Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Profesorii dau mită

Profesorii dau mită

236-mitaPentru reatestarea la biologie, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE), mai mulţi profesori au dat mită. Ei au adunat banii în 3 plicuri, ca ulterior să-i transmită, prin nişte intermediari, la comisia de reatestare. Sumele variază între 15 şi 100 USD de fiecare persoană.

Anual, Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) organizează centre pentru reatestarea profesorilor. Pe 23 mai curent, la IŞE, s-a desfăşurat reatestarea cadrelor didactice la biologie. Astfel, profesorii participă la un stagiu de formare profesională, după care urmează să obţină grade didactice mai avansate, care se echivalează cu un adaos la salariu în mărime de 40%.

În mai, 24 de profesori de biologie au fost înregistraţi pentru stagiul de formare profesională. Ca să se asigure că vor fi reatestate fără a depune prea mult efort, cadrele didactice au colectat sume de bani care urmau să ajungă la comisia de reatestare din cadrul Agenţiei Evaluare şi Examinare a MET, preşedintă – Ludmila Perciuleac. De altfel, trei dintre profesorii înregistraţi nu au susţinut reatestarea.

Lista profesorilor corupţi

Din cei 24 de profesori înregistraţi pentru reatestare, 18 au fost incluşi în lista celor care au dat bani. Zinaida Juncu este profesoară la Liceul Teoretic Chiştelniţa din Teleneşti, iar în acea listă ocupă nr. 1. Ea ne-a spus că împreună cu celelalte cadre didactice au convenit cu puţin timp înainte de a începe reatestarea să colecteze o sumă de bani. „Am dat 150 de lei pentru ca oamenii din comisie să-şi cumpere măcar o apă minerală”. Profesoara a mai declarat despre banii colectaţi că „nu este vorba de mită, ci de o mulţumire către comisie, ca să nu ne întindem toată ziua cu examenul”.

Galina Gheorghiţă este director general adjunct la Direcţia de Învăţământ Ungheni. Ea a venit la Centrul de Reatestare al IŞE pentru a obţine un grad didactic mai avansat, fiind şi profesoară de biologie. Cu toate că deţine o funcţie importantă în cadrul Direcţiei de Învăţământ, nu s-a reţinut să nu dea mită. „Noi am colectat banii, însă scopul nostru nu era să-i dăm în mână ca mită, ci să cumpărăm flori pentru comisie”. Gheorghiţă e pe locul 17 în lista profesorilor care au colectat banii.

Şi Valentina Sandu de la Colegiul Pedagogic Orhei este profesoară de biologie. Unii profesori susţin că anume Sandu a colectat banii. „Când am venit la reatestare, colectarea banilor era în toi, aşa că nu eu i-am colectat şi nici măcar nu am ştiut pentru ce am dat 150 de lei. Mai târziu am înţeles”. Sandu a mai declarat că nu ştie cine a completat lista cu profesori. „Nu ştiu, pentru că au fost profesori din toată Moldova”.

Valentina Sandu, de la Colegiul Pedagogic Orhei, a fost întrebată dacă ar accepta 150 de lei de la elevii săi, sumă pe care, de altfel, a dat-o ea la examenul de reatestare. Sandu susţine că buchetul de flori pe care i l-au dăruit elevii în perioada de examene l-a întors înapoi, deoarece ea apreciază elevii după cunoştinţe. „Nimic mai mult”. Profesoara se apără şi spune că „odată ce au dat mită toţi profesorii, nu puteam să nu dau şi eu, pentru că nu pot să fiu împotriva tuturor”. Totodată, ea a mai adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, ar avea „statut” de complice într-un eventual caz de dare de mită. „Nu puteam face altceva”, a conchis Sandu.

Potrivit profesorilor, pentru a-şi obţine gradul didactic, unii dintre ei au plătit şi la Direcţiile de Învăţământ raionale câte 100 USD şi în jur de 20 USD la examenul de la IŞE. Conform unui calcul sumar, la examenul de la IŞE, s-a colectat suma de 2700 lei. Banii colectaţi de profesori au ajuns la Elena Prunici, lector superior şi metodist la IŞE. Prunici a menţionat că se afla în sala de reatestare, pentru că „la anul pretind şi eu să-mi ridic gradul didactic”. Ea a explicat că „profesorii au colectat banii în trei plicuri şi mi i-au dat mie, ca să-i transmit comisiei”. Prunici a mai declarat că banii n-au ajuns la comisia de reatestare pentru că profesoara Angela Chistruga nu a primit grad didactic şi a făcut mare scandal la MET.

100 USD la raion

Angela Chistruga este profesoară la Liceul „Ştefan cel Mare” din Ocniţa. Ea ocupă ultimul loc în lista profesorilor care au dat bani, nr. 18. Cu toate acestea, profesoara s-a numărat printre cele trei cadre care n-au obţinut gradul. Ca urmare, ea a ajuns în audienţă la ministra Larisa Şavga şi a bombardat-o cu replici. „Cum? Eu am plătit 100 USD la raion şi 150 de lei la IŞE şi până la urmă mi-aţi pus calificativul respins”, susţine Elena Prunici.

În contextul dat, Chistruga ne-a povestit cu lux de amănunte despre modul în care i s-au solicitat 100 USD la Direcţia raională. „Victoria Cazacu, responsabilă de aplicarea lucrărilor din cadrul Direcţiei de Învăţământ Ocniţa, mi-a spus să-i dau 100 USD, pentru recenzie”. Profesoara zice că nu avea acasă bancnote în valută străină. „Am mers noaptea, împreună cu soţul, să schimbăm 100 USD”. Chistruga susţine că au fost şi martori care au văzut momentul în care Cazacu a luat banii. După ce s-a adresat la ministra Şavga, i s-a întors suma de 100 USD.

