Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Cum este un olimpic la…

Cum este un olimpic la informatică?

Claudiu Babin învață la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău. A susținut examenele de capacitate la sfârșitul acestui an școlar. Este pasionat de informatică, disciplină la care a devenit olimpic în 2017, urmând să participe şi la competiţia internaţională de informatică din Iran.

Claudiu este un tânăr obişnuit, poartă tricou gri şi jeanşi, merge la şcoală şi îi place să înveţe, fiind, mai ales, pasionat de cifre şi de rezolvarea problemelor. Spune că munceşte mult pentru a obţine rezultate şi face şi sport pentru a-şi menţine forma.

Pasiune+efort

Încă de mic, chiar din clasele primare, îi plăcea foarte mult matematica. „Informatica e mult legată cu matematica şi am început, cu vreun an şi jumătate în urmă, să mă ocup mai intens de aceasta, am decis să merg şi la nişte cursuri individuale”, spune Claudiu.

Pasiunea pentru informatică i-a fost insuflată de fratele său, care şi-a făcut studiile în Statele Unite, apoi a decis să se stabilească cu traiul acolo. „Acum jumătate de an, am început să mă ocup intens de informatică. Îmi plăcea. Aşa, am ajuns la olimpiadă. Anul trecut nu am obţinut rezultate prea bune, aşa că am decis să lucrez mai mult şi, în acest an, am obţinut rezultatele pe care mi le-am dorit. Această pasiune pentru informatică vine din familie, mai mult, iar cea pentru matematică a apărut cumva de la sine. De mic îmi plăcea tot ce ţine de matematică, aşa că părinţii m-au dat la cercuri speciale, unde am putut să-mi dezvolt capacităţile”, adaugă el.

Studiu, motivare şi emoţii

La început, Claudiu avea mereu emoţii când participa la olimpiade. „Nu eram sigur pe mine, apoi, a început să-mi placă competiţia şi au dispărut toate emoţiile. Părinţii şi fratele meu s-au bucurat foarte mult. De fapt, mai ales fratele meu a fost fericit pentru mine”, spune tânărul.

În ultimul timp, a decis să facă singur ore de matematică şi informatică, pentru că, afirmă el, e mai uşor să înveţi aşa. „La început, profesorul m-a ajutat să-mi formez nişte baze în domeniu. Dacă profesorul predă bine, atunci şi elevul înţelege, şi dacă înţelege, începe să-i şi placă ceea ce învaţă. Aşa apare pasiunea. Când înţelegi, începi să te ţii de asta. La olimpiade e nevoie de foarte multă motivaţie, iar profesorii asta şi fac cel mai des – îi motivează pe elevi. În informatică, profesorii doar explică lucruri elementare, după asta, elevii singuri trebuie să înveţe, pentru că aşa înţeleg mai multe lucruri. Plus că, atunci când munceşti şi ai rezultate vizibile, munca ta aduce ceva, asta e cea mai mare bucurie”, crede Claudiu.

Pasiunea sa este „alimentată” nu doar de rezolvarea problemelor, ci şi din lecturi. Claudiu povesteşte că citeşte cărţi şi urmăreşte filme de specialitate, iar uneori îşi ajută şi colegii de clasă când aceştia întâmpină dificultăţi. „Totuşi, sunt probleme pe care nici eu nu le pot rezolva”, recunoaşte el.

Pe lângă toate astea, tânărul face sport, „m-am ocupat mai mult de cinci ani cu polo pe apă, acum fac baschet. Trebuie să fac şi sport, că dacă stau toată ziua doar să învăţ, nu e productiv”, subliniază Claudiu Babin.

Perseverenţă, disciplină şi „poate voi deveni savant în domeniul informaticii şi matematicii”

Nu ştie cu siguranţă dacă va activa în domeniul informaticii, dar „probabil, voi merge la Facultatea de Matematică şi Informatică, şi, pe viitor, poate voi deveni şi savant în domeniul informaticii şi matematicii”, speră olimpicul de acum, care, de altfel, a ajuns la olimpiada de informatică printr-un proces destul de îndelungat. „Iniţial, a fost etapa de sector, când şcoala alege cine să meargă la concurs. La sector, dacă sunt premianţi, adică cei care au obţinut locurile I, II, III, trec la municipală. Ulterior, dacă te clasezi printre primii trei, ajungi la republicană, şi, după, treci la baraj, iarăşi dacă te-ai clasat pe locuri de frunte. La baraj are loc selecţia naţională, când toţi elevii din clasele a VIII-a – a XII-a, rezolvă aceleaşi probleme, iar primii patru sunt selectaţi să meargă la olimpiada balcanică sau internaţională”, explică Claudiu, ajuns printre primii patru la olimpiada din acest an şi care va merge la Olimpiada Internaţională de Informatică din Iran.

Spune că se pregăteşte pentru aceasta în fiecare zi, „la fel cum am făcut-o întotdeauna”, deşi în acest an a avut de susţinut şi examene de capacitate, ceea ce îi fura din timp.

Claudiu afirmă că „la olimpiadă nu poţi copia, cel puţin la informatică. Trebuie să-ţi aplici cunoştinţele. Nu ai de unde copia. Pentru cei care sunt olimpici la informatică, există concursuri online, o dată pe săptămână. Acolo se dau probleme de rezolvat. În pofida faptului că navighezi pe internet şi nu te vede nimeni, nu ai cum să trişezi. Trebuie să rezolvi singur, toate problemele sunt diferite şi nu ai cum copia”, explică el.

La Olimpiada Republicană la Informatică din acest an au participat 166 de elevi din clasele a VII-a – a XII-a din toate raioanele şi municipiile ţării.