Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosarul Eugen Ţapu nu există

Dosarul Eugen Ţapu nu există

colaj-tapu-zubco„Am fost la Procuratura Râşcani, la cea Generală, la Municipală. Peste tot mi-au spus că un dosar pe cazul lui Eugen Ţapu nu există, iar materialele pe cazul morţii acestui tânăr nu pot fi găsite,” susţine avocatul Valeriu Pleşca. Sâmbăta Paştelui din anul trecut a fost cea mai neagră zi din viaţa familiei Ţapu din Soroca.

În timp ce lumea se pregătea de Sărbătoarea Învierii, părinţii şi sora lui Eugen îl petreceau pe acesta la cimitir, dar nici acolo se pare că nu aveau loc. Sicriul de tinichea le-a fost adus de la Chişinău cu următorul verdict: „S-a spânzurat cu propriile şireturi”. Potrivit normelor ortodoxe, o persoană care şi-a pus capăt zilelor nu poate beneficia de un serviciu bisericesc şi nu poate fi înhumată de rând cu alţi decedaţi în cimitir.

Familia Ţapu, în tragedia nemărginită care i s-a prăbuşit peste suflet, avea doar câteva ore la dispoziţie să convingă autorităţile locale, inclusiv Biserica, de faptul că Eugen nu s-a sinucis. Dar actele care l-au însoţit pe Eugen de la Chişinău nu lăsau spaţiu pentru dubii: sinucigaş.

De atunci, fiecare zi a familiei Ţapu e ca un drum spre cimitir, căci ca şi atunci, ei încearcă să dovedească, măcar în gând, întregii lumi că acest băiat nu a fost un sinucigaş, a fost un tânăr sportiv, optimist, plin de viaţă. Dar şoapta lor despre faptul că Eugen ar fi fost omorât a fost acoperită totalmente de verdictul Procuraturii: strangulat cu propriile şireturi, urme de moarte violentă nu au fost depistate.

Ziua morţii, necunoscută

În seara de 16 aprilie, atunci când trupul neînsufleţit al lui Eugen a fost adus acasă în sicriu ermetizat, Tatiana, sora lui, ne-a spus că a reuşit să îl vadă la Chişinău şi că nu avea nici o urmă de şireturi la gât. „Ne-au spus că a murit cu 9 zile în urmă”, a mai spus atunci Tatiana. Andrei Ţapu, tatăl băiatului, şi-a exprimat public îndoiala: „Cum putea un tânăr sportiv, de peste 80 de kg, să stea atârnat atâtea zile de nişte şireturi?”. Mai târziu, singura expertiză medico-legală la care a fost supus trupul lui Eugen (la aceeaşi instituţie la care a fost prezentată concluzia contradictorie despre decesul lui Valeriu Boboc), va declara că acesta ar fi murit, şi implicit ar fi stat agăţat de şireturi 2—3 săptămâni.

Cu toate aceste semne de întrebare, Procuratura nu a oferit răspunsuri la niciunul. Potrivit avocatului Valeriu Pleşca, la 15 aprilie la Procuratura Râşcani a fost înregistrat acest caz, iar la 29 iunie 2009 a fost emisă ordonanţa de refuz de pornire a unui dosar penal.

L-am contactat pe procurorul Oleg Rusu, autorul acestei ordonanţe. Acesta a declarat că refuzul de neîncepere a urmăririi penale a fost motivat de concluzia expertizei medico-legale. „Acolo se spune că leziuni corporale vizibile nu sunt, unica cauză a decesului a fost strangularea. Totodată, am vorbit cu vecinii din blocul în care a fost găsit. Ei au spus că gălăgie sau scandal în ziua decesului nu au auzit,” a declarat Oleg Rusu despre vecinii de bloc care l-ar fi depistat tocmai peste 3—4 săptămâni după deces.

„Materialele nu pot fi găsite”

La momentul actual, se pare că nu există nici materialele care ar dovedi aceste concluzii. „Am fost la Procuratura Râşcani, la cea Generală, la Municipală. Peste tot mi-au spus că un dosar pe cazul lui Eugen Ţapu nu există, iar materialele pe cazul acestui tânăr nu pot fi găsite,” susţine avocatul Valeriu Pleşca.

„Noi am transmis materialele la Procuratura Generală, iar de acolo se pare că le-a cerut Procuratura municipală Chişinău”, a explicat Oleg Rusu călătoria acestor documente. „La Procuratura Municipală mi-au spus că materialele acestui dosar nu figurează la ei. Urmează să mai caute prin arhive”, a adăugat Valeriu Pleşca.

Până în momentul în care procuraturile urmează să identifice cele câteva pagini de la non-dosarul lui Eugen Ţapu, avocatul Valeriu Pleşca continuă să caute adevărul. Amintim că el a fost şi avocatul familiei Boboc, care, după investigaţiile efectuate şi invitarea expertului legist din Marea Britanie, a reuşit să aducă familiei Boboc un trist, dar necesar adevăr: Valeriu a fost omorât.

„La solicitarea familiei Ţapu, am vrea să aflăm detalii despre moartea lui Eugen, dar încă nu putem cunoaşte prea multe, deoarece deshumarea şi reexpertizarea corpului lui Eugen nu poate avea loc fără pornirea unui dosar penal de către procuratură. Iar Procuratura nu are azi un asemenea dosar, şi nu am văzut nici măcar materialele de care au dispus procurorii,” a conchis Pleşca.

„Există date despre moartea violentă”

Între timp, dialogând cu membrii familiei lui Eugen, cu alte persoane care l-au cunoscut, avocatul susţine că „există date care ar putea confirma că a fost o moarte violentă”. Valeriu Pleşca mai spune că familia tânărului este foarte nemulţumită de versiunea de suicid care se vehiculează, îmbogăţită cu detalii despre faptul că Eugen ar fi furat bijuterii de la sora sa şi că ar fi avut datorii financiare care l-au împins la acest pas.

„Eugen nu avea datorii băneşti. Bijuteriile despre care se spune că le-ar fi furat de la sora sa – ea susţine că tocmai el i le-a cumpărat,” spune avocatul.

Procurorul Rusu vine cu câteva detalii în susţinerea versiunii negate de familie: „oleacă îi plăceau jocurile de noroc, şi la el au fost găsite taloane de la casele de amanet”, unde ar fi dus bijuteriile sustrase de la sora sa. Procurorul Rusu a accentuat de câteva ori, în dialog cu ZdG, că „acest caz nu are nimic cu evenimentele din aprilie”. „Expertiza arată că moartea a survenit cu 4—5 săptămâni până la momentul depistării cadavrului, ceea ce ar însemna în perioada 11—18 martie 2009”. În acelaşi timp avocatul Valeriu Pleşca arată că rudele şi apropiaţii ar fi comunicat cu el cu cel mult 2 săptămâni înainte de înmormântare. Totodată, sora lui, Tatiana, ne-a declarat la 16 aprilie că poliţia a informat-o că Eugen ar fi fost omorât cu 9 zile în urmă, adică în ziua nefastă de 7 aprilie.

Vom reveni.

Alina RADU