Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Alexandru Coicev: O viaţă nouă…

Alexandru Coicev: O viaţă nouă pentru fiarele vechi

480-alexandru-coicevCheie de gaz, machetă pentru încălţăminte, lanţuri de la bicicletă sau lacăte uzate au ajuns să prindă o nouă viaţă în mâinile lui Alexandru Coicev. Tânărul absolvent al Universităţii Tehnice reuşeşte să transforme mormane de fier uzat în adevărate opere de artă.

Încă de pe când era copil, Alexandru Coicev din Cahul îşi modela singur jucăriile. Îşi aminteşte şi acum de prima casă, „construită” cu migală, ai cărei pereţi erau ridicaţi cu „cărămizi” din plastilină. La fel şi-a modelat şi maşinile, animalele şi alte figurine. Pasiunea lui pentru altfel de lucruri l-a motivat să îşi urmeze studiile la Colegiul de Arte, apoi la specialitatea sculptură de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). La absolvire, a reuşit alături de alţi colegi să construiască doi cai de dimensiuni reale din metal uzat. Obiectele, care au constituit o premieră pentru R. Moldova, au fost expuse în parcul UTM-ului, din sectorul Râşcani al capitalei.

La numai un an de la absolvire, Alexandru a reuşit să realizeze o impresionantă colecţie de figuri de insecte şi animale din fiare vechi. Ştie acum nu doar ”anatomia cailor” din fiare uzate, căci a construit deja un bivol, un tigru, o bufniţă, păianjeni, greieri, melci, toate din fier vechi. Lucrările, pe care deocamdată le ţine într-un atelier al universităţii, au trezit curiozitatea mai multor administratori de parcuri, însă aceştia nu au reuşit să le estimeze adevăratul preţ, spune tânărul arhitect. A lucrat luni bune la fiecare obiect, pentru că, spune el, pe lângă schiţa pe care o are în cap, fiecare lucrare necesită şi studierea detaliată a anatomiei naturale a acestor vietăţi. Apoi, fiecare detaliu nu este aşezat întâmplător, chiar dacă pare să fie aşa. De obicei, piesele le alege de la punctele de colectare a metalului uzat. Şi dacă unele detalii le ocheşte din prima, altele sunt căutate săptămâni în şir. Investiţiile pe care le face nu sunt nici ele modeste pentru un tânăr absolvent. Ajunge să dea pentru un kilogram de metal şi câte şase lei. Unele obiecte ajungând să cântărească sute de kilograme.

Până acum, a vândut trei insecte, preţul cărora ajunge până la 100 de euro pentru o bucată. Spune că e un preţ rezonabil, luând în calcul că acestea nu sunt simple bucăţi de metal, ci opere de artă. Crede că nu oricine poate să aprecieze rezultatul muncii lui, atâta timp cât o bună parte dintre concetăţenii noştri se gândesc la o bucată de pâine. Pune multă pasiune în ceea ce face, însă, deocamdată, aceasta nu-l ajută să se întreţină. Lucrează în domeniul design interior, iar sculptura cu metale uzate rămâne a fi hobby-ul său de suflet. Dacă ar mai putea face şi bani din asta, şi-ar dedica timpul cu mare drag. Când lucra la sculpturile sale, venea în fiecare zi la atelier, ca la serviciu.

De curând, Alexandru Coicev şi-a expus lucrările într-un centru comercial din Chişinău. Timp de două săptămâni, sute de curioşi au putut să vadă obiectele realizate din lucruri aparent inutile. „Eu am găsit modalitatea de a folosi acele resturi pe care oamenii le aruncă. Caut detalii cât mai interesante ca formă şi le transform în ceva plăcut”, spune Alexandru şi ne arată satisfăcut spre o bufniţă cu aripile larg desfăcute. Pentru a le transporta dintr-o parte în alta, este nevoie de multă atenţie şi de condiţii adecvate. Pentru cele mai masive, apelează şi la macara.

Îşi modelează operele astfel încât să fie cât mai aproape de cele reale. Spune că a văzut asemenea obiecte în SUA, dar mai puţin realiste. Alexandru crede că lucrările lui ar putea fi expuse oriunde. În plus, un monument de acest gen ar costa şi de 7-8 ori mai puţin în comparaţie cu unul din bronz. „Unii cred că un monument poate fi doar bustul lui Eminescu ori Ştefan cel Mare. E mai greu să vezi artă într-un obiect făcut din discuri de la maşină. Probabil, pentru că se preferă mai mult stilul realist”, conchide Alexandru.

Link Website:Cheap Nike Air Max Cheap Jordans Cheap Snapbacks Hats Calzoncillos Calvin Klein Louis Vuitton Outlet Store Camisetas De Futbol Baratas All shops Free Shipping! Welcome!