• Chirurgul morţii educat la Chişinău

  Chirurgul morţii educat la Chişinău
  de
  vizualizări
  19 august 2010 | 13:52

  289-zis-za-zubr-in-uaÎn timp ce oamenii săraci sunt gata să îşi vândă trupul şi sufletul pentru a-şi scoate familiile şi copiii din menghinele financiare, comercianţi moderni, cu studii medicale, le solicită rinichi contra plată. În timp ce tinerii din Moldova se pricopsesc cu 5—10.000 USD pentru un organ donat, chirurgii fac câte 20.000 pentru o operaţie de transplant, iar capii reţelei – câte 100.000 USD doar pentru efortul de a organiza întâlnirea dintre donator, recipient şi chirurg. Liderul unei astfel de reţele a studiat medicina la Chişinău, a emigrat în Israel, apoi a revenit.

  Ion Pereu este dintr-un sat din Criuleni. El lucrează la Chişinău într-o firmă de construcţii, dar salariul pe care îl primeşte nu îi permite să îşi întreţină familia şi copiii. La 11 august, el a plasat un text micuţ pe site-ul de anunţuri comerciale ukrcommerce.com: “Vând un rinichi sănătos. Urgent” şi a lăsat numărul său de mobil, ca să poată fi găsit oriunde.

  “Vând un rinichi, urgent”

  Ion spune că, în ultima săptămână, a primit vreo 6 solicitări de a face tranzacţia, rămâne doar să aleagă clientul cel mai serios şi să facă pasul decisiv. Ar dori o sumă care să îi acopere problemele financiare existente, de la 50.000 la 70.000 USD. La consecinţe s-a gândit, a mai discutat cu diverse persoane, a înţeles că totul depinde de chirurg şi că un gest nereuşit ar putea să îl lase pe viaţă în “invalidnaia kaleaska”, dar oricum are nevoie de bani.

  Oleg e din Chişinău. Are 21 de ani şi aceleaşi intenţii. El a plasat un anunţ similar pe câteva site-uri ruseşti (www.doska.gde.ru, www.kupro.ru), adăugând că este un tip sportiv, nu consumă alcool şi solicită seriozitate din partea celor care ar dori să îi cumpere un rinichi. Anunţurile prin internet sunt cea mai nouă metodă de recrutare a donatorilor de organe pentru piaţa neagră de transplanturi.

  Zilele trecute, în Ucraina, au fost reţinute opt persoane bănuite de trafic de organe. Potrivit anchetei, aceştia căutau pe Internet oameni din fostele republici sovietice, inclusiv din R. Moldova, care ar dori să îşi doneze rinichii sau alte organe, după care vindeau organele lor unor cetăţeni străini, aflaţi în aşteptarea unui transplant. Donatorul primea circa 10.000 USD pentru un rinichi, iar cel care organiza tranzacţia solicita de la recipient 150.000 USD. Reţeaua ilegală câştiga aproximativ 18 milioane USD pe an.

  Presa ucraineană s-a referit la declaraţiile lui Iuri Kucer, şeful Departamentului de combatere a traficului de persoane de la Kiev. Potrivit acestuia, reţeaua era dirijată de un cetăţean israelian, arestat în iulie. De cele mai multe ori, clienţii care îşi cumpărau un rinichi erau, de asemenea, cetăţeni israelieni.
  50 de victime în lista incompletă

  289-organePersoane sărace din Ucraina, Moldova, Rusia, Belarus, Uzbekistan şi din alte ţări au ajuns în ultimii doi ani în mrejele acestei reţele. Anchetatorii au stabilit 50 de cazuri de trafic ilegal de organe, dar lista victimelor se extinde în fiecare zi, în baza actelor preluate de la persoanele reţinute. Operaţiile erau efectuate în Azerbaidjan sau la Kiev, la Institutul Şalimov.

