Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Marius Sava: victima examenelor BAC…

Marius Sava: victima examenelor BAC sau a unei crime macabre?

La jumătate de an de la decesul tragic al lui Marius Sava, familia sa este sigură că acesta nu s-a sinucis, după cum afirmase poliţia şi după cum se vehiculase în presă, ci este victima unei crime, pe care nimeni nu vrea să o investigheze. „Descoperire macabră în cursul zilei de duminică, 4 septembrie, la Timişoara. Un tânăr de 19 ani a cedat după ce a aflat că a picat la examenul de bacalaureat. Poliţia a crezut iniţial că tânărul a fost victima unei crime”.

„S-a stabilit că victima avea 19 ani şi era din R. Moldova. Criminaliştii au stabilit că tânărul era mort de şase ore în momentul în care a fost găsit de unul dintre locatarii de pe Calea Torontalului. Cadavrul prezintă mai multe lovituri în zona capului şi a mâinilor, iar poliţiştii spun că băiatul a fost târât de criminal în locul abandonului”.

„Poliţiştii de la Rutieră trebuie să stabilească ce fel de maşină ar fi putut să îl lovească pe tânăr. În trafic vor fi organizate mai multe filtre. Anchetatorii au luat în calcul şi posibilitatea ca tânărul să fi picat de pe o clădire care se află în construcţie chiar lângă gang, dar această posibilitate a fost eliminată din cauza poziţiei în care a fost găsit cadavrul”.

Sunt câteva fragmente din articolele ce au ţinut primele pagini ale ziarelor la început de septembrie 2011, deseori, încercându-se să se facă senzaţie pe seama unei tragedii macabre.

Titlul primului comunicat oficial: „S-a sinucis”

Marius Sava studiase la Colegiul „Emanuil Ungureanu”, din Timişoara. În dimineaţa zilei de duminică, 4 septembrie 2011, el plecase de acasă, pentru a afla rezultatele examenului de bacalaureat la matematică. La doar o oră de la plecarea sa spre centrul de bacalaureat, cadavrul lui Marius a fost descoperit în curtea unui depozit de materiale de construcţii. Potrivit primelor date, furnizate de poliţişti, tânărul avea urme de violenţă la nivelul capului, presupunându-se că ar fi fost lovit de un automobil, după care ar fi fost târât pe o stradă lăturalnică, pentru a muşamaliza crima.

În ziua următoare, pe 5 septembrie 2011, Poliţia din Timişoara difuza comunicatul intitulat „S-a sinucis”, în care erau relatate următoarele: „Ca urmare la informaţia noastră cu privire la cadavrul unui tânăr care a fost găsit în data de 04.09.2011, în curtea unui imobil aflat în construcţie pe Calea Torontalului, vă aducem la cunoştinţă că a fost efectuată autopsia de către medicii legişti. În urma necropsiei, s-a stabilit că S. Marius, de 19 ani, cetăţean moldovean cu domiciliul în Timişoara, a decedat din cauza leziunilor interne suferite, leziuni care ar fi putut fi produse în urma unei căderi de la înălţime”.

Familia a solicitat reluarea anchetei

La jumătate de an de la tragedie, părinţii nu au încă o claritate despre cele întâmplate. Într-o adresare pe numele Ionelei Balan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Eugen Sava, tatăl lui Marius, aminteşte despre primele date ale anchetei, relatate şi de presă, care indicau că „băiatul avea urme de violenţă la nivelul capului, mai multe răni, care i-au determinat pe criminalişti să creadă mai întâi că băiatul a fost târât acolo. Cel mai probabil, spuneau ei, ar fi fost lovit de o maşină, iar apoi adus până în locul în care a fost găsit”.

Din referatul Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Timişoara, semnat de Nicu Doagă, reiese că „potrivit raportului de efectuare a necropsiei, moartea lui Sava Marius, din 04.09.2011, este de natură violentă”… În continuare, se mai spune că „din probatoriul administrat la dosar nu există indicii sau dubii cu privire la comiterea vreunei infracţiuni privind decesul lui Sava Marius”, motiv din care poliţia decide neînceperea urmăririi penale. Familia tânărului constată că „lipsa unor indicii sau dubii cu privire la comiterea vreunei infracţiuni nu este demonstrată prin nicio dovadă”, acuzând poliţia de incompetenţă.

Rudele lui Marius consideră că ancheta a fost efectuată formal, şi acest fapt se confirmă prin detalii elementare. Scrisoarea de la parchet, datată conform ştampilei cu 30.11.2011, este adresată personal lui SAVA Marius, care decedase cu 3 luni în urmă… Totodată, conţinutul raportului poliţiei nu infirmă versiunea iniţială, şi nu este clar dacă ea a mai fost cercetată şi înlăturată ulterior. În opinia familiei Sava, concluzia că din probatoriul administrat nu există dubii cu privire la comiterea unei infracţiuni privind decesul lui Marius este luată pe loc gol, fără analiza celor întâmplate. Familia tânărului este convinsă că Marius nu putea să se sinucidă, dar a fost victima unei infracţiuni camuflate atent ori nedescoperite din cauza celor implicaţi în cercetarea cazului.

Familia Sava susţine că organele judiciare au acordat relevanţă unor aspecte neimportante, omiţând investigarea altora, care ar fi făcut lumină asupra împrejurărilor morţii lui Marius, cum ar fi probele testimoniale ale prietenilor cu care Marius şi-a petrecut ultima seară şi ale proprietarului imobilului, verificarea traficului de sunete de pe telefonul mobil (ar fi fost relevant să se afle cine a fost ultima persoană cu care a comunicat Marius), expertiza minuţioasă medico-legală, care ar fi putut stabili cauza morţii sau lovitura mortală, expertiza provenienţei urmelor de iarbă de pe haine, expertiza rupturilor de pe haine etc. Familia lui Marius a solicitat procurorilor verificarea minuţioasă a tuturor argumentelor, abrogarea deciziei de neîncepere a urmăririi penale, reinvestigarea cazului, pentru elucidarea tuturor circumstanţelor acestuia.

ULTIMA ORĂ: Recent, Ionela Balan, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, a semnat o ordonanţă de admitere a plângerii familiei Sava împotriva soluţiei adoptate la 15.11.2011, fiind decisă reluarea cercetărilor decesului lui Marius Sava.

Reporter de Gardă