Solicitată de ZdG să comenteze situaţia, Victoria Cazacu, director la Centrul Metodic din cadrul Direcţiei Generale de Învăţământ Ocniţa, a declarat că nu este implicată în cazul dat. „Sunt nişte bârfe, lansate de Chistruga, pentru că nu a reuşit să susţină examenul, şi acum mă învinuieşte pe mine”. Cazacu a calificat-o pe profesoară ca fiind o persoană foarte periculoasă, pornită doar pe scandaluri. „N-am primit niciun leu de la Chistruga”, a precizat sursa citată.

În cazul banilor colectaţi, intermediarii s-au dovedit a fi reprezentanţi ai IŞE. Elena Prunici a subliniat că, după ce Chistruga a făcut scandal la MET, ea le-a restituit profesorilor toţi banii. „Unora i-am dat direct în mână, iar alţii i-au primit prin mandat poştal”. Ea a explicat că banii colectaţi de profesori nu trebuie percepuţi ca mită, ci ca o mulţumire. O mare parte din cadrele didactice au confirmat că au primit banii la domiciliu, însă au rămas dezamăgiţi că intenţiile de mulţumire a comisiei s-au întors pe dos.

Calitatea proastă a învăţământului

Responsabilă de monitorizarea procesului de reatestare de la 23 mai a fost Maria Capcelea, specialist principal la Agenţia Evaluare şi Examinare. Solicitată de ZdG să comenteze cum s-a desfăşurat examenul, Capcelea a declarat: „Conform regulamentului”. Reprezentantul MET ne-a asigurat că e la curent cu sumele care au fost colectate de profesori. „Prunici mi-a spus că au fost adunaţi bani, dar că, în final, ea i-a restituit tuturor”. Capcelea a mai subliniat că profesoara de la Ocniţa a fost la ministra Şavga şi i-a spus despre cei 100 USD solicitaţi la Direcţia raională. „Eu vă asigur că toţi banii până la un bănuţ vor fi întorşi profesorilor”, a conchis Capcelea.

„La reatestare nu au fost probleme. Totul s-a desfăşurat în mod organizat, conform regulamentului”, afirmă preşedinta comisiei MET, Ludmila Perciuleac. Întrebată cum s-a desfăşurat examenul din momentul în care au fost colectate sumele respective de bani, preşedinta a menţionat că membrii comisiei nu ştiau despre iniţiativa profesorilor. În aceeaşi ordine de idei, reprezentanta MET afirmă că una dintre profesoarele care n-au obţinut gradul, mai exact Angela Chistruga, „s-a apropiat după examen şi m-a întrebat prin ce alte modalităţi ar putea să obţină gradul”. Perciuleac susţine că respectiva a încercat s-o mituiască direct.

Ca urmare, Perciuleac a calificat gestul profesorilor ca fiind un lucru foarte urât. Preşedinta comisiei ocupă concomitent funcţia de conferenţiar la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău. Astfel, ea a explicat că atunci când profesorii pretind să facă un stagiu de formare profesională, membrii comisiei trebuie să aibă cerinţe foarte stricte faţă de cei care obţin acest grad, deoarece activează în şcoli, participând în acest mod la pregătirea generaţiei tinere. Perciuleac a mai declarat că studenţii care se înscriu în primul an de studii vin cu o pregătire mai slabă decât cea necesară, şi această diferenţă se face simţită de la liceu la liceu.

Alţi 8 profesori au dat mită

ZdG a identificat şi alte cazuri de corupţie la IŞE. Surse cu autoritate din cadrul IŞE au declarat că, recent, 8 profesori care nu au frecventat cursurile au dat mită, obţinând astfel atestarea.

Liliana Găină, metodistă la IŞE, susţine că a scris explicaţii pe marginea acestui caz. Tot ea, întrebată de ZdG dacă cei 8 profesori au dat sau nu mită, a spus: „Ceva a fost, dar eu nu ştiu mai mult”. Găină s-a abţinut să ne ofere mai multe detalii. În contextul dat, metodista l-a anunţat imediat pe Nelu Vicol, vicedirector IŞE, despre modul în care ZdG se interesează de acest caz.

Solicitat de ZdG să comenteze cazul celor 8 profesori, Vicol a întrebat de unde deţinem asemenea informaţii. „Cine? Găină v-a telefonat şi v-a spus că a fost mituire, eu cred că ea s-a adresat la ziar şi v-a informat”. Mai mult, vicedirectorul a continuat să insiste ca să-i dezvăluim sursa informaţiei. În cele din urmă, vicedirectorul ne-a răspuns: „Câţiva profesori au lipsit de la cursuri, cu toate acestea, au fost promovaţi”. Vicol a precizat că, în urma situaţiei create, membri ai Catedrei Educaţie Lingvistică şi Literatură, care i-au promovat pe profesori, au fost sancţionaţi.

Privind sumele de bani colectate în urma reatestării la biologie, Vicol ne-a spus că IŞE nu îşi asumă responsabilitatea, deoarece reatestarea a fost organizată de MET. „Odată ce comisiile au fost aprobate de MET, IŞE nu are nicio atribuţie în cazul dat”, a conchis directorul adjunct al IŞE.

Potrivit art. 334, punct 1 din Codul Penal, darea de mită se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Conform aceluiaşi articol, punct 2 (b), aceeaşi acţiune, comisă de două sau mai multe persoane, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

Iurie SANDUŢA