  Presa a mai comunicat că patru chirurgi de la vestitul institut de la Kiev au fost reţinuţi deja de organele de drept ucrainene. Sunt dintre cei mai buni chirurgi, care realizau operaţiile sub conducerea unui cetăţean israelian. “Rossiiskaia Gazeta” scrie că la reţinerea unuia dintre medici ar fi fost găsiţi 200.000 USD cash, 300.000 USD pe conturi, acesta având mai multe imobile şi automobile de valoare.

  În timp ce autorităţile ucrainene caută noi detalii şi victime în acest caz, a ieşit din nou la iveală dosarul moldo-israelo-ucrainean deschis cu doi ani în urmă la Doneţk. O reţea similară, în frunte cu cetăţeanul israelian de origine moldavă, Mihail Zis, a organizat cazuri terifiante de prelevare a organelor.

  Zis s-a născut prin părţile Edineţului, a studiat medicina la Chişinău şi a lucrat câţiva ani în instituţii medicale din Moldova. Ulterior a emigrat în Israel, unde a muncit în calitate de medic la Assaf Harofeh Medical Center, ca să revină peste o perioadă în Moldova, în calitate de conducător al unei reţele de trafic de organe.

  Autorităţile ucrainene l-au reţinut la Doneţk, la 12 octombrie 2007, la acel moment existând şi solicitări ale organelor de drept ale R. Moldova de extrădare a lui Zis.

  Psihologii germani minţiţi

  În Moldova a fost descoperită o întreagă reţea de recrutori, care ar fi intermediat tranzacţii de vânzare a rinichilor în numele lui Zis. O parte dintre donatori au fost operaţi în Turcia, alţii – în Germania.

  A.B. locuieşte într-un sat din Edineţ. Cu 10 ani în urmă, el a fost dus în Germania pentru a dona un rinichi unui israelian. “La hotel, m-au învăţat ce să spun medicilor. Să le spun că sunt bine asigurat material, că am o mică fabrică, dar că îmi este foarte jale de ruda mea de pe mamă din Israel, pentru care donez un rinichi”. Cu această istorie A.B. a ajuns în faţa medicilor de la clinica Essen din Germania, dar istoria cu donaţia nu a mers din prima. În Germania, înainte de operaţie, donatorul trebuie să treacă prin cabinetul psihologului, care nu a crezut în istoria “fabricantului” moldovean. “Ne-au mutat în alt oraş, unde ne-au crezut”, ne-a declarat A.B. Care, la un deceniu de la operaţie, a ajuns într-o stare de neinvidiat: banii pe care i-a primit au fost investiţi într-un microbuz pe care l-a avariat, familia i s-a destrămat, iar problemele de sănătate îi dau tot mai des de ştire.

  La Edineţ există mai multe persoane care au trecut prin experienţa lui A.B. Una dintre ele este Marin Strugaru, fost angajat al MAI, care în acest an a fost eliberat din penitenciar după ce a fost condamnat pentru trafic de organe. Marin, prin reţeaua lui Mihail Zis, a fost el însuşi cu câţiva ani în Turcia, unde i s-a prelevat un rinichi. La întoarcere, s-a ales cu dosar penal pentru recrutarea altora. Marin susţine că nu a recrutat pe nimeni, pur şi simplu, a împărtăşit experienţa sa unor persoane. Experţii, însă, consideră că există zeci de donatori de organe care ulterior s-au reprofilat în recrutori de noi donatori. Cert e că Strugaru insistă ca organizatorul acestui business, Mihail Zis, să poarte răspundere în faţa legii.

  Morţi sau vii, surse de transplant

  Reţeaua lui Zis pare să aibă încrengături geografice, etnice şi religioase considerate incredibile. Recent, presa din Israel a scris despre cazul profesorului Yehuda Hiss, directorul unui institut medical din Abu Kabir, anchetat de poliţie pentru transplant de organe de la persoane decedate fără acceptul familiilor acestora. El ar fi recunoscut că operaţiile de prelevare ar fi avut loc pe 125 de corpuri ale decedaţilor. Presa a scris multiple istorii despre persoanele de origine palestiniană, ucise în luptele Intifadei, care ar fi fost returnate acasă moarte şi fără organe. Presa face legătură dintre doctorii Hiss şi Zis. Mai mult, războiul israelo-palestinian se pare că se poartă nu doar pe teritorii geografice, ci şi în domeniul traficului de organe.

  O tânără mamă, de 32 de ani, din Palestina, a fost dusă la Doneţk, prin reţeaua lui Zis, unde i-a fost prelevat un rinichi, apoi a fost trimisă acasă fără banii promişi. Banii din asemenea tranzacţii ajungeau direct pe contul lui Zis, scrie ziarul israelian Haaretz.

  Deşi cazurile de implicare a reţelei lui Mihail Zis în traficare de organe din R. Moldova, în organizarea unor reţele de trafic în R. Moldova, dar şi în organizarea unor reţele internaţionale cu participarea concetăţenilor noştri au fost descrise amănunţit în presă, deşi organele de drept de la Kiev şi Doneţk au declarat repetat că sunt gata să îl extrădeze pe acesta autorităţilor legale ale R. Moldova, Mihail Zis nu s-a ales deocamdată cu vreo sentinţă din partea organelor de drept de la noi.

  Iurie Ursan, şef-adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de persoane al MAI, susţine că, imediat cum a fost obţinută informaţia despre reţeaua de traficanţi, descoperită în Ucraina, Centrul a solicitat Kievul să ofere informaţii despre acest caz, în care, se presupune, ar exista şi victime din R. Moldova. “Deocamdată, nu am primit niciun răspuns de la Kiev”, ne-a declarat Ursan. El a mai precizat că Zis nu a fost extrădat în R. Moldova, deoarece şi Israelul ceruse extrădarea acestuia. „Dosarele în care figurează numele lui mai rămân pe rol”, afirmă Ursan.

  Alina RADU


  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  India devine una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, după un număr record de infectări într-o singură zi

  India a raportat un număr record de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus – peste 9.800 de infectări în ultimele 24 de ore. India a depășit Italia la numărul de infectări și a urcat pe locul 6 în cl…
  India devine una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, după un număr record de infectări într-o singură zi

  Încă un caz de coronavirus a fost confirmat în Parlamentul R. Moldova

  Arina Spătaru, deputata Platformei Demnitate și Adevăr, a fost testată pozitiv la noul tip de coronavirus. Despre asta a anunțat chiar deputata într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook. „Timp de do…
  Încă un caz de coronavirus a fost confirmat în Parlamentul R. Moldova

  Premierul Canadei a îngenunchiat alături de protestatarii din Ottawa pentru a denunța rasismul în urma morții lui George Floyd în SUA

  Premierul canadian Justin Trudeau s-a alăturat vineri, 5 iunie, miilor de protestatari din Ottawa pentru a denunţa rasismul şi violenţa poliţiei în urma morţii lui George Floyd în SUA, aşezându-se în genunchi a…
  Premierul Canadei a îngenunchiat alături de protestatarii din Ottawa pentru a denunța rasismul în urma morții lui George Floyd în SUA

  R. Moldova înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Care este situația în România și în Ucraina

  Autoritățile Moldovei consideră că prin măsurile dure de carantină, au reușit să țină sub control epidemia de coronavirus, însă după ultimele date statistice privind numărul cazurilor noi de infectări cu noul t…
  R. Moldova înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Care este situația în România și în Ucraina

  COVID-19: Încă trei decese, anunțate de autorități

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) informează despre înregistrarea a încă trei decese provocate de COVID-19. Astfel, în R. Moldova, bilanțul deceselor ajunge la 331c de cazuri. Potrivit…
  COVID-19: Încă trei decese, anunțate de autorități

  ULTIMA ORĂ! Alte 264 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  Alte 264 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi, 6 iunie, în Republica Moldova, dintre care 3 în regiunea transnistreană. Acesta fiind cel mai mare număr de infectări de la apariția primului caz de CO…
  ULTIMA ORĂ! Alte 264 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, în ultimele 24 de ore