Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Monica Babuc susține că…

VIDEO Monica Babuc susține că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG-uri și va susține toate condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea finanțării

Vicepreședinta Parlamentului, democrata Monica Babuc, a anunțat vineri, 5 iunie, că PDM va vota Legea cu privire la organizațiile necomerciale în lectura a doua, lectură finală.

Tot Monica Babuc a declarat că PDM va susține toate condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană pentru acordarea celei de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară.

Vrem să reiterăm încă odată, poziția tranșantă a PDM și a fracțiunii parlamentare a PDM, care nu numai că a inițiat Legea cu privire la ONG-uri în 2018 și a aprobat-o în perioada Guvernului Filip, nu numai că a înaintat-o spre aprobare în prima lectură în acel an și aceasta a zăcut în prima lectură până acum, în anul 2020, când tot PDM a propus această chestiune, Proiectul cu privire la ONG pe ordinea de zi bisăptămânală a Parlamentului, când PDM a susțin acest proiect în cadrul discuțiilor, amendamentelor, câteva zeci laa număr și când PDM a comunicat inclusiv cu conducerea delegației UE în R. Moldova și cu înalți oficiali de la Bruxeless în vederea asigurării lor că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG și prin acest lucru va asigura îndeplinirea acesteia și a altor condiționalități care țin de obținerea finanțării prin suportul macrofinanciar pe care UE trebuie să-l ofere R. Moldova. Vorbim aici despre a doua tranșă din acest suport, în valoare de 30 de milioane de euro”, a declrat Monica Babuc.

Opoziția parlamentară a acuzat anterior majoritatea parlamentară de tergiversare a adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE.

Proiectul urmează a fi dezbătut în lectura finală, în cadrul ședinței plenare.

Potrivit organizațiilor societății civile, adoptat în prima lectură în urmă cu aproape doi ani, la 3 mai 2018, Proiectul legii ONC vine să îmbunătățească considerabil cadrul de funcționare a OSC-urilor în ceea ce ține de crearea, organizarea și funcționarea OSC-urilor. Acesta simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă a organizațiilor necomerciale impusă de legislația actuală. Proiectul limitează posibilitățile de a exercita presiuni abuzive asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizaților necomerciale de către anumite categorii de persoane. În ceea ce privește activitatea politică, acesta instituie interdicția absolută pentru organizațiile necomerciale de a susține candidații în alegeri și instituie limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. Proiectul, de asemenea, instituie legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a organizațiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de către legislația actuală. Acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora.

La 3 martie 2020 peste 20 de OSC-uri au adresat un demers similar Parlamentului, în care au cerut votarea proiectului în lectură finală, fără admiterea amendamentelor care ar îngreuna activitatea organizațiilor necomerciale, precum și să consulte organizațiile societății civile cu privire la orice propunere de modificare a proiectului într-o manieră transparentă și incluzivă.

Adoptarea legii ONC face parte din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției în martie 2016, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.