Principală  —  Interviuri   —   VIDEO/ „Vreau să mă implic…

VIDEO „Vreau să mă implic în lucruri, ca să rămână ceva mai mult în urma mea, decât o performanță artistică”. Valentina Naforniță, la Podcast ZdCe, despre cariera internațională, sprijin pentru cauza refugiaților și pentru integrarea europeană a R. Moldova

Soprana Valentina Naforniță este invitata Podcast ZdCe. Ea povestește cum a ajuns să aibă o carieră internațională în lumea muzicii clasice, cum a început pasiunea pentru muzică și cum și-a făcut debutul pe cele mai mari scene europene.

În momentul când am ajuns la Viena, eu am rămas fascinată de ce se întâmplă acolo. În fiecare zi în Viena, vezi starurile pământului în muzica clasică. Nu există un alt oraș în lumea asta ca Viena. (…) Eu am învățat atunci, la început, că totul este de fapt diferit și că trebuie să fii foarte flexibil și foarte deschis. (…) Am învățat de-a lungul anilor și știu că ce am eu de oferit nu are altcineva. Pentru că este individualitate, este un lucru autentic. Care este doar al meu și toți sunt așa”, și-a amintit soprana despre începutul carierei sale.

Artista vorbește și despre implicarea ei în proiecte sociale, precum cele de susținere a refugiaților, fiind prima Susținătoare de Profil Înalt a Agenției ONU pentru refugiați, din R. Moldova. „Eu chiar vreau să mă implic în lucruri ca să schimb, ca să rămână ceva mai mult în urma mea decât o performanță artistică”, a menționat artista.

De asemenea, Valentina Naforniță se declară o susținătoare a integrării europene a R. Moldova și se arată îngrijorată, totodată, de starea de subfinanțare în care se află cultura din țara noastră.

Și ironia este că noi avem un singur teatru de operă în Chișinău, în Moldova. Alte țări, precum România, are zeci de teatre de operă, mari, frumoase, cu artiști buni, foarte buni. Noi avem un singur teatru și el e pe cale de dispariție. E alertă, e grav ce se întâmplă. (…) Și foarte mult îmi doresc ca artiștii noștri să ajungă la un nivel în care ei să se gândească cum să facă artă, cum să se dezvolte, nu cum să și ce să mănânce”, a subliniat Valentina Naforniță.