• Martori decedaţi în circumstanţe suspecte şi noi victime în dosarul violurilor de la Internatul din Bălţi

  Martori decedaţi în circumstanţe suspecte şi noi victime în dosarul violurilor de la Internatul din Bălţi
  vizualizări
  16 mai 2014 | 07:30

  470-psih1S-a apropiat şi ne-a întrebat cine suntem. Ne-a privit neîncrezătoare, apoi, ne-a urmat, pas cu pas, oriunde ne duceam. Brusc, ne-a oprit. A zis că a durut-o mult şi că i-au rămas urme pe spate. Intonaţia şi privirea ei ne spuneau că ar trebui să-i cunoaştem istoria. În faţa noastră era încă o victimă, una necunoscută până acum.

  Respira greu şi privea cu frică în părţi. Între timp, îşi depăna coşmarul vieţii. În timp ce relata, respiraţia i se înteţea. Rămăsese doar un pas până ca aceasta să facă o criză de epilepsie. Şi-a încleştat degetele în psihologul din faţa sa, care părea să fie singura ei salvare.

  „Şi-a bătut joc de dânsa… cu de-a sila”

  La 3 aprilie 2014, ZdG relata istoria câtorva dintre beneficiarele Internatului Psihoneurologic din Bălţi, care îl învinuiesc pe medicul terapeut, Stanislav Florea, de viol. Despre Veronica (nume schimbat), până acum, nu s-a ştiut nimic. Femeia are un iubit, cu care locuieşte pe teritoriul internatului. Acesta, uneori, iese în oraş, unde lucrează cu ziua, având, astfel, posibilitatea să facă un ban în plus. Veronica a fost abuzată în timp ce concubinul său absenta de la internat. A ieşit să arunce găleata la gunoi. Medicul terapeut ar fi chemat-o la el acasă. Veronica s-a dus, pentru că era obişnuită să se încredinţeze în personalul de la internat. Ceea ce a urmat, însă, s-a transformat în coşmarul vieţii sale. Medicul ar fi dus-o la bucătărie, încuind uşa în urma ei, după care a silit-o să bea vin. „Acela nu era vin, era otravă. Otravă era. Eu nu ştiam”, spune tânăra vădit stresată.

  Apoi, bărbatul a dezbrăcat-o, silind-o să se culce pe covor. „Şi-a bătut joc de mine. Mi-am ros spinarea de covor, că înghimpa. După aceea, nu mă puteam culca defel pe spate”, povesteşte Veronica. „Mi-a spus că el o punea să bea vin şi, pe urmă, şi-a bătut joc de dânsa… cu de-a sila”, spune concubinul femeii. Medicul ar fi violat-o în mod pervers, ceea ce a avut urmări nu doar asupra psihicului, dar şi asupra stării sale fizice. „Nu mă puteam duce la veceu. Sângeram. Nu puteam nici să stau, nici să mă aşez”, spune Veronica tremurând. În timp ce povesteşte, respiraţia i se înteţeşte şi femeia îşi încleştează degetele în braţul psihologului, care, într-un final, reuşeşte s-o aşeze pe scaun şi s-o calmeze.

  470-psih2„Multe fete au păţit asta”

  Prietenul Veronicăi s-a aşezat alături fără să spună un cuvânt, doar privind-o cu milă şi netezindu-i mâna. S-a apropiat şi prietena ei, s-o netezească pe cap. Prietenul Veronicăi spune că „multe fete au păţit asta”. Numărul exact al victimelor nu-l poate divulga nimeni. E greu de depistat toate victimele, nu doar pentru că le este frică să vorbească, dar şi din cauza transferului beneficiarilor de la un internat la altul. „De fapt, nimeni nu a fost la acele internate sa discute cu beneficiarele. Dacă se efectua o investigaţie, vă asigur că s-ar găsi mult mai multe victime”, susţine avocata Violeta Gaşiţoi. Deşi, potrivit Veronicăi, dar şi altor beneficiari ai internatului, colaboratorii ştiau despre acest caz, fiind nevoiţi atunci să cheme salvarea, totuşi n-au anunţat poliţia.

