ULTIMA ORĂ! PG confirmă – procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă lui Platon în dosarul fraudei bancare
„Pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”. Asta spun reprezentanții Procuraturii Generale, care confirmă că procurorul de caz a renunțat la capetele de acuzare aduse controversatului om de afaceri, astfel Platon fiind achitat în dosarul fraudei bancare.
Nota emisă de PG:
„În rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire, în care Veaceslav Platon a fost condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 20.04.2017 de comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 190 alineatul (5) din Cod penal și articolul 243 alineat (3) litera (b) din Codul penal, în rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia.
Totodată, acuzatorul a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.
Luând act de ordonanța procurorului, instanța de judecată a anunțat încheiată cercetarea judecătorească și a dispus amânarea dezbaterilor judiciare pentru 1 iunie, ora 09.00, în același sediu”, se menționează în nota PG.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon urmează să fie achitat în dosarul fraudei bancare. Asta după ce procurora de caz a renunțat la capetele de acuzare în cazul fostului deputat.
Solicitata de ZdG procurara de caz ne-a confirmat că procurorii au renunțat la toate capetele de acuzare în cazul luI Veaceslav Platon.
Și apărătorul lui Platon, avocatul Ion Crețu, a confirmat pentru ZdG acest fapt.
„Procurorul de caz a renunțat la învinuire și conform codului de procedură penală, este stipulat faptul că în cadrul cercetării, dacă se constată nevinovăția persoanei, procurorul este obligat să renunțe la învinuire. În urma efecturării urmăririi penale, Procuratura a constatat suplimentar și alte probe care noi nici nu le cunoșteam. De exemplu că Denis Ulanov transmitea ordine de plată companiilor Zeni Management care a fost atribuită lui Veaceslav Platon doar din declarațiile lui Ilan Șor. Prin poșta electronică a lui Denis Ulanov se demonstrează că această companie aparține lui Ilan Șor, IP-urile erau de la GBC”, a declarat pentru ZdG Ion Crețu, avocatul lui Platon.
Anterior, ZdG a scris că dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, de șapte luni se află în procedura de revizuire pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În această perioadă au avut loc peste 40 de ședințe de judecată, dosarul fiind examinat într-un ritm alert, abordare care nu este aplicată și pentru alte dosare de rezonanță. Din septembrie și până în aprilie, acuzarea a adus în fața judecătorilor circa 25 de martori, majoritatea dintre aceștia fiind chemați ulterior să depună mărturii repetat în fața completului de judecători.
Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către acesta.
Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.
Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon era însă condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.