Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Un nou partid pe…

VIDEO Un nou partid pe scena politică a R. Moldova: membrii CUB și-au ales președintele

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a fost lansată în R. Moldova. În cadrul Congresului de constituire a CUB, care a avut loc sâmbătă, 5 noiembrie, a fost ales statutul și programul de activitate al Coaliției, iar fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, a fost desemnat în calitate de președinte al formațiunii.

 Partidul politic se declară a fi „de inspirație liberală, de centru-dreapta, pro-european”.

„Sunt recunoscător și emoționat pentru încrederea pe care mi-ați transmis-o. În primul rând, față de proiectul liberal pe care îl lansăm astăzi, care deschide brațele largi pentru cei care au curaj, care au expertiză, experiență și doresc să se implice în schimbarea lucrurilor spre bine, prin idei liberale, prin unitate și bunăstare. Pe de altă parte vreau să vă mulțumesc pentru că ați votat pentru un președinte așa cum sunt eu, cu defectele și idealurile mele. Simt o mare responsabilitate față de așteptările pe care le aveți (…)”, a declarat Igor Munteanu.

Partidul se va alinia liberalilor europeni – ALDE/Renew Europe.

Printre membrii fondatori ai CUB se numără foștii ambasadori ai R. Moldova în Japonia, SUA și Lituania – Vasile Bumacov, Igor Munteanu și Igor Klipii și experții Rodica Gramma, Igor Boțan și Anatol Țăranu.

Anterior, membrii formațiunii politice au făcut publice mai multe „garanții”.

„CUB garantează aderarea completă a R. Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030, crearea unor spații comune integrate cu România, ceea ce va stimula potențialul, resursele și instituțiile celor două state într-un proiect de unitate națională care să asigure idealului nostru recunoaștere internațională. În economie, CUB va garanta deschiderea locurilor de muncă, dezvoltarea economică durabilă, descentralizarea efectivă a puterii de stat și politici de bunăstare în care clasa de mijloc va putea crea, fără a se teme de abuzuri, fără a căuta protecție din partea partidelor politice, bucurându-se de reguli clare.

CUB va garanta o justiție dreaptă și efectivă, instituind un sistem de verificare și monitorizare a veniturilor și integrității celor care reprezintă statul, ceea ce va permite selectarea angajaților pe criterii de meritocrație adevărată, educându-i să fie decenți, dedicați interesului public, competenți, dar și să primească salarizarea pe care o merită din partea statului”, a mai spus Igor Munteanu.

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare a publicat prima declarație, intitulată „Declarație de susținere a Ucrainei pentru obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, la sfârșitul lunii mai a anului 2022. În document se menționează că formarea acelui Comitet a venit ca „reacție la războiul de agresiune rus, purtat pe teritoriul Ucrainei”.