Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC/ Șeful socialiștilor din Parlament…

DOC Șeful socialiștilor din Parlament și-a declarat casa de milioane în care locuiește, după ce fiica mai mare i-a donat terenul pe care a fost construit imobilul 

După ce ZdG l-a surprins, în vara anului 2020, că locuiește într-o casă impunătoare pe care nu o declarase, Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Parlament, a decis să înscrie imobilul în declarația de avere și interese personale, depusă la 31 martie, curent. Bunul a fost înregistrat la Cadastru la doar două luni după ce ZdG i-a surprins pe deputat și pe soția sa la casa amplasată într-o suburbie a capitalei. Șeful socialiștilor din Parlament spunea atunci că terenul pe care se înalță casa aparține fiicei sale mai mari și că bunul imobil este o „investiție de familie”, iar la construcție au participat „mai mulți”. Deputatul a precizat atunci că imobilul nu a fost dat în exploatare pentru că se mai lucrează la el și că „cine va fi proprietar, noi vom decide”.

„Eu am fost și m-am uitat astăzi să fie totul în regulă. E ok”. Asta ne-a spus Corneliu Furculiță în dimineața zilei de 14 iulie 2020, când l-am surprins ieșind pe poarta unei case impunătoare amplasată în orășelul Durlești din municipiul Chișinău. Deputatul ne dădea asigurări că acest imobil nu este locuința „de bază”, pe care nu-l indicase în declarația de avere și interese, ci locuiește într-un apartament modest de la Telecentru, deși vecinii îl contraziceau și declarau că familia Furculiță s-a mutat în casa din Durlești de mai bine de un an.

„Am făcut un efort pentru a finaliza lucrările”

Bunul imobil respectiv nu era indicat în declarațiile de avere ale deputatului pentru anii precedenți, lucru valabil și pentru terenul pe care acesta este ridicat. Șeful socialiștilor în Parlament susținea atunci că imobilul nu a fost dat în exploatare și „copiii lucrează în continuare”: „Casa, în forma juridică corectă, va fi dată în exploatare de către proprietar. Cine va fi proprietar, noi vom decide”.

Corneliu Furculiță mai preciza atunci că bunul este în construcție de 10 ani „și o să fie încă, pentru că sunt chestiuni care nu sunt finisate”. Cu toate acestea, la doar o lună după ce ZdG a deconspirat casa deputatului, Corneliu Furculiță, soția și fiica mai mică a acestuia, au primit cu titlul de donație câte o parte din terenul care era deținut, oficial, de către fiica lor mai mare. Totodată, în pofida declarațiilor că ar mai fi de lucru la finisarea bunului, în septembrie 2020, casa a fost înregistrată la Agenția Relații Funciare și Cadastru, având acum patru proprietari: soții Corneliu și Ludmila Furculiță împreună cu cele două fiice. 

Contactat de ZdG să ne spună cum a reușit să își înregistreze bunul la Cadastru, deși anterior susținea că ar mai exista lucrări de efectuat, deputatul a afirmat că imobilul nu ar fi încă finalizat în totalitate, deși a fost întocmit un act de recepție finală. 

„Într-adevăr, m-am consultat cu specialiștii și am făcut un efort pentru a finaliza lucrările necesare, pentru a efectua recepția casei. Da, pe interior au mai rămas de realizat multe lucrări de finisare”, a punctat liderul fracțiunii PSRM din Parlament.

„Noi, soții, vom face donație cotele noastre fiicelor”

În ultima sa declarație de avere, Corneliu Furculiță a indicat că atât el, cât și soția și fiica sa minoră, dețin câte ¼ dintr-un teren pentru construcție, dar și câte ¼ din casa de locuit pe care anterior nu o făceau publică. În declarația pentru 2020, socialistul indică faptul că valoarea casei este de circa 976 de mii de lei, deși prețul ei de piață este de câteva ori mai mare. 

„Inițial, terenul aparținea familiei Furculiță. Apoi, am donat terenul uneia dintre fiicele majore, cu intenția ca la majoratul celei de-a doua fiice să fie împărțită donația. Casa o construiam, evident, din veniturile familiei. Apoi, am decis să împărțim imobilul tuturor celor patru membri ai familiei, în mod egal. Într-un viitor nu prea îndepărtat, noi, soții, vom face donație cotele noastre fiicelor, lucru natural care trebuie să fie în familii”, a mai adăugat deputatul.

Furculiță, verificat de ANI

După articolul ZdG din iulie 2020 în care deconspiram că șeful socialiștilor din Parlament locuiește într-o casă impunătoare care nu se regăsește în declarația sa de avere și interese personale, deputata PAS, Veronica Roșca, a solicitat Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze procedura de control a averii deputatului Corneliu Furculiță pentru anii 2016 – 2020.

ANI a refuzat însă inițierea controlului averii deputatului „din lipsa  bănuielii rezonabile privind încălcarea regimului juridic”. Inspectorii ANI nu au identificat bunuri obținute/deținute de către deputat, care urmau a fi declarate și care nu au fost declarate de către Furculiță. Cu referire la casa în care locuia familia deputatului, reprezentanții ANI au menționat într-un comunicat că aceasta se află pe un teren pe care familia Furculiță l-a donat fiicei și că proprietara imobilului este fiica soților Furculiță – Cornelia.

„Prin urmare, inspectorul de integritate constată inexistența unei bănuieli sau presupuneri că deputatul Corneliu Furculiță a încălcat regimul juridic de declarare a averii și a intereselor personale, deoarece acesta nu avea obligativitatea de a declara construcția ce nu îi aparține”, informau reprezentanții ANI.

Câteva luni mai târziu, ANI a fost sesizată din nou să îi verifice averea deputatului PSRM. De această dată, Iurie Reniță, deputat al fracțiunii Platforma DA, a venit cu solicitarea verificării averii pentru perioada 2016 – 2019, în contextul acuzațiilor „de spălare de bani din Rusia prin faimoasa filieră Bahamas și utilizarea acestora în campania prezidențială a lui Igor Dodon din anul 2016”. Dosarul pe marginea acestei sesizări se află încă la control în cadrul ANI, nefiind luată o decizie. 


Corneliu Furculiță deține două mandate consecutive de deputat, fiind președinte al fracțiunii PSRM în Parlament. Alesul poporului este originar din același sat cu Igor Dodon, Sadova. Deputatul figurează în calitate de fondator al „Exclusiv Media”, care înglobează imperiul media afiliat PSRM. În timp ce deputatul e implicat în activități legislative, compania este administrată de soția sa, Ludmila Furculiță, care este colegă de muncă cu Galina Dodon, soția președintelui, angajată și ea la „Exclusiv Media” în calitate de directoare financiară. 

Pe lângă „Exclusiv Media”, Corneliu Furculiță figurează în calitate de asociat unic la „Poliactiv” SRL, care are ca activitate licențiată construcțiile de clădiri. În cadrul acestei companii, rolul de administratoare îi revine Ludmilei Furculiță.