Principală  —  IMPORTANTE   —   Structurile ilegale de forță transnistrene…

Structurile ilegale de forță transnistrene au împușcat în blocuri de locuit în timpul unor așa-zise antrenamente

Sursă foto: Zona de Securitate

Delegația R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control anunță despre producerea unui incident în orașul Rîbnița, provocat la 7 septembrie curent în marja unor așa-zise antrenamente ale structurilor de forță din stânga Nistrului, cu utilizarea muniției de luptă. În urma „antrenamentelor” au rămas urme de gloanțe pe pereții unor blocuri de locuit din oraș, geamuri sparte și apartamente deteriorate.

Incidentul s-a produs pe strada Kirova 80, fiind avariate cel puțin trei apartamente, scrie Zona de Securitate.

După ședința din 14 septembrie 2023, desfășurată la Bender, delegația Republicii Moldova afirmă că delegația regiunii transnistrene a confirmat incidentul. Cei din urmă au menționat că victime nu au fost înregistrate și că, după o documentare suplimentară, va prezenta detalii Comisiei Unificate de Controlalte.

Pretinsele autorități din stânga Nistrului, precum și presa din regiune, nu a comunicat nimic despre acest incident, însă delegația transnistreană a acuzat Chișinăul că sunt auzite sunete de focuri de armă din timpul exercițiilor de pe poligonul de la Bulboaca, iar acest fapt ar îngrijora locuitorii din Bender, Tighina și din apropierea raionului Grigoriopol.

În cadrul ședinței, delegația Republicii Moldova „și-a reafirmat poziția fermă față de ilegalitatea posturilor instalate abuziv de structurile de forță transnistrene și cererea de a le elimina necondiționat din Zona de Securitate”. În urma dezbaterilor pe acest subiect, principiul consensului, aplicat în cadrul Comisiei Unificate de Control, nu a permis formalizarea unei decizii în acest sens.

Chișinăul menționează că subiectul va rămâne în atenția Comisiei Unificate de Control pentru analiză și neadmiterea cazurilor de acest fel în viitor.