Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   CRONOGRAF 2013: Trofeul lui Ion…

CRONOGRAF 2013: Trofeul lui Ion Donică

426-donicaCel mai râvnit premiu al ediţiei curente a Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf” a ajuns în posesia lui Ion Donică, realizatorul peliculei „La marginea pădurii”. Pe parcursul celor 11 ediţii ale „Cronograf”-ului, pentru a doua oară, trofeul festivalului rămâne în R. Moldova.

Tânărul regizor Ion Donică este masterand în Animaţie la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) din Chişinău. În paralel, el lucrează la Centrul pentru Jurnalism Independent. Desemnarea sa în calitate de câştigător al acestei ediţii a fost o adevărată surpriză pentru tânărul regizor. „Când am auzit că filmul meu este favoritul juriului din acest an, am crezut că îmi fuge pământul de sub picioare, mai ales că am participat pentru prima dată”, povesteşte entuziasmat Donică.

„La marginea pădurii” este filmul său de licenţă. Este un documentar despre un frate şi o soră dintr-o familie săracă. Sioma are 18 ani şi e puţin bolnav, motiv pentru care nu a mers la şcoală. Nastea are 16 ani şi nu are o reuşită strălucită la 426-eroi-film-donicaînvăţătură. Ei petrec o bună parte din timp păscând vitele lângă pădurea din sat. „Trebuie să înţelegeţi că în ipostaza eroilor mei sunt mii de familii din Moldova şi eu am făcut acest film nu ca să prezint situaţia din ţară, pe care o cunoaştem cu toţii, ci pentru imaginile frumoase, naturaleţea acestor copii şi emoţiile pe care vrei să i le transmiţi spectatorului”, explică tânărul regizor.

Donică şi-a descoperit eroii întâmplător. „Făceam poze prin satul Bălţata, Criuleni, şi la marginea pădurii i-am observat pe aceşti copii interesanţi, care păşteau vitele. M-am apropiat şi am încercat să leg o conversaţie cu dânşii. S-au arătat foarte prietenoşi. Atunci mi-a venit ideea să realizez un documentar despre ei”, spune Ion.

De atunci, aproape un an de zile, echipa compusă din regizor, cei doi fraţi şi un aparat de fotografiat pe care l-a cumpărat în anul I la AMTAP şi-au dat întâlniri la marginea pădurii, pentru a realiza filmul. „Copiii au fost foarte dezgheţaţi şi nu s-au emoţionat deloc în timpul filmărilor. Limbajul nu l-am cenzurat, deoarece este un documentar, în care prezinţi realitatea aşa cum este. Cel mai dificil a fost la montaj. Trebuie să alegi imaginile în aşa mod ca firul poveştii să fie logic şi cursiv”, precizează regizorul.

Din banii câştigaţi tânărul le va face parte şi protagoniştilor. „Ei încă nu ştiu noutatea. I-am sunat, dar nu răspund la telefon. O să le fac o vizită şi o să le dau şi nişte bani, ca un mic cadou, pentru că este şi meritul lor”, conchide Donică.

Filmul a ajuns şi în Elveţia, la Festivalul „Vision de Rueil”, unde regizorului i s-a sugerat să facă un lungmetraj pe baza lui. „Nu am să-l transform într-un film artistic, deoarece a fost conceput în anumiţi parametri şi nu văd sensul ca să-l mai dezvolţi pentru o oră şi jumătate”, menţionează câştigătorul.

Juriul a decis să acorde acest premiu „unui film care ne-a convins că există speranţă şi la marginea societăţii, pentru onestitatea demersului şi măiestria prelucrării acestuia”.

Marele Premiu, în valoare de 1500 de euro, a fost acordat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău. Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF şi-a desemnat câştigătorii pe 3 iunie, la cinematograful „Odeon”.