VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 21 august 2021 – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 21 august 2021

  VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 21 august 2021
  21 august 2021 | 10:14

  Forfotă mare la Procuratură în contextul în care în mai puțin de două săptămâni Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură, adăugând mecanisme care să permită demiterea procurorului șef. Tabăra procurorilor se arată consternată de deciziile noii guvernări, iar procurorul general, Alexandr Stoianoglo a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Superior de Securitate a cerut să fie trași la răspundere penală mai mulți exponenți ai actualei opoziții parlamentare, adică a celor din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și din Partidului Șor. 

  „Să ceară asta și-a permis doar Plahotniuc”, spune procurorul. 

  În replică, președinta spune că procurorul șef „face front comun cu penalii, devenind instrument și complice în același timp”. 

  Deși se află la șefia Procuraturii de doi ani, timp în care în dosarele de rezonanță cum ar fi „Furtul miliardului”, „Laundromat”, „Concesionarea Aeroportului”, „Kuliokul„ sau „Bahamas” lucrurile nu s-au mișcat mai deloc, Stoianoglo se laudă că a făcut progres. A spus-o în cadrul unei conferințe de presă în care a citit un discurs presărat cu metafore, iar când a fost invitat la audieri la Parlament să spună despre progresul acțiunilor în dosarul fraudei bancare a refuzat să meargă și le-a trimis deputaților un raport pe acest dosar de patru pagini. 

  Progresul de care vorbește șeful Procuraturii nu este suficient pentru noua guvernare, care vrea să schimbe radical sistemul justiției, primul pas fiind modificarea Legii cu privire la Procuratură, prin adăugarea unor mecanisme care să permită demiterea procurorului șef. 

  La restabilirea independenței justiției vor să contribuie chiar și cei cercetați penal. Spre exemplu, deputatul Partidului Șor Denis Ulanov vrea modificarea Constituției astfel încât procurorul general să fie ales de cetățeni. Apropo, de curând dosarul în care Ulanov este învinuit de „escrocherie” și „spălare de bani” a fost trimis în judecată. 

  Nici în sănătate lucrurile nu merg prea bine. Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este în creștere, cei mai mulți dintre infectați nefiind vaccinați. Autoritățile au activat deja paturi suplimentare pentru pacienții cu COVID-19. În continuare, pe străzile Capitalei circulă un troleibuz și un autobuz în care vă puteți imuniza. Pentru asta aveți nevoie doar de buletinul de identitate. 

  Dacă vorbim despre acest virus necruțător, pe zdg.md găsiți un reportaj în care directorii spitalelor din R. Moldova povestesc despre cât de pregătite sunt instituțiile respective pentru un nou val pandemic. „Doar jumătate din cei care trec prin terapie intensivă pot fi salvați”, spun specialiștii. 

  În această săptămână șirul demisiilor din sistem a continuat. Ambasadoarea R. Moldova în Israel Gabriela Morari și ambasadorul din Belarus Victor Sorocean au fost rechemați din funcții.

  Iar din funcția de secretar general al Ministerului Afacerilor Interne a plecat Ianuș Erhan. Din funcția va pleca, începând cu luna septembrie, și Victor Zubcu, director al Agenției Naționale Antidoping. 

  Tot în această săptămână, Ziarul de Gardă a constat că Lilian Carabeț, noul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, locuiește într-o casă de milioane, amplasată într-o zonă selectă din Dumbrava, o suburbie a Chișinăului. Familia Carabeț a cumpărat bunul imobil în 2014, polițistul indicând în declarațiile sale de avere că acesta ar fi valorat circa 45,5 mii de euro. Proaspătul șef al poliției declara în 2014 că banii pentru achiziția casei sale i-a primit de la tatăl său. În realitate, prețul de piață al unui asemenea imobil este de cel puțin două ori mai mare decât prețul indicat și declarat de șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției.

  Curios este că Lilian Carabeț activează în organe de prin 1995. A plecat în 2015, din motive pe care el nu vrea să le spună, dar a revenit rapid în Direcția nr. 5 a INI, ajunsă în atenția opiniei publice după ce a fost acuzată că se ocupa cu interceptarea oponenților guvernării democrate, a jurnaliştilor şi reprezentanţilor societăţii civile și care a fost desființată acum doi ani.

  Solicitată să comenteze situația din jurul șefului interimar al poliției, prim-mininistra Natalia Gavrilița spune că Lilian Carabeț nu a fost numit interimar, ci exercită atribuțiile acestei funcții. 

  Apropo, carburanții nu se mai scumpesc atât de des așa cum se întâmpla acum câteva săptămâni, când prețul creștea și de două ori pe zi, însă încălcările grave în sectorul produselor petroliere nu au dispărut. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a sesizat Serviciului Vamal, Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate pentru a verifica situația de pe piața petrolieră și a lua măsuri care se impun. 

  Măsuri vor lua și inspectorii de integritate în privința liderului socialiștilor Igor Dodon, dacă vor constata neconformități în cadrul controlului averii pe care îl efectuează. 

  Iar Platforma DA insistă pe scoaterea în afara legii a Partidului Șor. De această dată Dinu Plîngău, președintele interimar al Platformei a adresat o scrisoare președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la care a atașat și un model de sesizare la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității Partidului Șor. 

  În ultima săptămână, întreaga planetă a fost cu ochii pe Afganistan, acolo unde talibanii au preluat puterea într-o singură zi. De mai bine de o săptămână, pe aeroportul de Kabul este haos, pentru că oamenii se calcă în picioare în încercarea de a părăsi cât mai repede Afganistanul.

  Imaginile cu sute de cetățeni afgani disperați, alergând după avion sau agățându-se de roți pentru a putea părăsi țara căzută în mâinile talibanilor, au făcut înconjurul planetei. O înregistrare cutremurătoare arată cu oamenii s-au filmat chiar de pe roata avionului militar care se pregătea să decoleze de pe aeroportul din Kabul. Alți aproape 650 de afgani au fost evacuați din Kabul într-un singur avion militar care are o capacitate de peste patru ori mai mică.  Acestea sunt imaginile emblematice ale crizei pe care o trăiesc afganii care vor să fugă din țară după ocupația talibană. 

  O declaraţie comună, susţinută de peste 70 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise. 

  Iar pompierii moldoveni care au luptat cu incendiile din Grecia au ajuns acasă. La încheierea misiunii, localnicii greci au aplaudat minute în șir coloana de autospeciale a pompierilor moldoveni și români. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Alegeri legislative în Rusia: Acuzații de fraudă, atacuri informatice „din străinătate” și interdicție de vot pentru reprezentanţi ai opoziţiei

  A treia zi a alegerilor parlamentare a început duminică, 19 septembrie, în Federația Rusă. În cele două zile de scrutin, acesta a fost umbrit de alegații de fraudă, fiind înregistrate mii de încălcări procedura…
  Alegeri legislative în Rusia: Acuzații de fraudă, atacuri informatice „din străinătate” și interdicție de vot pentru reprezentanţi ai opoziţiei

  „Mă întrebam: De ce am rămas în viață, iar alţi trei mii de oameni au murit?”

  Povestea unor supraviețuitori ai atacurilor din 11 septembrie Evenimentele care au avut loc acum douăzeci de ani în New York sunt considerate cele mai grave atacuri teroriste din istoria omenirii. Potrivit date…
  „Mă întrebam: De ce am rămas în viață, iar alţi trei mii de oameni au murit?”

  Alegeri în Găgăuzia. Peste 114 de mii de persoane sunt așteptate la urnele de vot

  Duminică, 19 septembrie, au loc alegerile ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Găgăuzia, parte compon…
  Alegeri în Găgăuzia. Peste 114 de mii de persoane sunt așteptate la urnele de vot

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE