• Firma din apartamentul unui angajat al BEM care a obţinut un credit neperformant de 1,5 mln. de euro

  Firma din apartamentul unui angajat al BEM care a obţinut un credit neperformant de 1,5 mln. de euro
  vizualizări
  29 mai 2015 | 07:30

  O firmă înregistrată în apartamentul şefului Direcţiei Juridice a Băncii de Economii a primit, în decembrie 2011, un credit de 1,5 milioane de euro de la această bancă, echivalentul la acea oră a aproximativ 24 de milioane de lei. În gaj, firma a pus un teren şi nişte clădiri nefuncţionale din or. Lipcani, pe care experţii le-au evaluat la 26 de milioane de lei, deşi în realitate acestea valorau mult mai puţin. Firma, parcă firesc, nu a întors creditul la timp, astfel că Banca de Economii a intrat în 2013 în posesia bunurilor gajate. Şi de atunci a tot încercat să le vândă…, fără succes. Pe 16 iunie 2015, urmează o altă licitaţie, în care terenul şi clădirile puse în gaj în 2012 pentru 24 de milioane au fost scoase la vânzare pentru 3,35 milioane, sumă de opt ori mai mică decât creditul acordat de banca statului agentului economic.

  Banca de Economii a Moldovei (BEM) a ajuns astăzi aproape de lichidare, după ce, încă de la fondare, a servit cu devotament şi credinţă tuturor guvernărilor şi businessmenilor care au trecut pe la treuca puterii. Deşi în ultimii ani opinia publică a tot fost alertată despre zecile de credite dubioase acordate de BEM, dosarele penale au tot lipsit. Procurorii s-au reactivat abia în 2015, când banca este aproape de a fi închisă şi după ce Şor&Co i-au dat lovitura de graţie. Despre şmecherii şi credite neperformante, oamenii legii au ştiut. Au ştiut, însă nu au făcut nimic, acceptând practic hoţiile. O demonstrează şi cazul creditului acordat firmei „Arbeton-Grup” SRL în anul 2012.

  520-bem-cladiriCredit de 24 de milioane şi un gaj de opt ori mai mic

  Mai exact, „Artbeton-Grup” SRL beneficiază de la BEM în baza unui contract de credit din 7 decembrie 2011 de suma de 1,5 milioane de euro, care echivalau atunci cu aproape 24 de milioane de lei (un euro costa aproximativ 16 lei). Creditul urma să fie întors băncii până în noiembrie 2013, iar în calitate de gaj a fost pus sechestru pe un complex de clădiri administrative, de producere şi depozitare, amplasat în or. Lipcani, r. Briceni, pe str. Libertăţii 235, dar şi pe terenul aferent cu o suprafaţă de 20 ha. Clădirile şi terenul au fost evaluate la 26,1 milioane de lei. Contractul de credit a fost încheiat între Vladislav şi Svetlana Iusupov, proprietarii clădirilor şi terenului, tot ei, administratorii din acte ai firmei „Arbeton-Grup” SRL, şi Ghenadie Condrea, pe atunci prim-director adjunct al Filialei nr.1 Chişinău a BEM.

  Aproape firesc, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri, SRL-ul nu a reuşit să-şi onoreze obligaţiunile financiare către bancă, iar în ianuarie 2013 a predat benevol clădirile şi terenul din Lipcani instituţiei financiare. De atunci, BEM a tot încercat să le vândă, însă fără succes. Pentru data de 16 iunie 2015, pe site-ul băncii este anunţată o nouă licitaţie, cu reducere, pentru a comercializa peste 30 de bunuri care au fost puse în gaj, iar cei care au luat credite nu şi-au onorat obligaţiunile financiare. Printre bunurile pe care banca doreşte să le vândă găsim şi obiectul din str. Libertăţii 235 din Lipcani. Licitaţia pentru el nu porneşte însă de la suma pentru care a fost acordat creditul (24 de milioane), ci de la 3,35 milioane de lei, deci, de opt ori mai puţin. Cu alte cuvinte, BEM, dacă va reuşi să vândă obiectul, nu va putea acoperi valoarea creditului acordat firmei „Artbeton-Grup” SRL, înregistrând astfel pierderi de peste 20 de milioane de lei doar de pe urma unui contract.

  ZdG a aflat de la persoane care au activat în acea perioadă la BEM că, în 2012-2013, instituţia a trimis pe adresa Procuraturii Anticorupţie (PA) şi Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) plângeri cu solicitarea de a elucida acest caz. Nimeni însă nu a fost tras la răspundere, deşi era evident că imobilele puse atunci în gaj au fost supraevaluate, iar Banca a acceptat tranzacţia fără a se asigura.

  Firma, înregistrată în apartamentul şefului direcţiei juridice

  Cum a reuşit această firmă să obţină un asemenea credit, în condiţii suspecte, de la BEM? Firma „Artbeton-Grup” SRL, conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), a fost fondată în anul 2001. Acum, în calitate de fondator şi administrator figurează numele lui Vladislav Iusupov, fiind înregistrată într-un apartament din str. Alexandru Hâjdeu din Chişinău. SRL-ul se află în proces de insolvabilitate, fiind administrat de Victor Nemţanu, administrator certificat de Asociaţia Lichidatorilor şi Administratorilor din R. Moldova (ALARM). Solicitat de ZdG, Nemţanu a evitat să discute cu noi despre cauzele intentării procedurii de insolvabilitate, despre datoriile firmei, dar şi despre alte detalii din dosar. Pe site-ul Curţii de Apel Chişinău am găsit, însă, că firma „Artbeton-Grup” a solicitat intentarea în privinţa sa a procedurii de insolvabilitate în noiembrie 2014, cerere care a fost acceptată de judecătorul Anatolie Minciună. Instanţa şi-a motivat decizia pe baza raportului depus de Victor Nemţanu, care a indicat că SRL-ul nu poate întoarce nu 1,5 milioane de euro către BEM, ci un credit de 2,2 milioane de euro şi 170 de mii de lei.

  Răspunsul la întrebarea cum a reuşit totuşi această firmă să obţină un asemenea credit de la BEM îl găsim în istoria acestui SRL. Or, conform datelor oferite de CÎS, din ianuarie 2007 şi până în luna iulie 2012, SRL-ul a avut adresa juridică într-un apartament de pe bd. Dacia 47. Deci, în decembrie 2011, când BEM a acordat acestei firme creditul de 1,5 milioane de euro, firma activa în acel apartament. Iar conform datelor de la Cadastru, apartamentul, din 2001 şi până în prezent, aparţine lui Mihail Bejenari şi soţiei sale, Elena. Mihail Bejenari era în perioada în care s-a acordat creditul angajat al BEM, fiind şeful Direcţiei Juridice a băncii conduse de Grigore Gacikevici. În 2013, pe acel apartament de pe bd Dacia, CNA şi executorul judecătoresc Anatolie Bănărescu au pus sechetru, care nu a fost scos nici până astăzi. Interesant este şi faptul că Mihail Bejenari a figurat atunci şi în lista membrilor comitetului de credit al băncii, care a adoptat decizia de acordare a acestui credit.

  Ce au făcut organele de drept?

  Săptămâna trecută, Mihail Bejenari, împreună cu Grigore Gacikevici, preşedintele BEM, au fost reţinuţi de CNA, fiind bănuiţi de implicare în acordarea frauduloasă a mai multor credite. Pe lângă aceştia, au fost reţinuţi şi câţiva oameni de afaceri: Valentin Bodiştean, directorul SRL „Valiexchimp”, Mihail Moşcin, directorul SRL Moşbani, Ivan Tomailî, directorul companiei de construcţie ÎI „Tomailî Argo”, sau Vladimir Belschi, director la SRL „Vesi-Plus”. Toţi au beneficiat de credite de la BEM, care ulterior s-au dovedit a fi neperformante. Recent, mai multe proprietăţi ale acestor afacerişti au fost scoase la vânzare. Despre multe dintre aceste credite, ca şi în cazul creditului către „Artbeton-Grup” SRL, se ştia de mai mult timp. De ce organele de drept au reacţionat abia acum? Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei Urmărire Penală a CNA, ne-a spus că este în şedinţă, iar ulterior nu a răspuns la telefon pentru a se pronunţa, la fel cum nu a răspuns nici Adriana Beţişor, procurora care se ocupă de dosarul BEM.

