Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 30 octombrie 2021

Marea noutate a săptămânii este, bineînțeles, contractul privind livrarea gazelor naturale pe care R. Moldova a reușit să-l obțină cu Gazprom. La asta s-a ajuns greu. Mai întâi Moscova ne-a șantajat că din 1 decembrie ne lasă fără gaz, dacă nu achităm datoria acumulată în ultimii 20 ani. În opinia rușilor, datoria ar fi de peste 700 de milioane de dolari, însă autoritățile și experții de la Chișinău susțin că această cifră este exagerată. 

Apoi, deși avem contract de livrare a gazelor pentru luna octombrie, Gazprom ne-a livrat doar 2/3 din cantitatea pe care a promis-o, acesta fiind motivul de ce Guvernul cumpără în fiecare zi cantități limitate de gaz pentru a umple conducta și a o ține funcțională.

Această criză a făcut ca R. Moldova să procure pentru prima dată gaze din surse alternative. Cei drept, sunt procurate câte 1,5 -2 milioane de metri cubi de gaze, iar prețul este în jur de o mie de dolari pentru un metru cub, dar autoritățile nu vor să dea o cifră exactă. 

În contextul crizei de gaze, UE oferă R. Moldova un ajutor de 60 de milioane de euro. Este vorba de un grant, banii fiind oferiți sub formă de asistență nerambursabilă, conform președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Se pare că Gazprom îi strânge cu ușa pe mai mulți înainte de sezonul rece. Gigantul energetic rus a anunțat că nu va crește exporturile de gaze naturale către Europa și Turcia. Cel mai probabil, astfel se va continua presiunea pe creșterea prețului. 

Săptămâna trecută vă întrebat cum respectați îndemnul MoldovaGaz de a reduce consumul de gaze. Ați fost foarte activi în comentarii, iar pentru asta vă mulțumim. 

Apropo, și autoritățile centrale respectă acest îndemn. Astfel, Președinția și Parlamentul au deconectat iluminatul decorativ pe timpul nopții în scopul economisirii energiei electrice, căci și în acest sector ne confruntăm cu dificultăți. 

O altă criză, cea a coronavirusului, ne aduce restricții noi. Deși s-au luat decizii importante, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat despre ele abia peste 2 zile de la aprobare. Sincer, nu înțelegem de ce, iar responsabilii nici nu s-au obosit să explice. 

Conform noii decizii, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 30 noiembrie, ceremoniile, nunțile și cumetriile se interzic, iar elevii vor petrece acasă încă o săptămână. 

În același timp, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a dat undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani. Aceasta nu este obligatorie și se va face la dorință și doar dacă părinții vor semna un acord.

Apropo, în comentarii puteți scrie ce părere aveți despre vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor. 

Tot în această săptămână Igor Dodon a scăpat de mandatul de parlamentar. Nu vede rostul în acest Parlament, spunea el acum o săptămână. Mai în glumă, mai în serios, unul dintre deputații fracțiunii PAS a votat contra plecării acestuia, ceea ce a stârnit râsete din partea aleșilor poporului.

Dacă tot vorbim de socialiști, aflați că procurorii au înregistrat un proces penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională, în aprilie 2021, a lui Boris Lupașcu. E acea acțiune disperată a socialiștilor când au încercat să pună piedici dizolvării Parlamentului și organizării alegerilor anticipate. 

Iar liberalul Dorin Chirtoacă ba se retrage din politică, ba nu se retrage. La două zile după ce a anunțat că pleacă din Consiliul Municipal Chișinău și de la conducerea Partidului Liberal, Chirtoacă spune că nu se retrage din politică, ci doar ia o pauză. 

Săptămâna trecută Parlamentul a aprobat, iar ulterior președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Asta i-a nemulțumit pe preoți, cel mai tare fiind indignați cei din Eparhia de Bălți și Fălești, care i-au cerut arhiepiscopului Marchel să fie „eliberați de obligațiunea de a se ruga lui Dumnezeu pentru conducerea țării”.

În replică, deputații PAS le-au transmis că nu au nimic împotriva faptului că nu se vor ruga pentru sufletele majorității parlamentare, dar le-au recomandat să se roage pentru sufletele victimelor violenței domestice”, întrucât Convenția de la Istanbul este tratatul cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Magistrații au prelungit pentru încă 30 de zile măsura preventivă de arest în privința președintelui FEA, Dorin Damir și șefului IP Bălți, Valeriu Cojocaru, judecați în dosarul angajărilor fictive, iar în privința adjunctului lui Stoianoglo Ruslan Popov măsura preventivă a fost prelungită cu 15 zile. 

Iar fugarul Veaceslav Platon este așteptat marți la Procuratură pentru a-i fi înaintată acuzarea în cauza penală privind atacul raider asupra unei băni cu bani din „Laundromatul rusesc”.

În același timp, reforma justiției de la Primăria Chișinău se amână puțin, pentru că socialiștii nu au găsit voturile necesare pentru a-l vota pe Fadei Nagacevschi în calitate de viceprimar în domeniul juridic și agenda anticorupție.