  În timp ce discutam, una dintre victime, despre care am scris anterior, s-a apropiat cu o altă persoană, care, potrivit acesteia, de asemenea, a fost supusă violenţelor sexuale, dar nu figurează în dosar. Elena (nume schimbat) povesteşte detaşată, ca şi cum ar vorbi despre altcineva. Te salută zâmbitoare, însă imediat cum atingi subiectul violului, devine serioasă, coboară privirea şi vorbeşte încet, ca să nu fie auzită de străini. Elena spune că a fost violată de două ori, de fiecare dată în oficiul medicului. Bărbatul n-ar fi depus forţă fizică, pentru că Elena făcea tot ce i se cerea, fără a se opune.

  MMPSF, despre blocul II

  Elena ştie din proprie experienţă ce înseamnă blocul II. Susţine că a fost închisă acolo repetat. I-au rămas şi urme de la injecţiile administrate. Deşi pentru beneficiarii internatului blocul II se asociază cu închisoarea, unde aceştia sunt supuşi unui tratament umilitor, potrivit Ministerului Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, „plasarea în blocul II se efectuează de către personalul de serviciu în cazul acutizării bolii de bază: agitări psihomotorii, agresivitate, acutizarea sindromului halucinator paranoid, alcoolizare sistematică, deoarece prezintă pericol pentru sine şi cei din jur”, susţine MMPSF.

  „Beneficiarul este plasat până la ameliorarea stării, iar în caz că tratamentul indicat nu este eficient, pacientul este spitalizat în spitalul municipal de psihiatrie”, adaugă MMPSF. Pe de altă parte, unii beneficiari sunt ţinuţi mai multe luni în blocul II, fără a li se permite să iasă afară, dar şi fără a fi redirecţionaţi la spital. Totodată, „preparatele neuroleptice, ca: halaperidol, amenazin, ţizarţin, triftazin, se administrează bolnavilor doar ca tratament în caz de acutizare a stării psihice, agitaţii psihomotorii, halucinaţii, idei suicidale, ce prezintă pericol pentru cei din jur”, comunică Lilia Melnic, actuala directoare a Internatului Psihoneurologic din Bălţi, în răspunsul său la solicitarea avocatei.

  Beneficiarii internatului susţin, însă, că, în perioada în care director era Vasile Petic, ei erau închişi în blocul II în calitate de pedeapsă, şi nu pentru tratament. „Mi-au pus „ukol” (injecţie, n.r.) şi mi-a fost rău după aceea”, relatează Elena, care susţine că i-au rămas şi urme după multitudinea de injecţii administrate. Pe data de 3 aprilie 2014, când a fost publicată investigaţia „Violuri şi avorturi în internatul psihoneurologic”, în care Vasile Petic neagă faptul că ar fi fost la curent cu cele petrecute în cadrul internatului, acesta a fost eliberat din funcţie, în baza ordinului 155-P „Cu privire la desfacerea contractului de muncă”, anunţă MMPSF.

  Taina avorturilor de la internat

  Amintim că Vasile Petic a negat cu vehemenţă că ar fi ştiut despre faptul că mai multor beneficiare de la internat li s-a întrerupt sarcina. „Nu ştiu. N-am auzit de aşa ceva”, a spus acesta, contactat de ZdG. Astăzi, aflăm că, potrivit MMPSF, în urma consultării de către medicul ginecolog, s-a depistat că patru beneficiare care figurează în dosar ar fi fost însărcinate. „Decizia de a întrerupe sarcina se execută prin acordul pacientului (Anexa nr. 3 la ordinul MS nr. 3 din 06.05.2010), Comisiei medicale interioare a Centrului Perinatal şi, nu în ultimul rând, conform legislaţiei în vigoare, la ordinul MS nr. 7820 din 21.09.2010, „Cu privire la efectuarea întreruperii voluntare a cursului sarcinii în condiţii de siguranţă”, anexa nr. 1 la ordinul MS nr. 647 din 21.09.2010”, anunţă MMPSF.