  Procurorul anticorupţie Eduard Harunjen ne-a spus însă că oamenii legii au reacţionat abia acum pentru că anterior nu au existat sesizări din partea băncii. “A fost o şmecherie juridică, care a dus la faptul că toate creditele au fost cesionate. Deci, datoriile către bancă au trecut la o firmă, iar aceste contracte de cesiune expiră abia în 2019. BEM, neavând de fapt în acte o datorie, pentru că termenul de scadenţă încă nu expirase, nu reacţiona. Noi am insistat şi am făcut chiar şi câteva şedinţe cu reprezentanţii BEM, pentru ca ei să se rupă de la această şmecherie juridică şi să-şi evalueze astăzi datoriile. Acum am primit sesizările de la bancă şi ni s-au dezlegat mâinile. Mai mult, recent, Judecătoria sect. Râşcani a recunoscut ca ilegală adunarea Consiliului de Administraţie al BEM din toamna lui 2014, care a avut loc în Ucraina. La această adunare s-a decis cesionarea datoriilor. După ce au fost înlăturate aceste obstacole de ordin juridic, noi am putut deja să intervenim în dosare. Pentru că în procesul penal există o regulă, dacă nu există parte vătămată, nu poate fi iniţiată urmărirea penală. Aceste sesizări au parvenit abia acum”, susţine Harunjen. Şeful PA precizează că astăzi, instituţia ar investiga felul în care au fost acordate toate creditele cu o valoare mare. „Suma totală a creditelor investigate este mare, peste 100 de milioane de lei”. După ce a verificat, Harunjen ne-a spus că instituţia verifică inclusiv creditul de 1,5 milioane de lei acordat firmei Artbeton-Grup” SRL. Mihail Bejenari, fostul şef al Direcţiei Juridice a BEM, în apartamentul căruia a fost înregistrată această firmă, este acum în arest la domiciliu, cu interdicţia de a face declaraţii. Avocatul său, Vlad Roşca, ne-a spus însă că Mihail Bejenari nu a fost reţinut în dosarul privind creditul acordat firmei „Artbeton-Grup” SRL, ci pentru un credit acordat firmei „Nictrans-Grup” SRL. Roşca susţine totodată că clientul său pledează nevinovat.

  P.S. ZdG va reveni la acest subiect în ediţia tipărită de joi, 4 iunie 2015, cu documente care arată că organele de drept au fost sesizate încă acum doi ani pe marginea acestui caz, dar şi cu alte detalii despre creditele neperformante de la Banca de Economii din perioada 2011-2012.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO, FOTO/ Un avion militar s-a prăbușit lânga Harkov, Ucraina. Cel puțin 18 persoane au decedat pe loc

  UPDATE 22:44 Potrivit ultimelor informații, la bordul avionului se aflau 28 de persoane, 21 de studenți și 7 membri ai echipajului, iar bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 22. Un avion AN-26 ce aparține ar…
  VIDEO, FOTO/ Un avion militar s-a prăbușit lânga Harkov, Ucraina. Cel puțin 18 persoane au decedat pe loc

  VIDEO/ Vasile Botnari, fostul șef al SIS amendat pentru expulzarea profesorilor turci, surprins în centrul capitalei: „Fără comentarii domnule”

  Fostul șef al SIS, cel care în opinia procuraturii generale este singurul vinovat de expulzarea ilegală a celor 7 profesori turci a fost surprins în centrul capitalei într-un local de lux. Botnari însă, nu a d…
  VIDEO/ Vasile Botnari, fostul șef al SIS amendat pentru expulzarea profesorilor turci, surprins în centrul capitalei: „Fără comentarii domnule”

  GALERIE FOTO/ Ce a mai rămas din clădirea Filarmonicii. A avut loc prima ședință a grupului de gestionare a situației după lichidarea incendiului

  O sală în scrum și mii de partituri pe jumătate arse. E cam tot ce a rămas în urma incendiului devastator de la clădirea Filarmonicii din centrul capitalei. Fotografa Ziarului de Gardă, Ecaterina Alexandr a su…
  GALERIE FOTO/ Ce a mai rămas din clădirea Filarmonicii. A avut loc prima ședință a grupului de gestionare a situației după lichidarea incendiului

  DOC/ 8 țări, printre care Rusia, Irlanda sau Marea Britanie au fost adăugate în lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecții Sociale a prezentat noua listă a țărilor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru următoarele 14 zile. Astfel,…
  DOC/ 8 țări, printre care Rusia, Irlanda sau Marea Britanie au fost adăugate în lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova

  Igor Sandler, Ex-directorul Gimnaziul-Internat nr.3 din Chişinău a ieșit din închisoare. Dosarul său, în care a fost condamnat pentru exploatarea sexuală a unui minor, trimis la rejudecare

  Dosarul fostului director al Gimnaziului – Internat nr. 3 din mun. Chişinău, Igor Sandler, în care a fost condamnat la 17 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală,…
  Igor Sandler, Ex-directorul Gimnaziul-Internat nr.3 din Chişinău a ieșit din închisoare. Dosarul său, în care a fost condamnat pentru exploatarea sexuală a unui minor, trimis la rejudecare

  Biserica vs Covid-19. Cum s-a schimbat mesajul preoților după ce au suferit de Covid-19

  În contextul pandemiei de Covid-19, în timp ce medicii și autoritățile îndemnau cetățenii să respecte cu strictețe măsurile de protecție, unii reprezentanți ai bisericii, fiind persoane care se bucură de încred…
  Biserica vs Covid-19. Cum s-a schimbat mesajul preoților după ce au suferit de Covid-19