Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Ministerul Radiaţiilor

Ministerul Radiaţiilor

277-medicMinisterul Sănătăţii a plătit peste 2 milioane de euro pentru 8 utilaje performante de radiodiagnostic. Însă instituţiile medicale au fost dotate cu alte aparate, care emit o doză de radiaţie de 10 ori mai mare în raport cu aparatele digitale, pentru care statul a achitat banii. Astfel, bugetul a fost prejudiciat cu peste 5 milioane de lei. Specialişti în domeniu susţin că acest tip de utilaj pune în pericol atât sănătatea pacienţilor, cât şi a medicilor.

În septembrie 2007, Ministerul Sănătăţii a organizat o licitaţie publică internaţională pentru achiziţionarea a 8 aparate digitale de radiodiagnostic. Compania cu capital străin „S&T Mold” SRL, reprezentantă a companiei Philips Medical Systems, a fost declarată învingătoare. Astfel, Ministerul Sănătăţii a plătit sumă de 2168000 euro pentru cele 8 instalaţii de model DuoDiagnost Digital, aduse din Germania. Compania respectivă, însă, în loc să livreze aparate care funcţionează în regim digital, a dotat instituţiile medicale cu aparate analogice, dar care emit o doză de radiaţie de 10 ori mai mare.

Ion Ababii, ministrul Sănătăţii de atunci, susţine că vinovată de această situaţie se face compania „S&T Mold” SRL, care nu ar fi respectat cerinţele tehnice ale contractului. „Caietul de sarcini a fost completat de cei mai buni specialişti ai ministerului. Eu i-am rugat să caute pe internet cele mai performante utilaje, recomandate şi de Asociaţia Radiologilor Internaţionali”, ne-a spus fostul ministru, actualmente rector la Universitatea de Medicină din Chişinău.

Angajaţii ministerului se declară curaţi

Ion Ababii a mai declarat că utilajele au sosit în R. Moldova după ce el nu mai era la minister, fiind înlocuit de ministra Larisa Catrinici. Însă, potrivit lui Ababii, de problema creată se face responsabilă compania care a livrat aparatajul. „Firma nu şi-a onorat obligaţiunile prevăzute în caietul de sarcini. Aparatele n-au fost livrate la minister, ci direct în spitale. Ele erau împachetate. Ai noştri, când le-au deschis, au văzut că nu corespund cerinţelor. Nu sunt digitale, ci cu peliculă”, susţine Ion Ababii.

Fostul ministru mai spune că a avut o discuţie cu Larisa Catrinici, care i-ar fi spus că ea s-a adresat firmei respective, solicitând ca aparatele să fie schimbate. „Dar lucrurile s-au tărăgănat, poate şi din cauza electoralei”, e de părere fostul ministru.

Specialiştii ministerului, care au participat la licitaţia publică internaţională, dar şi la darea în exploatare a acestor utilaje, îşi declină orice responsabilitate în acest caz. „Am participat la licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii. Am evaluat ofertele tehnice şi condiţiile în care puteau fi achiziţionate aparatele. Cu regret, la importul aparatelor nu s-a ţinut cont de cerinţele tehnice stipulate în contract. Mă întreb de ce compania importatoare a neglijat contractul”, spune Nicolae Nalivaico, specialist principal al Ministerului Sănătăţii.

Radiaţi de 10 ori mai mult

Preşedintele Asociaţiei Medicilor Imagişti din R. Moldova, Andrei Roşca, cunoaşte situaţia celor 8 aparate, dar nu a dorit să facă precizări la acest subiect. „Situaţia o cunosc pe dinăuntru, pentru că, în 2007, am participat la selectarea ofertelor pentru achiziţionarea acestor dispozitive medicale. Am participat la primirea şi darea lor în exploatare. Bănuiesc, va apărea problema legată de dozele de iradiere. Am fost interogat la CCCEC şi nu doresc să fac declaraţii, mai ales la telefon”.

Potrivit CCCEC, s-a constatat că, la etapa actuală, toate cele 8 instalaţii radiologice funcţionează la nivel minim de eficienţă şi în regim obişnuit, fiind folosite ca aparate simple de roentgen, şi nu în regim digital, fapt ce ar permite efectuarea unei diagnosticări performante a pacienţilor (la dimensiuni de 43 x 43 cm), după cum a solicitat Ministerul Sănătăţii.

Specialişti în domeniu au constatat că, în situaţia în care respectivul echipament este folosit în regim obişnuit, doza de iradiere a personalului medical şi a pacienţilor e de 10 ori mai mare decât în cazul utilajului care funcţionează în regim digital. Or, prin acţiunile factorilor de decizie ai „S&T Mold” SRL, cetăţenii R. Moldova au fost supuşi unui risc sporit de iradiere, care ar putea avea efecte negative directe asupra sănătăţii lor.

MS i-a lăsat nemulţumiţi pe medicii radiologi

Medicul radiolog-imagist Victor Catrinici spune că supraexpunerea organismului la doze mari de radiaţie duce la riscul de apariţie a cancerului, dar şi la modificări genetice. Acesta ne-a explicat modul de funcţionare a aparatelor radiodiagnostice obişnuite şi a celor digitale.

„Matriţa de captare a imaginii trebuia să fie de 43×43 cm, astfel fiind posibilă fotografierea tuturor organelor corpului uman. Actualmente, dimensiunea acestei matriţe, 43×43, este cea mai mare din lume şi este întâlnită la aparatele digitale. La noi, însă, au fost aduse aparate care funcţionează în regim analogic, cu dimensiunea de 21 x 21 cm. Astfel, ca să filmez un abdomen, trebuie să fac patru poze cu această matriţă mică, în loc să fac doar una cu aparatul digital”, explică medicul Catrinici, care este şi şeful Secţiei Imagistică Medicală a staţionarului din cadrul Institutului Oncologic.

Medicul radiolog-imagist susţine că Institutul Oncologic aştepta să fie dotat cu aparate digitale, precum a fost specificat în contract. Totodată, el s-a arătat nemulţumit de faptul că ministerul n-a consultat şi medicii practicieni atunci când au fost aduse aparatele radiodiagnostice. „Când au fost aduse aceste aparate, vă spun cu toată responsabilitatea, pe noi, medicii practicieni, nimeni nu ne-a întreabat nimic. Se iau decizii la alt nivel. Ar fi trebuit să ne întrebe şi pe noi de ce fel de aparate avem nevoie”, a spus Catrinici.

Statul a fost „radiat” cu peste 5 mln de lei

Catrinici a mai spus că, la Institutul Oncologic, funcţionează aparate radiodiagnostice vechi, fabricate în 1988. Zilnic, în secţia pe care o conduce sunt supuşi diagnosticului cu raze roentgen în jur de 60 de pacienţi.

Maria Macovei, ofiţer de urmărire penală în cadrul CCCEC, susţine că, în 2008, s-a stabilit că utilajul nu corespunde cerinţelor din contract. Aparatele funcţionează în regim obişnuit, pe când în contract era prevăzut ca acestea să funcţioneze în regim digital. Conform estimărilor prealabile, urmare a livrării unui utilaj calitativ inferior celui solicitat, bugetul a fost prejudiciat cu peste 5 milioane de lei.

Potrivit CCCEC, a fost pornită o cauza penală pe faptul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane prin înşelăciune şi abuz de încredere de către factori de decizie din cadrul „S&T Mold” SRL, la procurarea instalaţiilor radiologice DuoDiagnost Digital. Urmează să fie stabilite şi persoanele culpabile din cadrul Ministerului Sănătăţii, care nu au verificat ce fel de utilaje au fost livrate.

Cele 8 aparate radiodiagnostice livrate de compania „S&T Mold” SRL au fost instalate la Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Municipal nr. 3 „Sfânta Treime”, Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie, Spitalul Oncologic, Policlinica Cancelariei de Stat, Spitalul de Urgenţă, Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului şi la Spitalul din Vorniceni.

Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, în cadrul instituţiei a fost creată o comisie specială, care efectuează o anchetă internă.

Deoarece o mare parte dintre acuzaţii vizează „S&T Mold” SRL, am încercat să aflăm şi opinia reprezentanţilor companiei despre acest caz. Nimeni dintre angajaţii acesteia, însă, n-a dorit să facă declaraţii fără permisiunea directorului general, Alexandru Copanschi, care a făcut parte din mai multe comisii guvernamentale pe timpul ex-premierilor Vasile Tarlev şi Zinaida Greceanâi.