Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   "Creierul" de 9 milioane USD

„Creierul” de 9 milioane USD

288-covelin2
Victor Covelin este din Chişinău şi are 30 de ani, 1,8 metri, ochi verzi şi, probabil, câteva milioane de dolari în cont. În prezent este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni pentru FBI şi Serviciile Secrete din SUA, fiind apreciat ca o persoană foarte dotată, chiar „creier” al celui „mai sofisticat şi bine organizat atac electronic care a avut loc vreodată”: 9,4 milioane USD sustraşi într-o singură zi din 2100 de bancomate în cel puţin 280 de oraşe din 8 state ale lumii.

Oleg Covelin din Chişinău, Victor Pleşciuk din Sankt-Petersburg, Rusia, Serghei Ţurikov din Tallinn, Estonia, şi alţi câţiva tineri din spaţiul ex-sovietic sunt acuzaţi de către Departamentul de Justiţie al SUA că ar fi sustras, printr-o schemă frauduloasă, peste 9,4 milioane USD din sistemul cardurilor bancare americane.

Cazul a avut loc în noiembrie 2008, iar primul acuzat în acest dosar a fost extrădat abia săptămâna aceasta autorităţilor SUA. „Practic, pe parcursul unei singure zile, un procesor al American card a fost spart, probabil, prin cel mai sofisticat şi bine organizat atac electronic care a avut loc vreodată,” a declarat Sally Quillian Yates, procurorul în exerciţiu al districtului Georgia de Nord, la finele anului trecut.

Rezultatele investigaţiilor arată că, în noiembrie 2008, Covelin, Pleşciuk şi Ţurikov au obţinut acces neautorizat în reţeaua computerizată a „RBS Worldpay”, o diviziune de procesare a plăţilor electronice al Royal Bank al Scoţiei, cu sediul în Atlanta. Aceleaşi surse arată că grupul a folosit tehnici sofisticate de spargere a codurilor de protejare a conturilor cardurilor bancare, folosite de numeroase companii pentru plata salariilor angajaţilor. Cu ajutorul acestora, oamenii îşi retrag banii din bancomate.

288-covelinHoţii au monitorizat on-line banii

Grupul de hackeri a avut în acest fel acces la conturi, realizând un transfer pe 44 de conturi „false” pentru carduri bancare, care ulterior au şi fost utilizate la retragerea a peste 9 milioane USD din peste 2100 de bancomate în cel puţin 280 de oraşe ale lumii, inclusiv din SUA, Rusia, Ucraina, Estonia, Italia, Hong Kong, Japonia şi Canada. Această sumă a fost retrasă în mai puţin de 12 ore. Aceste retrageri financiare din bancomate au fost monitorizate în direct prin sistemul RBS WorldPay de către Ţurikov şi Pleşciuk. Persoanele care au sustras aceste sume în bancomatele din 8 state ale lumii au avut înţelegerea să îşi păstreze 30% sau 50% din bani, restul fiind transferat prin sistemele Western Union sau WebMoney către Ţurikov şi Pleşciuk.

Abia la un an de la comiterea acestei fapte, procurorii americani au venit cu o listă de nume a persoanelor acuzate, dar şi cu o explicaţie a crimei comise.

Agentul FBI Greg Jones a declarat anul trecut că „liderii acestui grup avansat de hackeri au fost identificaţi”, făcând referinţă la o cooperare de succes între colaboratorii companiei victime, a oamenilor legii din SUA şi din străinătate, inclusiv FBI, Poliţia Criminală din Estonia, Agenţia de Poliţie din Olanda.

R. Moldova –
veriga de bază

Acum, grupul hackerilor şi a persoanelor care au contribuit la comiterea acestei fraude face subiectul a 16 capete de acuzare. Oleg Covelin, singurul cetăţean al R.Moldova care este cunoscut în acest grup, este nominalizat în 15 dintre articolele acuzatorii.

Oleg Covelin, din R. Moldova, este considerat de către anchetatorii americani o verigă de bază în organizarea acestui grup criminal. Acest caz este investigat de către agenţii speciali ai FBI în cooperare cu Serviciile Secrete ale SUA şi cu serviciul Interpol. Prin intermediul tuturor acestor instituţii, în lumea întreagă au fost distribuite fişe cu portretul lui Covelin, pe care scrie: „Dat în căutare pentru crime cibernetice, inclusiv spălare de bani, scheme de fraude, cooperare în violarea legislaţiei statului New York. Născut la 18 septembrie 1980, înălţimea 1,80 m, greutatea – 77 kg, părul şaten, ochii verzi, paşaportul nr.(A) 142380 eliberat la 3 noiembrie 2004, vorbeşte moldoveneasca, engleza şi rusa, a vizitat Moldova, Ucraina, Grecia şi Transnistria. Covelin este un hacker electronic sofisticat, are acces la acte de identitate false. Dacă aveţi orice informaţie cu privire la această persoană, sunteţi solicitaţi să contactaţi Serviciile Secrete ale SUA, Procuratura New York sau Interpol”.

Potrivit datelor, Covelin ar fi găsit punctul vulnerabil în reţeaua computerizată a RBS Worldpay, pe care l-ar fi transmis lui Ţurikov. Astfel, a fost posibilă transferarea sumelor pe carduri false, retragerea acestor sume, după care o parte din bani au şi fost transferaţi de la persoane private din cele 8 state ale lumii către organizatorii spargerii.

Acum, instanţele de anchetă din SUA au decis: cele 9,4 milioane USD sustraşi din conturile cetăţenilor SUA urmează să fie recuperaţi de la persoanele vinovate de fraudă. Covelin, împreună cu alţi 3 membri ai grupului, riscă 20 de ani de detenţie pentru organizarea unei fraude electronice, 5 ani pentru cooperare într-un grup care a comis o asemenea fraudă, alţi 5-10 ani pentru fraudă comisă prin calculator, 2 ani pentru furt prin fals de identitate şi amendă de 3,5 milioane USD. În total, ar fi de la 32 la 37 ani de detenţie şi mai multe milioane de dolari sub formă de amenzi sau sume ce ar urma să fie returnate.

Sally Quillian Yates, procurorul districtului Georgia de Nord, a remarcat într-un comunicat de presă cooperarea de succes cu poliţia criminală din Estonia, graţie cărui fapt Serghei Ţurikov, Igor Grudijev, fraţii Ronald şi Evelin Ţoi, Mihail Evghenov au fost reţinuţi şi se află acum în custodia poliţiei. Cooperarea cu poliţia din Hong Kong de asemenea a condus la arestarea a două persoane.

Duminica trecută, 8 august 2010, procurorul Yates a remis un comunicat de presă prin care a anunţat că autorităţile Estoniei l-au extrădat pe Serghei Ţurikov, în vârstă de 26 de ani. Acesta a şi fost prezentat judecătorului Clayton Scofield III. Lui Ţurikov i-au fost prezentate capetele de acuzare în acest caz de fraudă electronică, comis „împreună cu Victor Pleşciuk din Rusia, Oleg Covelin din Moldova şi o persoană neidentificată”.

Am încercat să stabilim dacă autorităţile R.Moldova au fost implicate în identificarea acestui caz. La Serviciul de Presă al MAI am fost informaţi că Oleg Covelin a fost subiectul unui caz penal la Chişinău, acum câţiva ani, fiind judecat, în 2002, de Judecătoria Râşcani, pentru „samavolnicie”, fapt pentru care a plătit o amendă. La MAI am fost informaţi că, în prezent, nu se cunoaşte dacă există sau nu în R.Moldova un dosar pe numele lui Covelin şi nu am putut afla detalii despre o eventuală cooperare moldo-americană pe acest caz.

Hoţii vor fi pedepsiţi, indiferent de ţară

După mai multe tentative, am încercat să discutăm cu unele dintre puţinele rude ale lui Covelin. Rudele au evitat să spună dacă ştiu sau nu unde se află în prezent Oleg şi au declarat că nu ne pot face legătura cu el, refuzând să comenteze acest caz. Ei ne-au mai spus că Oleg are foarte puţine rude în Moldova, deoarece bunicul acestuia a venit acum câteva zeci de ani din Rusia, stabilindu-se la Chişinău.

Autorităţile americane, însă, continuă să investigheze acest caz. Lawrence R. Sommerfeld, asistentul procurorului din Atlanta, a declarat pentru ZdG că, deocamdată, „Covelin nu a fost arestat şi nu se află în custodia organelor de drept ale SUA”.

Un alt asistent al procurorului a declarat anterior că SUA vor insista asupra finalizării acestor anchete, deoarece „hackerii care fură din reţelele financiare ale Americii trebuie să răspundă pentru crimele lor, indiferent dacă operează în SUA sau în străinătate”.

Procurorul a ţinut să remarce că acestea sunt doar acuzaţii, iar persoanele acuzate sunt considerate inocente până la decizia unei instanţe judiciare.

Alina RADU