Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Constatările CALC cu privire…

VIDEO Constatările CALC cu privire la scrutinul parlamentar: „Crearea cu întârziere a secțiilor de votare peste hotare, cu doar 18 zile înainte de ziua alegerilor, nu a permis o informare eficientă a alegătorilor din diaspora”

Foto: CALC

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) apreciază scrutinul parlamentar din 11 iulie ca fiind unul parțial liber și parțial corect. Potrivit reprezentanților CALC, crearea cu întârziere a secțiilor de votare peste hotare, cu doar 18 zile înainte de ziua alegerilor, nu a permis o informare eficientă a alegătorilor din diaspora. Totodată, membrii Coaliției evidențiază desfășurarea alegerilor parlamentare într-un cadru legal lacunar și cu prevederi problematice, care nu a fost îmbunătățit până în prezent.

Secretara CALC, Elena Prohnițchi, directoarea adjunctă a Asociației Adept, spune că CALC constată că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost competitive, alegătorii având varietate de alternative politice.

„Coaliția evidențiază desfășurarea alegerilor parlamentare într-un cadru legal lacunar și cu prevederi problematice, care nu a fost îmbunătățit până în prezent. Coaliția apreciază buna organizare a zilei alegerilor de către Comisia Electorală Centrală și organele electorale inferioare, și atestă impactul pozitiv asupra asigurării șanselor egale pentru femei și bărbați în Parlament. Pornind de la neregulile și abaterile identificate de către organizațiile membre ale Coaliției, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte apreciază scrutinul parlamentar din 1 1 iulie ca fiind unul parțial liber și parțial corect”, a declarat Prohnițchi.

Coordonatoarea de program a CRJM: „Coaliția constată cu îngrijorare caracterul netransparent, imprevizibil și cu dubii rezonabile de influență politică a procesului de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării”

Cât privește examinarea contestațiilor electorale și procesul de deschidere a secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni de peste hotare și pentru cei din regiunea transnistreană, Sorina Macrinici, coordonatoarea de program a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că decizia inițială a Comisiei Electorale Centrală (CEC) din 5 iunie, curent, a ignorat majoritatea cifrelor, pentru cele două criterii: prezența la vot la scrutinul precedent și înregistrarea prealabilă.

„Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte consideră că examinarea contestațiilor electorale a avut loc într-un mod defectuos. O misiune a Parlamentului de a ajusta prevederile Codului electoral privind examinarea contestațiilor electorale la prevederile Codului administrativ a dus la situații de neînțelegere. Actorii procesului electoral au fost limitați în dreptul de contestare a acțiunilor oponenților și privați la dreptul la un recurs efectiv. Tergiversarea examinării litigiilor electorale, în particular, privind crearea secțiilor de votare pentru alegătorii de peste hotare și pentru cei din stânga Nistrului au generat riscuri pentru integritatea procesului electoral și respectarea principiului de securitate juridică.

CALC constată cu îngrijorare caracterul netransparent, imprevizibil și cu dubii rezonabile de influență politică a procesului de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării. Decizia inițială a Comisiei Electorale Centrală din 5 iunie a ignorat majoritatea cifrelor, pentru cele două criterii: prezența la vot la scrutinul precedent și înregistrarea prealabilă. Crearea cu întârziere a secțiilor de votare peste hotare, cu doar 18 zile înainte de ziua alegerilor, contrar termenului legal minim de 35 de zile, nu a permis o informare eficientă a alegătorilor din diaspora, despre amplasarea secțiilor de votare”, a spus Macrinici.

Directorul de Program Promo-LEX: „Cel puțin 11 milioane de lei au fost constate de noi ca fiind neraportate de către concurenții electorali”

Directorul de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, spune că scrutinul parlamentar a fost marcat de multiple cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative.

„Asociația Promo-LEX, în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte a constatat cel puțin 291 de cazuri de acest fel, de către concurenții electorali. Astfel, au fosta afectată egalitatea șanselor în alegeri. Majoritatea dintre aceste cazuri se referă la implicarea funcționarilor electorali în campania electorală în timpul programului de lucru și de asumare a meritelor pentru lucrări, servicii efectuate din banii publici. Un alt aspect problematic observat în cadrul campaniei electorale ține de raportarea cheltuielilor la Comisia Electorală Centrală. Concurenții electorali au raportat lacunar cheltuieli. Cel puțin 11 milioane de lei au fost constate de noi ca fiind neraportate de către concurenții electorali”, a declarat Panfil.

Coaliția a observat cu îngrijorare dinamica utilizării discursului de ură pe durata campaniei electorale, generat de mai mulți concurenți electorali în adresa oponenților politici și a președintei R. Moldova, Maia Sandu, și care a căpătat o amploare în proximitatea alegerilor.

Observatorii Promo-LEX au identificat cel puțin 132 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare în spațiul public, în mass-media și în mediul online din R. Moldova.

„Autoritățile au omis să dezvolte soluții legale și mecanisme pertinente pentru prevenirea, combaterea și sancționarea acestui fenomen, iar Parlamentul a eșuat în a aproba în lectură finală proiectul de lege nr. 301/2016 care reglementează infracțiunile motiv de prejudecată”, susțin reprezentanții CALC.

PAS a câştigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni, 12 iulie, de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare.

În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.

Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.

Pe 11 iulie, în R. Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate.