Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Schemă imobiliară cu firme offshore,…

Schemă imobiliară cu firme offshore, angajaţi CCCEC şi victime în drum spre CtEDO

456-teren-moara-rosie-1Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a decis, acum o săptămână, că Piotr Patlaciuc, directorul firmei de construcţii Pestalar SRL, implicat într-o schemă imobiliară prin intermediul unor firme offshore, va rămâne 10 ani după gratii. Asta după ce ar fi încasat peste o jumătate de milion de euro de la 72 de cetăţeni, transferându-i ulterior pe contul unei companii offshore. Oamenii care au investit sume mari de bani într-o locuinţă nouă şi-au pierdut speranţa că vor mai putea vreodată să-şi recupereze investiţiile şi se pregătesc să dea statul în judecată la CtEDO. Totodată, avocatul lui Patlaciuc spune că inculpatul a căzut într-o plasă şi că procurorii trebuiau să investigheze mai extins cazul. „Patlaciuc şi-a tăiat creanga de sub picioare pentru că s-a legat cu nişte…, inclusiv cu angajaţi ai CCCEC, care-s ca peştele în apă în operaţiuni financiare. De ce nu sunt traşi la răspundere şi cei care au scos banii de pe conturi?”, zice avocatul.

Omul de afaceri Piotr Patlaciuc a ajuns să fie judecat după ce a încercat să facă afaceri imobiliare cu firma offshore DGL Land Holdings Inc, cu sediul în San Francisco, SUA, controlată de Daniel Rekitar, un cetăţean american născut în Ucraina, implicat în mai multe scheme de escrocherie în statele din Europa de Est. În 2007, Piotr Patlaciuc a fondat firma Pestalar SRL prin intermediul căreia încerca să construiască un bloc locativ la Chişinău, pe str. Moara Roşie 5A. În avans, el a colectat bani de la 72 de cetăţeni, circa 660 mii de euro, promiţându-le că în aproximativ trei ani vor trece în casă nouă. Problema era că Patlaciuc deja colectase banii, dar nu dispunea de teren pentru construcţia blocului locativ. Oamenii care au investit în apartamente au observat că construcţia e moartă. După ce au fost anunţati de Patlaciuc că sunt probleme cu terenul, l-au acţionat în judecată.

Un angajat CCCEC s-a ocupat de teren

Procurorii l-au învinuit pe Piotr Patlaciuc că, având intenţia de a sustrage bunurile altei persoane, prin înşelăciune şi abuz de încredere, a încasat sume mari de bani de la mai multe persoane. Astfel, în instanţa de fond, el şi-a recunoscut parţial vina, mărturisind că, împreună cu angajaţi ai CCCEC, care urmau să devină şi ei proprietari ai câtorva apartamente, a colaborat pentru a găsi un teren pentru construcţie. „Cernevca (pe atunci angajat CCCEC, n.r.) a venit şi mi-a propus o firmă cu denumirea SRL Pestalar, pe care am procurat-o. Apoi am început să căutăm teren. Cernevca a venit şi mi-a spus că a găsit un teren pe Moara Roşie 5A. Am mers cu el la compania DGL Land Holdings şi am stabilit… că va trebui să achit suma de 2,7 milioane de euro”, a declarat Patlaciuc în instanţă.

456-teren-moara-rosie-2A vândut terenul, apoi a dizolvat compania americană

Pentru a cumpăra terenul cu suprafaţa de 0,65 hectare, directorul Pestalar SRL avea doar o parte din bani, restul urma să-i împrumute de la bănci. Deşi firma DGL Land Holding INC a încasat peste jumătate de milion de euro de la Pestalar SRL, pe 18 aprilie 2008, vidte terenul respectiv firmei Smart Developers Ltd., o companie offshore, înregistrată în India. Ulterior, Daniel Rekitar, care controla firma DGL Land Holding INC, a dizolvat compania americană, înregistrând alte firme prin statele din Europa de Est. În R. Moldova, Rekitar mai figurează în calitate de fondator a trei companii cu capital străin. Procurorii Anticorupţie au pus sechestru pe terenul de pe str. Moara Roşie 5A abia pe 6 mai 2008, adică la mai puţin de o lună după ce DGL Land Holding INC înstrăinase deja terenul firmei offshore din India. Peste câteva zile, CCCEC a anulat sechestrul, iar compania Smart Developers Ltd. a fost lăsată de ofiţerii Anticorupţie să vândă terenul în continuare. Astfel, pe 18 februarie 2013, proprietar al terenului devine cetăţeanul rus Taras Onufrievich, iar peste două luni procurorii Anticorupţie din nou pun sechestru pe teren.

