Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Cum ieșim din iarnă?

SONDAJ Cum ieșim din iarnă?

Imagine simbol

În R. Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetic, după ce săptămâna trecută au eșuat negocierile Chișinău-Moscova pe problema furnizării gazelor. Deși recunosc că iarna va fi grea, autoritățile ne dau asigurări că nu vom îngheța de frig. Guvernul a cerut UE să ajute R. Moldova să iasă din criză, iar mai mulți europarlamentari români au anunțat că România va fi alături de R. Moldova.

Gheorghe Gorgan, Puhăceni, Anenii Noi

Depinde cum va fi iarna… Nimeni nu știe ce va fi, pentru că se scumpesc toate, nu numai gazul. Nu vedeți ce se face cu benzina, motorina?.. Dacă se scumpește pâinea, să știți că e rău tare. Pentru noi, producătorii agricoli scumpirile la carburanți sunt o catastrofă. Și acum – scumpiri și la gaze. În prag de iarnă. Soluțiile? Ele trebuie să vină de la Guvern, Parlament, Președinție. Pentru ce i-am ales? Ei toți trebuie să se mobilizeze – stânga, dreapta, să vadă ce fac, cum fac, să caute relații cu alte state care ar putea să ne ajute, nu să ne îngroape…

Ion Popa, Trușeni, Strășeni

Cu iarna nu e de glumit. Vara te-ai dat la o umbră, dar iarna de frig unde să te ascunzi? Soluțiile trebuie căutate peste tot. Suntem o țară mică, nu avem resursele noastre…Noi n-am învățat să facem bani cu fructele, așa cum fac bani arabii cu petrolul. Nimeni nu vrea să se gândească la asta… Indiferent, la țară sau la oraș, oamenii se vor descurca greu iarna asta, atât doar că la țară mai are lumea o sobă în jurul căreia se pot aduna mai mulți. Pentru noi, bătrânii, singura speranță e la copii. Dacă vor avea ei un câștig, ne va fi și nouă mai ușor. Dacă nu…

Victoria Rusnac, Chișinău

Va fi foarte greu. Scumpirile se țin lanț. Și toate bat la buzunar. Dacă până acum o bătrânică își vindea o tigaie sau furculiță la marginea drumului și achita o factură la căldură, acum ce să achite mai întâi, când totul s-a scumpit: pâinea, lactatele, serviciile… Cel mai greu le va fi familiilor cu mulți copii și bătrânilor. La ei vor trebui să se gândească autoritățile, mai întâi. Soluții? Totul depinde de guvernare. Pentru asta au fost aleși. Ca să rezolve problemele noastre. Noi muncim, plătim impozite, le asigurăm salarii mari, iar ei trebuie să ne facă condiții de viață.

Violina Bargan, Chișinău

Puține crize aveam, ca să mai vină una peste noi… Complicat. Primele negocieri cu Rusia s-au soldat fără nimic și nu e clar nici ce va urma, dacă vom primi gaze de la ruși, câte, la ce preț… Dacă guvernul ne-a cerut să facem economii și a apelat la ajutorul UE, înseamnă că va fi greu. Oamenii sunt derutați, nu mai cred în instituțiile statului. Lumea pleacă, copiii mei au plecat și ei și, probabil, același lucru ne așteaptă și pe noi. Da, criza energetică a lovit și Europa, dar acolo problemele se rezolvă altfel decât la noi. Dacă guvernul nu va găsi soluții, va fi rău.

Ana Bivol, Chișinău

Criza energetică o vom resimți cu toții foarte tare. Deja o resimțim, pentru că suntem mulți cu mașini, circulăm des și prețurile la carburanți ne dau de știre. Și în Europa prețurile sunt în creștere, dar în UE între statele membre există o solidaritate. Nu sunt expert în economie ca să pot da soluții. E treaba guvernului să găsească o ieșire din situație. În astfel de situații contează mult solidaritatea umană. Din păcate, noi nu suntem o societate solidară, capitalismul postsovietic ne-a făcut egoiști și asta se simte, mai ales, în situațiile de criză, când, în loc să ne ajutăm, noi ne facem probleme unul altuia și ne facem că nu vedem ce se face în jurul nostru.

Silvia Știrbeț, primară de Văleni, Cahul

Cu greu, dar sper să ieșim. Greu, pentru că nu e vorba doar de scumpirea gazelor, avem de înfruntat multe alte scumpiri. Și nu va fi mai ușor la sate decât la oraș, pentru că nu mai este ca acum 30 de ani și mai mult, când aveai de unde tăia un lemn de foc și aprinde o sobă. Acum totul costă, la oraș – gazele, la sate – lemnele și cărbunii. Problema-i alta. Că în 30 de ani, toate guvernele au promis diversificarea surselor energetice și azi rămânem tot acolo, dependenți de aceeași sursă și furnizor. Vom simți pe pielea noastră acest lucru. S-ar putea ca iarna asta să fie de învățătură cui trebuie, dar mai întâi să ieșim cu bine din ea.

Pentru conformitate, P.G.