Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Filmul cadavrelor din pădure, ciuruite…

Filmul cadavrelor din pădure, ciuruite de gruparea lui «Pisatel’»

431-pisateliCurtea de Apel Chişinău l-a condamnat, vineri, 12 iulie, la 20 de ani de închisoare cu executare pe interlopul Ion Druţă, alias «Vanea Pisatel’», în dosarul triplului omor de la Ialoveni. Potrivit unor ofiţeri sub acoperire, filmul operativ în care Dumitru Catruc, unul dintre complicii crimei, făcea dezvăluiri despre triplul omor şi despre toţi membrii grupării lui «Pisatel’» a dispărut intenţionat din dosarul poliţiei, iar ulterior a reapărut pe masa procurorilor. “Ion (Druţă) i-a zis lui Robert «kazniţii» sau «kazliţii», făcând un semn cu mâna de sus în jos. Ion a spus ca să-i omoare pe cei trei din casă. După aceasta, deodată, Robert a luat automatul, a intrat în casă şi i-a împuşcat pe cei trei pe rând”, a mărturisit Catruc.

Vineri, 12 iulie, de dimineaţă, Ion Druţă s-a prezentat la şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Chişinău, care rejudeca dosarul triplului omor de la Ialoveni. În acest caz, Druţă a fost acuzat că el ar fi fost principalul organizator al crimei de la Ialoveni. Ulterior, după deliberări, când judecătorul Iurie Melinteanu a pronunţat sentinţa de condamnare a lui Ion Druţă, acesta, împreună cu bodigarzii săi, se afla deja într-un apartament de pe str. Bucureşti, pregătindu-se să fugă spre vila sa din Transnistria. Nu a mai reuşit. În după-amiaza zilei de 12 iulie, Druţă a fost arestat.

431-pisateli2Ion Bodrug, şeful Inspectoratului General de Poliţie, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că «Pisatel’» a încercat să se eschiveze de la acţiunile forţelor de ordine imediat după pronunţarea sentinţei de condamnare la 20 de ani privaţiune de libertate. “În urma măsurilor întreprinse de către angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Druţă Ion a fost localizat şi reţinut pe strada Bucureşti din Chişinău”.

Reglări de conturi între interlopi şi hoţi de maşini

Ministrul de Interne, Dorin Recean, a ieşit la un briefing, mulţumindu-le poliţiştilor care l-au reţinut pe «Pisatel’». “Avem ocazia de a felicita poliţia pentru captura unui membru al grupării criminale, a unui personaj renumit în mediul criminal al R. Moldova şi nu numai. Vreau să menţionez aportul poliţiştilor care au efectuat această operaţiune nu tocmai uşoară”, a mai spus Recean despre poliţiştii care stăteau de mai mult timp cu ochii pe Ion Druţă.

«Pisatel’» a fost acuzat că, la 16 decembrie 2000, intenţionat, având scopul privării ilegale de libertate a cetăţenilor Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală, împreună şi prin înţelegere prealabilă cu killerul moldo-român Robert Gîrleanu, cu Vitalie Vîrtos, Sergiu Banaru şi Dumitru Catruc, împărţindu-şi între ei rolurile, conform cărora, la indicaţia lui Ion Druţă, Gîrleanu şi Banaru, sub pretextul clarificării unui conflict, i-au invitat pe cei trei să se întâlnească în apropierea or. Ialoveni.

Potrivit Ordonanţei de punere sub învinuire pe numele lui Ion Druţă, cunoscând că Ilie Buruiană deţine un pistol, sub pretextul de a-i arăta un automobil, l-au invitat mai întâi pe el în maşină, unde l-au ameninţat cu un automat, deposedându-l de pistolul deţinut legal, după care Dumitru Catruc în comun cu un alt hoţ de maşini din gruparea lui «Pisatel’», Vitalie Vîrtos, i-au legat mâinile cu bandă adezivă de tip scotch şi l-au condus la o casă din r-nul Ialoveni. După aceeaşi schemă au fost capturaţi Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală, care au fost duşi forţat în casa din Ialoveni, iar ulterior Gîrleanu şi Banaru l-au sunat pe Druţă ca să vină şi el acolo unde se aflau persoanele răpite.

Dispariţia misterioasă a filmului cu declaraţiile lui Catruc

În aceeaşi zi, «Pisatel’» i-a dat indicaţia lui Robert Gîrleanu de a-i omorî pe Ilie Buruiană şi pe Mihai Guzun, iar pentru a camufla crima, a ordonat să-l ciuruiască cu un pistol automat şi pe Andrei Plămădeală. Pentru a ascunde crima, Gîrleanu, Banaru, Vârtos şi Catruc au transportat cadavrele într-o pădure de pe traseul Chişinău–Hânceşti, le-au dat foc şi le-au îngropat. La 12 decembrie 2008, ofiţerii operativi au găsit locul unde au fost ascunse cele trei cadavre şi, în prezenţa unei comisii de anchetă, au dezgropat osemintele, care, timp de 8 ani, erau în stare de putrefacţie.

Potrivit unor informaţii operative, pe 6 iunie 2010 Dumitru Catruc, unul dintre executorii lui «Pisatel’», a fost reţinut de colaboratorii Direcţiei Servicii Operative. Catruc le-a povestit poliţiştilor cu lux de amănunte cum s-a petrecut crima, dar a făcut şi dezvăluiri despre toţi membrii grupării criminale conduse de Druţă. În timpul unei documentări a ZdG şi RISE Project privind tentativa de asasinare asupra lui Gorbunţov, reporterii au intrat în posesia unor filme din timpul audierii lui Dumitru Catruc şi a unor imagini video realizate în anul 2008, în timp ce poliţiştii dezgropau cele trei cadavre.

Dumitru Catruc a făcut dezvăluiri importante, care ulterior au fost confirmate şi de un alt complice la acea crimă, Vitalie Vîrtos. Potrivit unor ofiţeri operativi, filmul cu declaraţiile lui Catruc a dispărut un timp din dosarul poliţiei, iar ulterior a fost din nou anexat la dosar. În urma investigaţiilor, procurorii l-au acuzat pe Ion Druţă de organizarea triplului omor de la Ialoveni şi au expediat dosarul spre examinare la Judecătoria Ialoveni. La data de 8 aprilie 2011 judecătorii de la Ialoveni l-au achitat pe Druţă pe motiv că fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii.

„Ion i-a zis lui Robert: ‘kazliţii'”

Procurorul Denis Rotaru a atacat sentinţa la Curtea de Apel (CA) Chişinău şi a solicitat casarea sentinţei, considerând suficiente probele administrate în cadrul urmăririi penale şi cercetate în instanţele judecătoreşti de fond şi apel, care sunt admisibile pentru a-l condamna pe Ion Druţă la închisoare. La data de 15 iunie 2012 Colegiul penal al Curţii de Apel (CA) Chişinău a dispus respingerea apelurilor declarate de către procuror, ca fiind nefondate, cu menţinerea sentinţei contestate fără modificări. Ulterior, procurorii au făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care a decis să trimită dosarul la CA Chişinău pentru rejudecare.

Colegiul penal al CSJ a subliniat în decizia prin care a trimis dosarul la rejudecare că în descriptivul deciziei atacate lipseşte analiza şi aprecierea declaraţiilor martorului Catruc Dumitru că: “aflându-se la o distanţă de aproximativ 11,5 metri de ei, a auzit cum Ion (Druţă) i-a zis lui Robert «kazniţii» sau «kazliţii», făcând un semn cu mâna de sus în jos. A înţeles că Ion a spus ca să-i omoare pe cei trei din casă. După aceasta, deodată, a luat automatul, a intrat în casă şi i-a împuşcat pe cei trei pe rând”, a mărturisit Catruc.

Instanţa de apel s-a pronunţat vag asupra acestui argument, folosind doar versiunea potrivit căreia Dumitru Catruc nu ar fi înţeles corect semnificaţia cuvintelor «kazniţii» sau «kazliţii», chiar dacă martorul (Catruc Dumitru) a explicat, în faţa instanţei, cu lux de amănunte toate acţiunile participanţilor la momentul asasinării celor trei. Martorul a oferit şi detalii din acţiunile coparticipanţilor care s-au derulat după comiterea omorului. Mărturiile lui Catruc au continuat cu demonstrarea de către acesta a locului îngropării cadavrelor.

„În baza acestor date au fost efectuate expertizele medico-legale şi identificate victimele. Astfel, înainte de a pune la îndoială asemenea date, instanţa de apel urma să le facă o analiză amplă în coroborare cu materialul probant avut în cauză în conformitate cu prevederile art.101 CPP, însă instanţa a neglijat aceste prevederi legale, dând o soluţie pripită şi neargumentată”, se arată în decizia Colegiului penal al CSJ. Pe 12 iulie 2013, judecătorul de la CA Chişinău, Iurie Melinteanu, l-a condamnat pe Ion Druţă la 20 de ani de închisoare cu executare, însă decizia poate fi atacată în termen de 30 de zile la CSJ.

„100 mii de euro ca să rezolve cu dosarul de extrădare”

Asasinul Robert Gîrleanu, care i-a ciuruit pe cei trei hoţi de automobile în casa din Ialoveni, se află în arestul poliţiei române. Potrivit Inspectoratului General, Robert Gîrleanu se află pe teritoriul României, fiind cercetat penal de către autorităţile judiciare din România pe o cauză penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, prevăzute de art. 174, 175 şi 176 Cod Penal al României. Cererea de extrădare a lui Robert Gîrleanu autorităţilor din R. Moldova a fost refuzată de către autorităţile de la Bucureşti din motiv că Robert Gîrleanu deţine şi cetăţenia română.

Conform unei investigaţii realizate de RISE Project şi ZdG, Robert Gîrleanu a derulat afaceri imobiliare cu Iulian Dănuţ Ilincariu, unul dintre membrii importanţi ai clanului Corduneanu, arestat în Italia. Specializat în escrocherii imobiliare, Ilincariu coordona acţiunile grupării în acest domeniu, fiind judecat în România pentru participare la constituirea unui grup criminal, fals în acte, spălare de bani, fraude.

431-druta-pisateli„Da, am avut un contract de antrepriză cu Robert Gîrleanu. Firma sa, “Clandak” SRL, a construit câteva nivele într-un imobil deţinut de mine şi de un asociat de-al meu. Apoi, s-a ivit o problemă, când Robert a fost arestat la Focşani într-un dosar cu furturi de maşini şi, din acest motiv, firma sa nu a mai terminat lucrarea. A trebuit să fac tot eu, că doar nu puteam sta după el până când iese. Apoi, a fost arestat cu ţigările la Urziceni, iar acum cu mortăciunile din Moldova. Să ştiţi că el mă sună des din închisoare. Ultima oară, m-a sunat acum două nopţi, la 1 dimineaţa, spunându-mi că va ieşi în curând şi că s-a împrumutat de 100.000 de euro din Moldova, ca să rezolve acolo să nu-i mai trimită poliţia dosarul de extrădare în România”, susţine Ilincariu.

Autorităţile române l-au dat în căutare pe Ion Druţă pentru că ar fi comandat asasinarea unui om de afaceri român. Numele lui Druţă apare şi pe pagina electronică a Interpolului, fiind anunţat în căutare internaţională la solicitarea autorităţilor române, pentru complicitate la săvârşirea unui omor şi infracţiuni privind armele de foc.

«Pisatel’» şi Proca au călătorit cu acelaşi automobil în 2010 şi 2011

Sunt voci care susţin că Druţă şi Gîrleanu ar fi fost implicaţi şi în asasinarea omului de afaceri Igor Ţurcan. Totodată, Druţă l-ar fi înarmat pe Proca atunci când a acţionat în tentativele de omor asupra unui interlop din Bucureşti şi în tentativa de asasinat de la Londra. Vitalie Proca a intrat în România pe 27 octombrie 2011 cu maşina firmei “Clandak”, a stat nouă zile şi a revenit la Chişinău pe 4 noiembrie 2011. La întoarcere, însă, el a condus o altă maşină cu numere de România — ISO5HMT, un Volkswagen Golf, înmatriculat pe firma Vino Bianco SRL cu sediul secundar în clădirea Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Iaşi. Această companie este condusă de băcăuanul Victor Dragoş Niţă. Totodată, cu automobilul de model Volkswagen Golf cu numerele de înmatriculare ISO5HMT, cu care a intrat Proca în R. Moldova în 2011, a călătorit în 2010 şi interlopul Ion Druţă, alias «Vania Pisatel’».

Victor Dragoş Niţă este cumătrul fraţilor lui «Vanea Pisatel’», potrivit procurorilor români care investighează crima din Bacău. În plus, Niţă este acuzat de complicitate cu fraţii Druţă după ce ar fi încercat să-i protejeze pe aceştia de investigaţia criminalistică privind uciderea lui Valer Damian.

Andrei Beruciaşvili, avocatul lui Ion Druţă, a declarat pentru ZdG că încă nu a făcut recurs la CSJ şi că nu a fost temei ca instanţa de Apel să-l condamne la 20 de ani de închisoare cu executare. “Încă nu am făcut recurs. Aşteptăm să fie pregătită decizia motivată şi atunci o să facem. Pe 11 august cred că o să fie gata. Decizia CA Chişinău este mai mult decât discutabilă. Nu pot să mă gândesc ce probe au pus la baza sentinţei de condamnare. Din punct de vedere juridic nu a fost temei să fie condamnat”, a opinat Beruciaşvili.