Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Decoraţie de la Băsescu pentru…

Decoraţie de la Băsescu pentru Plămădeală

Poetul Simion Plămădeală este o figură marcantă a comunităţii româneşti din Karaganda, Kazahstan. Forţat să plece în Kazahstan din cauza refuzului de a preda limba rusă la o şcoală de pe malul Prutului, poetul a lucrat până la pensionare în minele din Karaganda.

Simion Plămădeală s-a născut la 23 octombrie 1935, în satul Grinăuţi, în familia ţăranilor Maria şi Gheorghe Plămădeală. În anul 1951, a absolvit şcoala de şapte clase, continuându-şi studiile la şcoala medie din Pelinia. În 1954, este admis la Facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă” din Chişinău. Printre colegii săi de promoție au fost Grigore Vieru, Gheorghe Vodă, Petru Dudnic, Liviu Deleanu, Victor Teleucă, Mircea Druc, Anatol Ciocanu, Spiridon Vangheli (ultimul fiindu-i şi consătean). Simion Plămădeală, însă, nu a ajuns să susţină examenele de licenţă. Pe atunci, înspăimântat de perspectiva predării limbii şi literaturii ruse într-o şcoală românească de pe malul basarabean al Prutului, unde fusese repartizat la serviciu în primăvara anului 1959, el a plecat, la fel ca mulţi alţi conaţionali de-ai săi din Basarabia, la lucrările de desţelenire din Kazahstan. Apoi, pentru 30 de ani, coborî în minele de cărbuni. Până la pensionare a muncit în condiţii nocive.

În acest răstimp, Plămădeală a scris mii de poezii în limba română, publicate, de-a lungul timpului, în presa din Kazahstan. Poetul îşi aminteşte de spusele mamei sale: „Cât vei trăi, fiule, oriunde ai fi, să rămâi om şi român. Niciodată să nu spui că eşti moldovean, cum vor ei…” Fiul s-a ţinut de cuvânt. Astfel, a scris sute de poezii în limba maternă şi în grafie latină. Acestea arată că el nu şi-a trădat niciodată sfânta sa Patrie – limba română. Poeziile lui Simion Plămădeală au fost publicate în Industrialnaia Karaganda şi Naşa Iarmarka, din Kazahstan, în ziarul românilor din Montreal, Canada, în Flacăra lui Adrian Păunescu, precum şi în culegerea de versuri ale poeţilor din Karaganda Skvoz’ nasloenia let (2009).

La 76 de ani, în aprilie 2011, Simion Plămădeală a lansat, la Chişinău, volumul „Departe-aproape. 100 de poezii româneşti din Kazahstan”, eveniment desfăşurat în cadrul Târgului internaţional de carte din R. Moldova.

Anul acesta, pentru poet, data de 25 martie a fost însemnată în calendar. O zi de duminică, o zi frumoasă de primăvară, a încununat sărbătoarea  lui Simion Plămădeală, poetul român din Kazahstan. În această zi, în satul său natal — Grinăuți, poetul a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A „Literatură”. Distincția este conferită de preşedintele României, Traian Băsescu, prin decretul din 11 octombrie 2011, fiind înmânată de secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

„Decoraţia acordată de preşedintele României, Traian Băsescu, este expresia supremă a gratitudinii statului român pentru efortul, devotamentul şi dragostea de ţară de care Simion Plămădeală a dat dovadă din plin”, a spus secretarul de stat la ceremonia de premiere.

Printre participanții la festivitatea de premiere care a avut loc în incinta şcolii din localitate au fost scriitorii Ana Blandiana, Iulian Filip, Dorin Chirtoacă, primar general de Chişinău, Marius Lazurcă, Ambasadorul României în R. Moldova, Ion Hadârcă, deputat, Petru Guran, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, senatoarea democrat-liberală Mihaela Popa etc. Sute de consăteni ai poetului s-au bucurat alături de el, deşi mulţi nu au știut până atunci cine este Simion Plămădeală. Natalia Bacsan recunoaşte că abia recent, de la bunica sa, a aflat despre poet.

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, i-a mulţumit poetului pentru energia şi rezistenţa sa. Chirtoacă şi-a exprimat admiraţia pentru poeziile lui Simion Plămădeală, creaţii de o valoare incontestabilă, care vor fi o moştenire pentru generaţiile viitoare.

Prezent la ceremonia de la Grinăuţi, preşedintele Societăţii Culturale Române „Dacia” din Kazahstan, Nicolae Pluskis, i-a mulţumit lui Simion Plămădeală pentru promovarea culturii, spiritualităţii şi identităţii româneşti în Kazahstan.

În cadrul ceremoniei de înmânare a decoraţiei, grupul de copii al şcolii gimnaziale din Grinăuţi a recitat poezii semnate de Simion Plămădeală. Evenimentul s-a încheiat cu un recital al formaţiei „Transbalkanica”.
În cadrul evenimentului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a donat 350 de volume de carte şcolii din localitate.

Ecaterina GAIBER