Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Unde sunt cele 200 kg…

Unde sunt cele 200 kg de droguri din dosarul „Heroina”

La 3 ani de la reţinerea celei mai mari capturi de droguri din istoria R. Moldova, suspiciunile legate de soarta celor 200 kg de heroină continuă să persiste. Se mai păstrează sau nu cantitatea de droguri reţinută la 20 martie 2008? Unde este heroina? Până în ziua de azi organele de anchetă nu au oferit răspunsuri exacte la aceste întrebări.

Valoarea capturii de heroină pe piaţa neagră ajunge la aproape 10 milioane de euro. Aceste costuri fac dosarul „Heroina” cel mai „scump” din justiţia moldovenească, ceea ce, potrivit juriştilor, înseamnă interese mari şi taxe excesive. Acest fapt a lansat presupunerea că drogurile au fost deja comercializate, îmbogăţindu-i pe adevăraţii traficanţi, rămaşi în afara anchetei judiciare.

„Sunt depozitate într-un loc unde se deţin…”

„„Le-am dus la MAI, la indicaţia lui Zubic (n.r. ex-viceministru de interne), nu a mea, după cum se spunea. Pe urmă au fost duse la SIS, dar mai mult nu ştiu nimic.” Declaraţia a fost făcută de Corneliu Savca, fostul şef al Direcţiei misiuni speciale a MAI, după ce acesta a fost achitat în dosarul „Heroina” de Curtea de Apel Chişinău, în iunie 2010.
La Ministerul Afacerilor Interne (MAI) heroina a fost depozitată la unitatea de gardă. Potrivit lui Ghenadie Cosovan, fostul şef al Departamentului servicii operative al MAI, Corneliu Savca „a pus o cameră de luat vederi în interior, iar în exterior, în afară de poliţie, a invitat şi Brigada cu destinaţie specială”.

În următoarele zile, după ce dosarul a fost retras din gestiunea lui Savca, pe numele căruia ulterior a fost emis un mandat de arest, şi transmis Procuraturii Generale (PG), drogurile au ajuns în depozitele Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).

Procurorul Lilian Cociu, care a condus ancheta şi a reprezentant cazul în instanţele de judecată, a dat de înţeles că drogurile într-adevăr sunt depozitate la SIS. Deşi nu a declarat expres acest lucru, menţionând că acestea „sunt depozitate într-un loc unde se deţin” şi este conducerea PG „care-i la curent cu situaţia, unde se află, cum se depozitează, cine răspunde de dânsele”, Cociu a mai spus că împreună cu alte două persoane, identitatea cărora nu a dezvăluit-o, a sigilat în martie 2008 uşa de la depozitul unde se află drogurile, punând pe sigiliu semnăturile şi ştampilele necesare. Cociu a precizat că acces în camera de păstrare a corpurilor delicte din dosarul „Heroina” are doar el şi cele două persoane sus-menţionate, ei fiind şi responsabili nemijlociţi de cantitatea de heroină depozitată. Totodată, procurorul ne asigură că din momentul sigilării nimeni n-a intrat în depozit.

Publicitate
Publicitate

Cantitatea reală de heroină depozitată…

Surse din cadrul Procuraturii au confirmat că sunt patruzeci de pachete a câte 5 kg fiecare. În SUA au fost transmise 5 kg de heroină, pentru expertiză. Aceasta a confirmat că în sacii cu fasole în care erau ascunse drogurile este într-adevăr heroină şi cantitatea ei este de aproximativ 200 kg.

Faptul că rezultatele expertizei au fost cunoscute la peste 1 an şi jumătate de la deschiderea dosarului a venit în susţinerea unei presupuneri că cantitatea iniţială de droguri ar fi fost de 230 şi nu de 200 kg, preţul capturii fiind de peste 12 milioane de euro şi nu de 10 milioane, precum estimaseră responsabilii de la MAI. Astfel, ar fi „dispărut” 30 kg de heroină. Sub acoperire, poliţiştii recunosc că acesta nu este singurul caz când poliţia face bani intrând în cârdăşie cu reprezentanţi ai lumii criminale şi că astfel de lucruri se întâmplă cu „binecuvântarea” superiorilor.

Lilian Cociu recunoaşte că sub sigiliu e depozitată o cantitate chiar mai mică de 200 kg, între 194,5 şi 195,4 kg. Procurorul nu mai ţine minte exact…

Ce garanţii există că heroina e sub sigiliu?

Nici avocaţii, nici reprezentanţii media nu au văzut unde şi cum se depozitează heroina capturată la 20 martie 2008. Ce garanţii există că drogurile din acest dosar nu au ajuns, totuşi, la destinaţie, îmbogăţindu-i pe adevăraţii traficanţi, rămaşi în afara anchetei judiciare?

Avocaţii din acest dosar declarau anterior că au dreptul şi vor face uz de acest drept, cerând ca, în instanţa de judecată, să fie demonstrate, integral, corpurile delicte din acest dosar, adică întreaga cantitate de 200 kg de heroină.Marian Babără, avocatul lui Murat Karalar, singurul care se află în continuare în arest în dosarul „Heroina”, spune că a şi existat o asemenea solicitare a părţii apărării, făcând referinţă la procesul-verbal al şedinţei de judecată a Judecătoriei Botanica din 21 octombrie 2009, dar că din cauza complexităţilor legate de asigurarea securităţii heroinei în sala de judecată părţile au decis de comun acord să examineze doar expertiza drogurilor, iar la locul depozitării drogurilor „nu s-a mers pentru că nu s-a mers”.

Procurorul Lilian Cociu infirmă declaraţiile avocatului, spunând, cu referire la acelaşi proces-verbal al şedinţei de judecată, că nici nu s-a pus întrebarea „Ce facem cu probele?”. În acelaşi timp, tot el spune: „Toţi participanţii la proces au hotărât că nu trebuie aduse corpurile delicte în instanţa de judecată, pentru că este expertiza”.

„Transparenţa” heroinei

În baza Legii privind accesul la informaţie, am depus la SIS o cerere de solicitare a informaţiei cu privire la condiţiile de păstrare, siguranţa depozitării şi starea în care se află corpurile delicte din dosarul „Heroina”, cerând, totodată, să fie indicate şi condiţiile în care pot avea acces la heroina sechestrată.

O cerere similară am depus la Curtea Supremă de Justiţie, unde se află la acest moment dosarul „Heroina”, pentru a obţine copii ale proceselor-verbale de la şedinţa de judecată Botanica şi, respectiv, de transmitere a corpurilor delicte spre păstrare, precum şi de a putea studia întreg dosarul.

În termen de 15 zile, potrivit procedurii, organele sesizate urmează să reacţioneze. Între timp, procurorul Lilian Cociu n-a ezitat să se „pronunţe” în privinţa accesului presei la asemenea informaţii, inclusiv la corpurile delicte. „Voi cum vă gândiţi, cum să vă dau voie acolo unde sunt depozitate 200 kg de heroină? Ce-i cu voi?”, a răspuns Cociu la solicitarea noastră, adăugând că nu ar putea admite nici „turma de avocaţi şi bandiţi” la acest obiect.

Va fi arsă sau nu?

Fostul ministru de interne Victor Catan declara în iunie 2010 că lotul de 200 kg de heroină va fi distrus prin ardere. Catan dădea şi asigurări că, imediat ce instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre definitivă în acest dosar, drogurile vor fi incinerate public în prezenţa mass-media.

Au trecut mai bine de 8 luni de la acele declaraţii, a fost schimbat deja şi ministrul de interne, iar heroina continuă să fie „depozitată într-un loc unde se deţine”. Asta pentru că dosarul se află „pe rol” la Curtea Supremă de Justiţie, iar decizia privind soarta corpurilor delicte ar putea consta nu doar în nimicirea lor, ci şi în păstrarea în continuare a acestora, în posibila lor reutilizare în medicină etc.

Lilian Cociu recunoaşte că, dacă se va stabili procedura de ardere a heroinei, nu ştie unde şi când va fi distrusă aceasta: „Prima dată văd aşa cantitate de heroină. Nu ştiu cum de o ars. Vom decide”.

Denis  ZAVOROTNÎI, ŞSAJ

Publicitate
Publicitate