CSJ a decis: 10 ani de închisoare

Procurorul Anticorupţie, Lilian Rudei, susţine că iniţial a pus sechestru pe terenul de pe str. Moara Roşie 5A în cadrul cauzei penale, iar pe 13 iunie 2013 a aplicat sechestru în ordine civilă, la solicitarea unor părţi. „Ştiu că Patlaciuc mai figura în calitate de parte vătămată într-un dosar cu DGL Land Holding, intentat de cei de la crimă organizată”. Fiind întrebat dacă, în cadrul urmăririi penale, a fost verificată şi implicarea unor colaboratori CCCEC în schema imobiliară, procurorul Rudei a răspuns că „de dosar s-au ocupat colegii mei, eu doar am reprezentat cazul în judecată. În instanţă doar el a figurat ca învinuit”.

În acest caz, Judecătoria Râşcani l-a recunoscut vinovat pe Piotr Patlaciuc, directorul Pestalar SRL. El a fost condamnat la 10 ani de înschisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip înschis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani. Judecătorii din instanţa de fond au mai hotărât ca inculpatul să restituie banii victimelor. Avocaţii lui Patlaciuc au făcut recurs la Curtea de Apel Chişinău. Instanţa a acceptat recursul şi i-a redus din pedeapsă de la 10 la 5,6 ani de închisoare, menţinând hotărârea Judecătoriei Râşcani. Ulterior dosarul a ajuns spre examinare la CSJ. Acum o săptămână, judecătorii au pronunţat o hotărâre irevocabilă, prin care au anulat hotărârea din instanţa de Apel şi au menţinut decizia instanţei de la Râşcani.

456-extras-registruAvocatul: Cel care a luat banii îl vrea mort pe Patlaciuc

Avocatul inculpatului, Radu Dumneanu, ne-a spus că-i înţelege pe oamenii care au rămas fără bani, însă clientul lui a căzut la rândul său într-o capcană, iar acum acei care au pus mâna pe bani îl vor mort pe Patlaciuc.

„Banii au fost furaţi de altcineva. Acum, cel care a luat banii aşteaptă să moară Patlaciuc. Pe oameni îi înţeleg, dar Patlaciuc nu a pus mâna pe bani. De ce nu sunt traşi la răspundere şi acei care au scos banii de pe conturi? Cum poate să fure ceva când el cere banii înapoi prin instanţa de judecată? DGL Land Holding a fost declarată firmă contravenientă prin decizia celor de la Anticorupţie. În acest caz, Patlaciuc şi-a tăiat creanga de sub picioare pentru că s-a legat cu nişte…, inclusiv cu angajaţi de la CCCEC, care-s ca peştele în apă în operaţiuni financiare. El a avut încredere în nişte oameni şi a ajuns să răspundă cu totul pentru altceva. Dar acel cineva aşteaptă acum să moară. Vă spun aşa cum este. Aşteptăm decizia integrală de la CSJ, ca să mergem mai departe. Hotărârea este deja irevocabilă, dar mai putem acţiona pe calea recursului în anulare. Sunt multe lucruri dubioase aici”, susţine avocatul Dumneanu.

Am discutat cu mai mulţi dintre cei care au investit bani în apartamente. Ei spun că şansele de restituire a banilor sunt extrem de reduse, deoarece terenul de pe Moara Roşie 5A a fost înstrăinat de mai multe ori, iar ulterior Patlaciuc şi-a înstrăinat şi propria avere. „Vom apela la executor. Doar câţiva colaboratori de la CCCEC, care au investit bani, mai tărziu şi-au primit investiţiile înapoi. Dacă se punea sechestru pe teren de la bun început, mai erau ceva şanse. Aici, însă, e o schemă mare. Noi am investit sume mari de bani, dar am rămas fără nimic. Deja pregătim documentele ca să apelăm la CtEDO”, susţin victimele acestei escrocherii.