Principală  —  Parteneriat   —   Un alt ELE inspiră femeile…

Un alt ELE inspiră femeile lidere din localitățile Moldovei

Fie că sunt din orașe sau sate, femeile reprezintă inima și sufletul Moldovei, păstrând vie flacăra tradiției și a speranței în mijlocul schimbării și al incertitudinii. Ele sunt responsabile să lucreze pământurile, să facă ordine în case, să aducă apă în comunitățile lor, să educe copiii și să se implice în dezvoltarea societății. Tot greul este pe umerii femeilor. În țările în curs de dezvoltare, ele asigură mai mult de 40% din forţa de muncă agricolă. Cu toate acestea, se confruntă în mod disproporţionat cu sărăcia, cu excluderea şi cu efectele schimbărilor climatice. În plus, sunt mai prost plătite decât bărbații. 

În pofida acestor discrepanțe, femeile contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale. Ele au curajul să transforme fiecare colț din comunitate prin determinarea pe care o manifestă. Astfel, devin lidere și îi mobilizează pe cei din jur spre schimbare și progres. 

Desigur, fiecare schimbare spre bine care apare în localitate bucură și crește dorința oamenilor de a reveni sau de a rămâne să locuiască în comunitate. Dar, cât de ușor se fac aceste schimbări? Câte nopți lucrate? Câte roluri combină o femeie în viața personală, profesională și în cea de voluntară?   

Pentru a-și pune în practică ideile care mișcă lucrurile din loc, femeile din Moldova au nevoie de sprijin și de solidaritate. Tocmai aceste realități au determinat Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova să creeze un program de suport și motivare pentru femeile de ACASĂ – „altELE”. Programul lansat de Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova își propune să aducă împreună 60 de femei lidere din comunități, oferindu-le sprijinul și resursele de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul maxim.

Prin întâlniri semestriale pline de culoare, programul „altELE” devine un far de lumină pentru femeile din Moldova. În cadrul acestor evenimente, participantele descoperă un spațiu plin de oportunități și de susținere reciprocă. Este ca o călătorie fascinantă a descoperirii de sine și a creșterii personale. 

În mijlocul acestor workshop-uri pline de entuziasm, femeile se antrenează în sesiuni interactive, explorează noi posibilități prin networking și sunt răsfățate cu momente de relaxare. Pentru fiecare femeie prezentă, programul „altELE” devine mai mult decât un simplu eveniment – este un refugiu, un loc unde se simte acceptată și ghidată să-și urmeze visele și aspirațiile. Este un loc al conexiunilor autentice și al dezvoltării personale, unde participantele sunt încurajate să strălucească și să își descopere adevărata putere interioară.

Prima întâlnire din acest an a avut loc la Centrul „Phoenix” din Râșcani, unde 25 de femei lidere din asociațiile de băștinași membre ale Alianței s-au adunat pentru a împărtăși experiențe. Timp de două zile, femeile au devenit altELE, lăsând acasă toate pălăriile: de mamă, de fiică, de soție, de directoare, de bucătăreasă, de lideră etc. și și-au dedicat timpul pentru ele, pentru redescoperire.

S-au oprit. S-au oprit din alergătura zilnică. Au renunțat să îndeplinească sarcini presante și să mai fie mereu în slujba altora. Și-au permis, fie și pentru puțin timp, să-și ofere timp în exclusivitate lor. Două zile în care au plâns, au râs, au ieșit din zona obișnuită de „trebuie”. Toate acestea pentru a-și revizui prioritățile, planurile și imaginea de sine. Femeile au fost îndemnate să adreseze cuvinte de recunoștință sie și anului 2023, dar și să stabilească obiective concrete pentru 2024. Au discutat despre barierele și provocările cu care se confruntă în a avea grijă de sine și au fost îndemnate să se gândească mult mai des la principalul om din viața lor – ELE. 

„Este pentru prima dată după mulți ani când mi-am permis să mă opresc și să-mi dedic cinci minute în exclusivitate mie, fără să mă gândesc la mulțimea de lucruri pe care le am de făcut. Este o senzație absolut nouă pentru mine. Sunt surprinsă cât de minunat este acest sentiment – să nu-ți fugă 100 de gânduri în același moment despre ce ai de făcut și să-ti pară că dacă lași telefonul pentru câteva minute, s-ar putea să te caute toată lumea exact în acele momente”, a spus Ana Plămădeală, administratoarea Asociației de Băștinași „Puhoacea Nistreană”.

Gazda evenimentului a fost chiar fondatoarea Complexului din Râșcani, Victoria Dunford – o femeie care te motivează să crezi că orice obstacol din calea vieții poate fi depășit. Prin perseverență și dedicare, ea a reușit să creeze din ruine un centru care a devenit a doua casă pentru sute de copii cu nevoi speciale și vârstnici. 

Cunoscută pentru numeroasele proiecte sociale pe care le-a desfășurat în ultimii 10 ani, Victoria a luptat mereu pentru a-și atinge visurile. „Niciodată nu ascultați oamenii care spun că nu se poate. 99% din tot ce am făcut până acum a fost să demonstrez că se poate. Un vis scris pe hârtie înseamnă foarte mult pentru realizarea acestuia”, le-a transmis ea participantelor la primul eveniment „altELE”.

Pentru Victoria Dunford, întâlnirea cu femeile lidere din țară a reprezentat o experiență deosebită și profundă. Acest eveniment i-a oferit nu doar oportunitatea de a împărtăși din experiența ei de viață, ci și o sursă de motivație.

A fost un weekend plin de inspirație și de setare a obiectivelor și aspirațiilor. Mulțumesc Alianței Asociațiilor de Băștinași pentru oportunitatea de a împărtăși experiența cu aceste doamne care fac o diferență zilnic în comunitățile lor. A fost o onoare să vă găzduim”, a mai spus fondatoarea Centrului „Phoenix”.

Inspirate de Victoria Dunford, cele 25 de femei au avut ocazia să împărtășească idei și să stabilească legături profesionale și personale. Atelierele tematice și sesiunile de mentorat din cadrul evenimentului au oferit oportunități neprețuite pentru dezvoltarea abilităților de leadership și consolidarea rețelelor de susținere. 

Cu ajutorul psihologului specializat Elena Grabovschi Vataman, participantele au explorat și valoarea lor personală pentru a putea conștientiza potențialul unic pe care îl au. Au învățat că fiecare are ceva special de oferit lumii și că pot deveni lidere autentice în comunitățile lor. Ele sunt acele „altELE” care adaugă culoare și substanță comunității din care vin, doar dacă nu uită de sine.

„Am organizat un exercițiu de scriere a unei scrisori de intenție pentru anul 2024. Scopul acestui exercițiu a fost ca persoanele să învețe să se concentreze pe ceea ce își doresc în viața lor și să formuleze aceste dorințe, sub formă de intenții stabilite pentru anul 2023, ca în final să crească șansele să ajungă acolo unde își doresc”, a menționat Elena Grabovschi Vataman. 

Programul pentru femei lidere „altELE” și-a propus să devină și un liant între diverși actori, prin care să stabilească relații de lungă durată și de suport pentru susținerea schimbărilor de ACASĂ cu sprijinul companiilor autohtone. În acest sens, colaborarea cu producătorul autohton Viorica Cosmetic a fost esențială nu doar pentru redarea unei atmosfere frumoase la eveniment, ci și pentru crearea unei cooperări fructuoase între societatea civilă și corporațiile la nivel național. 

Producătorul autohton a venit în dar cu seturi de cosmetice de calitate alese cu grijă pentru fiecare participantă la programul „altELE”. Produsele oferite de Viorica Cosmetic au bucurat femeile și le-au făcut să se simtă răsfățate. Acest gest venit din partea producătorului de cosmetice a accentuat valoarea grijii de sine și de ceilalți prin implicare și suport.

„altELE” nu este doar un program, este o mișcare care schimbă viețile femeilor din comunitățile rurale și parțial urbane. Prin sprijinul continuu al Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova, al PNUD Moldova și al Guvernului Elveției, inițiativa promite să aducă schimbări semnificative și durabile în viața femeilor din mediile rurale ale Republicii Moldova. Este o poveste de succes, o sursă de inspirație și o promisiune pentru un viitor mai bun.