Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Poliţistul deconspirat (II)

Poliţistul deconspirat (II)

267-politist2Vitalie Moisei, unul dintre poliţiştii implicaţi în reţinerea protestatarilor din spatele Guvernului, în după-amiaza zilei de 8 aprilie 2009, afirmă că este ameninţat cu moartea. Acesta şi-a recunoscut figura din fotografiile publicate de ZdG.

— V-aţi recunoscut figura din fotografiile publicate de ZdG?

— Da. Am văzut poza mea.

267-politist1— Cine v-a dat ordin să-i loviţi pe acei tineri?

— Eu vă răspund în contextul în care n-am atins niciun om în ziua aceea. Da, am fost în ziua aceea. Asta nu neg. Dar cine sunt persoanele care sunt lovite? (întreabă poliţistul). Eu ţin minte episodul. Acei trei tineri care erau cu cagule pe faţă – noi ne-am oprit şi discutam – nu erau protestatari. Erau trei tineri care au aruncat în faţa Guvernului, apoi au fugit în spatele Guvernului. Aveau cagule şi noi ne-am oprit şi ne clarificam. Am discutat cu ei. Băi băieţi, aşa şi aşa. S-a apropiat şi doctorul acela. Şi… voi aţi venit şi ne-aţi fotografiat.

— I-aţi lovit cu picioarele?

— Noi i-am reţinut. Dar ei doreau să fugă.

— Aţi fost anchetat în acest caz?

— Tu îmi pui întrebări provocatoare. Acum ascultă-mă tu pe mine. Tu, pentru fapta pe care n-ai facut-o, poţi să fii anchetat? Cercetat pentru ce ? Eu n-am atins nicio persoană. Să ştiţi că eu provin dintr-o familie de intelectuali. Părinţii au văzut pozele şi au şi ei întrebări atât la mine, cât şi la redacţia ZdG, în contextul în care n-am atins o persoană. Eu am făcut studii şi mă ştie o lume întreagă. Mă sună colegii cu care am învăţat şi mă întreabă pe cine am torturat. Mă sună şi din străinătate şi la fel mă întreabă. Dar pe cine am torturat? Am un serviciu operativ, în care nu trebuie să îmi fie publicată poza.

În discuţia cu colaboratorul de poliţie acesta a ţinut să precizeze că nu a torturat nicio persoană. Totodată, Vitalie Moisei declară că este în pericol atât el, cât şi familia sa. „La adresa mea şi a familiei apar foarte multe momente neplăcute. Ameninţări cu moartea, vă spun sincer. Chiar vă invit la mine la serviciu să le vedeţi. Voi aţi făcut din noi călăi – că am torturat”, afirmă Moisei, colaborator de poliţie al Comisariatului General de Poliţie.

Potrivit unei pagini web de socializare, în profilul lui Moisei se arată că acesta are 31 de ani şi că este stabilit cu domiciliul în capitală. A învăţat la şcoala medie din satul Rădenii Vechi în 1984—1994.  Şi-a continuat studiile în 1994 – 1999 la Colegiul Pedagogic „Alexandru cel Bun” din r. Călăraşi. Studiile superioare şi le-a făcut la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Actualmente este colaborator de poliţie.

Reporter ZdG