  Respectiv, potrivit acestei declaraţii, femeile şi-ar fi dat acordul pentru chiuretaj. Acestea, însă, spun că şi-au dorit să nască, iar două dintre ele susţin chiar că şi-au auzit copiii plângând atunci când i-au născut. Ulterior, una dintre victime a fost intimidată de un medic, care s-a dovedit a fi şi naşa de botez a acesteia. Majoritatea persoanelor care locuiesc la internat sunt botezate de către lucrătorii internatului sau de către personalul medical. „M-a făcut mincinoasă, că n-am născut copilul viu. Mi-a spus că nu mai este naşa mea de botez”, îşi aminteşte femeia. La scurt timp după intimidarea acesteia, a fost anunţat decesul altei victime în circumstanţe suspecte.

  Deces învăluit în mister

  Laura (nume schimbat), una dintre victimele care figurau pe cazul penal în care este cercetat Stanislav Florea, a decedat pe 29 aprilie a.c. Potrivit personalului de la internat, aceasta ar fi avut un acces de epilepsie şi s-a înecat în cadă exact în ziua în care beneficiarii internatului se băiesc. Directorul internatului a refuzat să vorbească cu noi, afirmând că a oferit toată informaţi la MMPSF, după care a închis. În certificatul de deces al victimei este notat „asfixiere”. Mihaela, o altă victimă, care în prezent locuieşte într-un apartament protejat, nu crede că moartea Laurei a fost un accident. „A fost ajutată. Ea niciodată nu se băia de două ori. Nici acum n-a fost aşa. Ea s-a băit. Pe urmă, s-a dus să mănânce. Avea părul ud. Eu nu trăiesc acolo, dar ştiu, că mi-au spus. Pe urmă, s-a dus în cameră. Ea nu se ducea să se băiască a doua oară. A fost ajutată”, este convinsă Mihaela.

  Procurorul Oleg Reaboi nu a putut să ne ofere informaţii despre cauza morţii victimei. „Ştiu că au fost depuse la procuratură alte sesizări de către avocata părţilor vătămate. Cred că urmează să se cerceteze”, spune procurorul. Amintim că aceasta este deja a doua victimă decedată care figurează în dosar. Prima a decedat la sfârşit de ianuarie 2014. Avocata Gaşiţoi a încercat să afle de la MMPSF numărul persoanelor decedate, în ultima perioadă, la Internatul Psihoneurologic din Bălţi, dar cererea sa a fost respinsă, pe motiv că ar fi vorba de date confidenţiale. Am aflat, totuşi, că din ianuarie 2014 până în prezent, la internat au decedat nouă persoane, cauza morţii, în majoritatea cazurilor, fiind „insuficienţa cardiacă”.

  În prezent, Stanislav Florea, medicul acuzat de mai multe beneficiare ale Internatului Psihoneurologic din Bălţi de viol, este cercetat în stare de libertate. Procurorul Oleg Reaboi nu a putut să ne spună de ce inculpatul e cercetat în stare de libertate, motivând că a început să lucreze la acest caz de curând, până acum cazul fiind cercetat de un alt procuror. „Dosarul a fost remis în judecată cu rechizitoriu. Persoana a fost pusă sub învinuire. Instanţa urmează să stabilească care este probatoriul adus… În principiu, să nu fi fost aduse dovezi, dosarul nu ar fi fost trimis în judecată”, a adăugat Oleg Reaboi.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș…
  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  „Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legal…
  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  Curtea Constituțională (CC) a respins vineri, 10 iulie, solicitarea deputatului Dumitru Alaiba privind suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, prin care Anatolie Zagorodnîi a fo…
  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  Față de luna mai, în iunie au crescut prețurile în special la mărfurile specifice sezonului estival, arată datele publicate vineri, 10 iulie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, au fost înregistrate…
  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Din Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar urma să facă parte 17 membri. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiți…
  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM

  În ultima perioadă, deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt mai absenți din activitatea PDM. Liderul partidului, Pavel Filip, nu exclude că aceștia ar putea adera la PSRM, în contextul în car…
  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM