Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Președinta Sandu a…

ULTIMA ORĂ! Președinta Sandu a convocat noul Parlament ales la 11 iulie: a fost semnat decretul și urmează ședința de constituire

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri, 23 iulie, decretul cu privire la convocarea ședinței de constituire a Parlamentului nou ales la 11 iulie 2021.

Noul Legislativ a fost convocat în data de 26 iulie 2021, ora 10:00, la Parlament.

„Am semnat, acum câteva clipe, Decretul de convocare a Parlamentului Republicii Moldova de Legislatura a XI-ea. Prima ședință a noului Legislativ va avea loc luni, 26 iulie. Urmează alegerea organelor de conducere și de lucru ale Parlamentului, și învestirea unui nou Guvern.Problemele sunt multe și complexe, nu avem timp de pierdut. Sper că noul Parlament va reuși să recupereze rapid încrederea cetățenilor în această instituție importantă prin decizii corecte și curajoase, care vor opri corupția și vor îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor”, a scris președinta Sandu pe pagina de Facebook.

Joi, 23 iulie, Curtea Constituțională (CC) a confirmat legalitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie și a validat mandatele a 101 deputați aleși. În urma alegerilor parlamentare au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului Politic „Șor”. 

Prima ședință de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de către Eduard Smirnov, deputatul ales pe listele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021.

Citiți și: A făcut parte din două Legislaturi și până la venirea lui Dodon în PSRM a fost liderul socialiștilor. CV-ul deputatului care va prezida prima ședință a noului Parlament ales

Decanul de vârstă al deputaților, la fel ca în legislaturile anterioare – în 2014 și în 2019, este Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 82 de ani.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. 

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.