Mama „de milioane” a judecătorului Melniciuc – Ziarul de Gardă
 • Mama „de milioane” a judecătorului Melniciuc

  Mama „de milioane” a judecătorului Melniciuc
  29 septembrie 2014 | 07:15

  488-melniciuc1Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei sect. Râşcani, are înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chişinău, valoarea cadastrală a cărora depăşeşte suma de 4 mln. de lei. Elena Melniciuc este pensionară, iar în luna mai 2014 a împlinit onorabila vârstă de 76 de ani. Oamenii din sat spun că aceasta nu are nicio afacere şi că a lucrat toată viaţa în colhoz.

  Oamenii din sat spun despre Elena Melniciuc că e o femeie modestă şi că locuieşte într-o casă „ca la ţară”, pe care a construit-o cu mai mulţi ani în urmă, împreună cu soţul său, Vladimir. Femeia a lucrat toată viaţa în colhoz, iar acum, la 76 de ani împliniţi, îşi trăieşte bătrâneţea. „N-are ea afaceri, doamne fereşte, sau apartamente la Chişinău”, ne spune o femeie din s. Mândâc, r. Drochia, acolo unde locuieşte Elena Melniciuc, mama judecătorului şi totodată preşedintelui Judecătoriei sect. Râşcani, Oleg Melniciuc.

  Trei spaţii de aproape 450 m.p.

  Datele de la Cadastru spun însă altceva. Elena Melniciuc deţine trei spaţii nelocative în Chişinău, în clădiri noi, dar şi un teren pentru construcţii. Valoarea cadastrală a acestora ajunge la aproape cinci milioane de lei. Cea de piaţă, spun experţii, este de cel puţin două ori mai mare.

  488-melniciuc3Elena Melniciuc este proprietara unui spaţiu nelocativ, care are 102,5 m.p., situat în subsolul unui bloc din str. Mihai Eminescu 39, în chiar centrul Chişinăului. Conform aceloraşi date, femeia împarte acest teren cu o altă familie de pensionari, Sevastian şi Valentina Prodan, în vârstă de 76 şi, respectiv, 77 de ani. Imobilul a intrat în posesia acestor două familii în august 2006, în urma unui act de primire-predare, după ce, anterior, era semnat un cotract de investiţii. Ultima dată când a fost evaluat de către experţii cadastrali, în iunie 2009, acest spaţiu valora nu mai puţin de 1,8 mln. de lei. Valoarea de piaţă, spun experţii, este însă de două-trei ori mai mare decât valoarea cadastrală a unui bun.

  Şi în sectorul Ciocana, mama preşedintelui Judecătoriei Râşcani deţine două astfel de spaţii nelocative. Ambele se află în demisolul unor blocuri de locuit din str. Mircea cel Bătrân, 39. Primul spaţiu nelocativ are 109 m.p. şi a intrat în posesia mamei lui Oleg Melniciuc în decembrie 2011, după ce, în 2006, era semnat un alt contract de investiţie. Valoarea cadastrală a bunului estimat în 2009 era de 863 de mii de lei.

  Publicitate
  Publicitate

  488-melniciuc2Mama judecătorului preferă firma Basconslux

  Tot pe această adresă, Mircea cel Bătrân, 39, Elena Melniciuc deţine, împreună cu o tânără, Veronica Rusnac, tot din decembrie 2011, un spaţiu nelocativ de 232,7 m.p. Valoarea cadastrală a acestui spaţiu era estimată de experţi cadastrali, în 2009, la 1, 65 mln. de lei.

  Conform destinaţiei, aceste spaţii, deţinute de mama lui Oleg Melniciuc, urmează a fi folosite drept magazine. Toate cele trei spaţii, care au împreună aproximativ 500 m.p., au şi un punct comun: se află în blocuri noi, construite şi date în exploatare de firma de construcţii Basconslux SRL, specializată în construţia imobilelor. Firma, una din cele mai cunoscute de la noi în acest domeniu, este cea care construieşte imobile pentru procurori, pe str. Melestiu din Chişinău, dar şi pentru judecători, în centrul capitalei. Firma este fondată de familia Madan, Nicolae şi Vladislav.

  Am încercat să vedem dacă judecătorul Oleg Melniciuc a avut în gestiune vreun dosar cu implicarea acestei firme de construcţii. Cel puţin în ultimii trei ani, acesta a examinat un singur asemenea dosar, în care, însă, a respins cererea depusă de compania de construcţii, pe motiv că aceasta nu fusese depusă în instanţa competentă pentru a o examina.

  Pensionara Elena Melniciuc mai deţine şi un teren în sect. Centru, pe str. Arheolog Ion Cassian-Suruceanu. Terenul are o suprafaţă de 560 m.p. şi era evaluat, în 2005, la 311 mii de lei. Terenul a aparţinut iniţial lui Oleg Melniciuc. Acesta l-a obţinut în august 2002, în urma unui contract de vânzare-cumpărare. Peste câteva luni, în noiembrie 2002, Melniciuc i-a donat terenul mamei sale. În 2006, terenul a fost dat în arendă firmei Tulip Garden SRL, pentru o perioadă de cinci ani, până în iunie 2013.

  Donaţiile mamei pensionare pentru fiul judecător

  Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2013, Oleg Melniciuc a avut venituri de 89 mii de lei din activitatea de preşedinte al Judecătoriei Râşcani şi de 9 mii de lei din cea de profesor. Totodată, Melniciuc a indicat că a primit, în 2013, de la mama sa, pensionară, o donaţie de 50 mii de lei. Constatăm că şi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, Oleg Melniciuc a subliniat că a primit o donaţie de 10 mii de lei de la mama sa.

  În 2013, alţi 160 mii de lei magistratul i-a încasat din vânzarea unui teren. Soţia sa a primit şi ea o donaţie de 4 mii de euro, la fel ca în 2012. În aceeaşi declaraţie, Melniciuc a indicat că deţine câteva terenuri, majoritatea în satul de baştină, Mândâc, Drochia, o casă de locuit, estimată de Cadastru la aproximativ 2 mln. de lei, dar şi un Audi A6, fabricat în 2004 şi dobândit în 2008, contra sumei de 17 mii de euro. Acesta mai are pe numele său şi un credit, (împrumut) preferenţial, de 15 mii de euro. Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, acesta este unul „pe termen lung, nedeterminat, la cerere” şi fără dobândă.

  488-melniciuc4Presa a scris, în 2013, că Oleg Melniciuc, care a fost anterior jurist în cadrul Primăriei Chişinău, locuieşte într-un castel de lux din sect. Râşcani al capitalei. Imobilul se află la marginea oraşului, într-o zonă unde există zeci de cas(tel)e de milioane, care mai de care mai impunătoare, şi are o suprafaţă oficială de 162,2 m.p. Pe teren este amplasată şi o construcţie accesorie, de 25 m.p. Terenul a fost procurat de familia Melniciuc în 2009 de la familia Dodon. În doar doi ani, până în decembrie 2011, judecătorul şi-a construit acolo o casă de lux. Casa este înregistrată pe numele soţilor Oleg şi Diana Melniciuc.

  Publicitate

  Explicaţiile lui Melniciuc

  ZdG l-a contactat pe Oleg Melniciuc, pentru a-l întreba despre proprietăţile deţinute de mama sa. Am apelat direct la el, pentru a nu-i crea probleme mamei sale, care are o vârstă înaintată. Magistratul ne-a spus, însă, că nu cunoaşte foarte multe detalii despre soarta celor trei imobile. L-am întrebat dacă acestea sunt ale sale sau ale mamei sale. „Pe cine sunt scrise, aceluia aparţin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult şi le înscriam pe mine. Casa am declarat-o. Lotul de pământ a fost al meu, primit de la Primăria Chişinău şi donat mamei. Aşa au fost nişte circumstanţe de familie, nişte datorii… Acum el se dă în arendă. Nu sunt la curent cu ce se întâmplă cu spaţiile locative. Ştiu doar că terenul se dă în arendă, se plăteşte arenda şi se achită impozite. Cu Basconslux nu am nicio relaţie”, ne-a spus Melniciuc, precizând, în final, repetat, că nu cunoaşte detalii despre cele trei spaţii nelocative.

  Oleg Melniciuc este, oficial, preşedintele Judecătoriei Râşcani din iunie 2013, atunci când a fost numit, după mai multe controverse, prin decret prezidenţial, de preşedintele Nicolae Timofti. Anterior, acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al acestei instanţe, fiind adesea în atenţia presei, care l-a criticat pentru comportamentul său. Melniciuc este finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ministrul Justiției, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate”

  Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că este inacceptabil ca în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să fie numiți oameni lipsi…
  Ministrul Justiției, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate”

  Ministerul Sănătății anunță că în 19 localități din raionul Orhei a fost stabilit cod roșu de alertă epidemiologică

  Ministerul Sănătății (MS) anunță joi, 27 ianuarie, că în ultimele două săptămâni în raionul Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, astfel în 19 localități a fost inst…
  Ministerul Sănătății anunță că în 19 localități din raionul Orhei a fost stabilit cod roșu de alertă epidemiologică

  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate joi, 27 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale (CSE)…
  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE