Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Aurul furat ajunge în magazinele…

Aurul furat ajunge în magazinele specializate

277-aurInelele, cerceii şi pandantivele din aur, furate în tren sau în lift, ajung în magazinele specializate sau la comerciantele stradale. CCCEC confirmă că mai multe dintre articolele din aur ridicate de la vânzătoarele din stradă sunt fără probă sau au marcaje false. Totodată, comerciantele ne-au vorbit despre felul în care scapă de poliţişti, când aceştia încearcă să le reţină. „Cum o reţin pe una, celelalte fugim.”

„Cinci dintre vânzătoare am fost interogate la poliţie. Poliţistul l-a adus pe un hoţ de aur, care a spus că jefuieşte tinere, indicând şi locul unde acestea îi cad victimă. «De obicei, se întâmplă în ascensor», a spus hoţul. După asta, el aduce aurul şi îl vinde colegelor mele”, spune Raia, una dintre femeile care vând aur în stradă.

Aurul este adus din Turcia

Faptul că aurul furat ajunge pe mâna vânzătoarelor din stradă şi la magazinele specializate în comercializarea metalelor preţioase ne-a fost confirmat de înseşi femeile care îl vând. Tamara Digori spune că este comerciantă stradală de patru ani. Ea afirmă că vinde doar aur adus de la o fabrică din Turcia, dar este sigură că celelalte colege care practică aceeaşi ocupaţie vând aur furat. „Nelei îi mai cade câte un gram de aur şi, ca să nu moară de foame, îl vinde. Dar este o femeie bună.”

Tamara Digori mai spune că, până nu demult, colabora cu patroana unui magazin de aur, situat la intersecţia bd Ştefan cel Mare şi Sfânt colţ cu str. Mihai Eminescu. „Eu îi duceam aur. Dar acum trei luni am fost amăgită. Fiica mea trebuia să nască şi aveam nevoie de 1000 de dolari. I-am dat să îmi vândă o pereche de cercei cu diamant, de un carat, preţul lor ajunge la 2 mii de euro. Atunci aveam mare nevoie de bani. Ea mi-a promis că îi vinde. A doua zi mi-a spus du-te în… că eu nu te ştiu”, povesteşte Digori.

Vânzătoarea mai spune că aceeaşi patroană de magazin le ameninţă că, dacă nu colaborează cu ea, adică să-i aducă aur la un preţ mai mic, atunci le denunţă la poliţie. Despre acest lucru ne-a spus şi Nelea, o altă comerciantă. „Eu am fost martoră când Tamara i-a dat cerceii. Eram alături. Polinciuc a spus că o să-i vândă. Şi pentru asta am fost chemată la Procuratură în calitate de martor”, susţine ea.

În vitrinele magazinelor ajunge aur furat

ZdG a încercat să-i propună o cantitate de aur spre comercializare unei patroane de magazin, Tamara Polinciuc. Ne-am dat drept clienţi, şi ea a acceptat marfa.
ZdG: – Numărul dvs. de telefon l-am obţinut de la o comerciantă stradală. Avem peste 100 de grame de aur. Sunteţi interesată să-l cumpăraţi ?
Polinciuc: – Mă interesează. Cu ce preţ îl vindeţi ?
ZdG: – 340 de lei gramul.
Polinciuc: – Trebuie să văd ce aveţi. Inelele sunt de ale noastre, străine sau aduse din Rusia?
ZdG: – Aurul l-am adus din Turcia…
Polinciuc: – Poftim, veniţi la mine la birou. Mă aflu pe str. Mihai Eminescu, colţ cu Ştefan cel Mare şi Sfânt…

Peste o zi, joi, 13 mai, am contactat-o din nou pe aceeaşi patroană de magazin (despre care am aflat din unele surse că deţine mai multe magazine specializate în comerţul cu aur şi argint). Ne-a spus că ea are tot dreptul să cumpere aur de la clienţi. „Păi, normal că primim aur. Aduceţi document, copia buletinului. Noi suntem licenţiaţi.”

În timpul discuţiei pe care am întreţinut-o cu ea, Tamara Polinciuc ne-a spus că printre articolele de aur expuse în vitrină s-ar fi aflat şi aur furat. „La noi vin în fiecare săptămână agenţii, care au listele speciale de unde se fură aurul. Ei controlează după catalog. De câteva ori s-a găsit aur furat. A fost ridicat. Noi ne-am judecat şi nu ne-au întors nimic, măcar că am plătit bani pentru bonurile respective”, afirmă patroana de magazin, care, potrivit unor surse din anturajul ei, ar fi înregistrat după o altă persoană magazinele de aur pe care le deţine.

Patroana cere de la reporter 100 de mii de euro

Fiind întrebată în ce relaţii se află cu comerciantele stradale care vând cercei şi inele din aur chiar în faţa magazinului său, Polinciuc a răspuns că se află în „relaţii omeneşti”. „Pentru ce vă trebuie să faceţi precizări, sunteţi instanţa de control sau ce? Eu am să vorbesc cu directorul de la Moldpres, să văd ce indicaţii v-a dat el. Dvs. o să aveţi neplăceri dacă sunteţi aliatul unei speculante din stradă, vă spun deodată. Dvs. îmi sunteţi dator cu 100 mii de euro. Ştiţi de lucrul acesta. Veniţi să mi-i aduceţi sau cum ? Dacă nu aveţi document, am să lupt până vă prefac în praf, asta dacă nu aveţi document la ceea ce spuneţi”, a declarat patroana de magazin, încercând să intimideze reporterul.

Galina Ismailskaia, una dintre comerciantele stradale, ne-a spus că nu se află în relaţii bune cu patroana de magazin. „Tamara Polinciuc şi-a deschis magazin şi ne face nouă probleme. La ea se aduce mai mult aur furat decât la noi. Polinciuc ne sperie pe toate. Ea cheamă poliţia să ne ia. Are în poliţie un cunoscut, V. M., care este rudă cu ea şi o protejează”, susţine vânzătoarea de aur.

Galina, precum este cunoscută de către clienţi, ne-a spus că atunci când vine poliţia să le reţină, ele reuşesc să fugă. „De când vând aur, am primit două amenzi. Cum o reţin pe una, celelalte fugim”, spune Galina, care se gândeşte să lase „afacerea cu aur” şi să plece la muncă în străinătate. Totodată, ea crede că afacerea stradală ar trebui legalizată: „Vrem să legalizăm lucrul nostru. Cred că aş plăti impozit la stat”.

CCCEC: Aur fals

De la începutul anului curent, Ministerul de Interne a ridicat de la vânzătoarele de aur aproximativ două kilograme de bijuterii, care au fost trimise la Camera de Marcare pentru expertiză. Documentele cu datele expertizei de la Cameră au fost trimise la CCCEC. „Pe fiecare material în parte există raport de expertiză. În raport, este specificat că articolele din aur au marcaj fals, că lipseşte marcajul de stat. Articolele din aur nu sunt identice”, a declarat pentru ZdG şefa-adjunctă a Direcţiei Juridice din cadrul CCCEC, Lucia Iordanov. Ea a mai precizat că vânzătoarele stradale au fost documentate şi materialele au fost trimise în judecată, iar instanţa va decide dacă va confisca sau nu marfa comerciantelor.

Raia, vânzătoarea de aur care trăia în concubinaj cu Igor Guţu, ex-şeful Secretariatului MAI, spune că l-ar fi părăsit după ce acesta a fost demis din Ministerul de Interne. „Voi v-aţi făcut lucrul vostru. Doi ani aţi scris doar despre mine şi despre omul cu care trăiesc. Acum sunt mulţumită că el stă acasă. Dar nu stă la mine, că deja nu mai am nevoie de el. Eu sunt aşa o doamnă care o să-şi găsească oricând un bărbat care să-i aducă bani. Sunt foarte frumoasă şi, dacă nu-mi place unul, îmi găsesc altul”, a spus Raia, care a ţinut să precizeze că nu vinde aur furat. „Ce credeţi, eu noaptea îl fur şi ziua îl vând? Sau cum?”

Despre relaţia Tamarei Digori cu patroana Tamara Polinciuc, care i-ar fi luat o pereche de cercei de două mii de euro şi nu i-ar fi restituit, Raia spune că acestea două se înţelegeau foarte bine. „Eu nu am nimic nici cu o Tamară, nici cu alta. Ele mănâncă dintr-o farfurie şi dorm cu un om. Erau tare bune padruşte”, a mai spus Raia.

Juristul: Mai degrabă aş legaliza prostituţia

Pentru că mai multe dintre comerciantele stradale susţin ideea legalizării afacerii stradale, de altfel ca şi şeful Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, Veaceslav Ceban, care a declarat pentru ZdG că soluţia problemei cu aurul ar fi legalizarea afacerii, am solicitat opinia unui jurist.

„Legalizarea stradală e o ruşine pentru ţările care tind să se integreze în UE. Organele de poliţie trebuiau să se autosesizeze de mult. Legislaţia interzice afacerile cu metale preţioase în stradă”, este de părere Constantin Lazări, jurist la Transparency International – Moldova.

Potrivit lui, sunt buticuri de aur în Egipt, Siria, dar ele sunt sub un control dirijat de stat. „Aşa ar trebui să fie şi la noi. Ar trebui de verificat de unde vine aurul, pentru că el poate fi furat. Eu, mai degrabă, aş legaliza prostituţia, pentru că statul ar avea de câştigat, decât vinderea aurului în aer liber. Cu aurul e simplu de făcut: să respectăm legea, să le interzicem. Iar moda asta moldovenească, de a avea diferite umbrele, acoperişuri în diferite instituţii superioare, pe mine deja mă sufocă. Moldova e ţara tuturor posibilităţilor. Trebuie pedepsite toate persoanele care le protejează pe aceste comerciante”, a mai declarat Lazări.