai multe expoziţii reprezentative din R. Moldova, România, Italia şi alte ţări. În 2001 ia Premiul „Virtuosus” pentru originalitate în creaţie, iar în 2002 – Premiul pentru tineret al UAP din Moldova. Anul 2006 îi aduce Premiul „Dan Hatmanu” pentru pictură la Salonul Naţional de Artă N. Tonitza, ediţia VIII, din Bârlad, România. În 2000, la Sala cu Orgă a avut prima expoziţie personală, iar în 2011, la Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi” – expoziţia cu genericul „Urme şi umbre”.

Preşedintele UAP, Dumitru Bolboceanu, susţine că Florentin Leancă este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori de la noi. „El este prezent la toate expoziţiile din ţară, precum şi la cele din România. Lucrările cu oraşul vechi parcă nu sunt pictate, ci sunt scrise în versuri despre oraşul care dispare. Descoperim în ele o notă de nostalgie, că n-am putut păstra şi preţui ceea ce am avut”, a accentuat preşedintele UAP.

Demolarea istoriei

De-a lungul carierei sale, Florentin Leancă a realizat peste 150 de picturi. Artistul face pictură abstractă, iar în ultimul timp tinde spre un impresionism realist, fiind îndrăgostit de Chişinăul vechi, pictat în peste 60 de tablouri, realizate în anii 2000—2015. „Mi-au atras atenţia casele vechi, care au dispărut şi pe care le-am imortalizat în imagini. Marea mea dorinţă a fost să demonstrez că avem un oraş vechi şi frumos, care trebuie preţuit. Însă, din păcate, casele vechi dispar şi aceasta se întâmplă sub ochii noştri, în pofida faptului că factorii de decizie la nivel central şi local declară că fac totul pentru a păstra Chişinăul vechi”, povesteşte pictorul.

561-florentin-leanca3Potrivit artistului, fiecare pictură a clădirilor şi ulicioarelor oraşului vechi este făcută în natură. „Dacă văd o clădire frumoasă, revin neapărat acolo cu şevaletul, mă plasez înaintea ei, şi încep să o pictez. Toate aceste picturi nu le fac pentru vânzare, ci pentru suflet. Ţin foarte mult la arhitectura Chişinăului, păstrată aşa cum este. Măcar să încercăm să conservăm ceea ce ne-a rămas, pentru că este istoria noastră”, adaugă Florentin Leancă.

„Priviţi oraşul Chişinău prin prisma sufletului pictorului Florentin Leancă – este un oraş curat, care abundă în culori albe. Albul persistă în lucrările lui – un alb care insuflă puritate. Un oraş clădit cu suflet în care fiecare se regăseşte sufleteşte”, a constatat Mátyás Szilágyi, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova.

Florentin Leancă susţine că albul, ce predomină în picturile sale, se datorează faptului că-i place foarte mult iarna. „Nu încerc să îmbrac Chişinăul în alb, pentru că nu-şi mai justifică denumirea de „Oraşul Alb”, constată cu regret pictorul.