Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacțiile post-electorale ale candidaților de…

Reacțiile post-electorale ale candidaților de la Hâncești: „Mă așteptam și la mai rău, dacă sincer”

Alegerile parlamentare noi de la Hâncești au avut loc pe fundalul mai multor solicitări de a amâna acest scrutin din cauza epidemiei de coronavirus. În pofida acestor solicitări, alegerile s-au desfășurat în condiții normale, chiar dacă autoritățile făceau apel în ziua respectivă pentru ca cetățenii să stea acasă. În consecință, la vot s-au prezentat doar circa 14 mii de persoane, echivalentul a circa 23% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale din circumscripția Hâncești, iar victoria i-a revenit candidatului PSRM, Ștefan Gațcan, care a câștigat mandatul de deputat cu doar aproximativ 5 500 de voturi.

În timp ce unii contracandidați ai lui Gațcan își recunosc înfrângerea, unii declară că nu recunosc valabilitatea alegerilor, iar alții se abțin de la comentarii.

Ziarul de Gardă a încercat să obțină o reacție de la candidatul socialiștilor, desemnat învingător, însă acesta nu a răspuns la apelurile noastre. În schimb, socialiștii au anunțat în dimineața zilei de luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că Ștefan Gațcan a desfășurat „o campanie electorală pozitivă”.

„Această abordare a făcut ca Ștefan Gațcan să câștige alegerile cu un scor categoric în ciuda multor campanii de denigrare la adresa sa, a atacurilor la persoană și a falsurilor promovate de oponenții săi pe final de campanie electorală”, este menționat în comunicatul socialiștilor.

„O eventuală victorie nu știu dacă conta atât de mult ”

Candidata care s-a poziționat pe locul doi după numărul de voturi obținute – 4 554, Olesea Stamate, ne-a spus că a luat un scor bun la alegerile de duminică și că în circumstanțele actuale „victoria nu conta atât de mult”.

„Cred că am luat un rezultat foarte bun, ținând cont de toate piedicile pe care le-am avut. Întâi faptul că această campanie nu a fost nici pe departe una corectă, cu tot felul de corupție electorală și mizerii, dar și ținând cont de aceste cirsumstanțe. Cred, sincer, că până la urmă, în contextul actual, o eventuală victorie nu știu dacă conta atât de mult”, a declarat candidata PAS pentru Ziarul de Gardă.

Întrebată ce va face mai departe, acum că nu a ajuns în Parlament, Olesea Stamate ne-a comunicat că are de continuat proiecte în cadrul AGER, va ajuta în continuare echipa Maiei Sandu și va încerca să realizeze câteva aspecte pe care le-a promis locuitorilor din Hâncești în campania electorală.

„Mă așteptam și la mai rău”

Ion Mereuță, candidatul Partidului Democrat, care s-a ales în urma alegerilor cu aproximativ 1 800 de voturi, ne-a spus că s-a așteptat ca la urnele de vot să se prezinte un număr mai mic de alegători și că a mizat pe faptul că candidații originari din Hâncești vor avea mai multe șanse pentru a obține mandatul de deputat.

„Eu am avut o campanie curată și liniștită. Nu mi-am atacat contracandidații. Alegerea a fost a cetățenilor. Am mizat că într-o circumscripție uninominală va avea un succes băștinașul, și nu doar eu, dar și domnul Cobzac. Dar, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu poate spune că sunt supărat sau nu, asta e viața”, a declarat candidatul PDM pentru ZdG.

Cu referire la faptul că cetățenii au fost chemați să iasă la vot în perioada în care autoritățile ne îndeamnă să stăm acasă, Mereuță a spus că o astfel de decizie, cu privire la anularea alegerilor, trebuia luată mai devreme: „Dacă procesul s-a pornit, e mai greu să îl oprești. Reieșind din circumstanțe, lumea încă a ieșit la vot, chiar dacă erau apeluri să nu iasă la vot în legătură cu regimul de carantină, iar pe de altă parte avea dreptul la vot. Nu pot să îi judec nici pe cei care au stat acasă, dar nici pe cei care au mers la vot. Mă așteptam și la mai rău, vă spun sincer”.

„Nu vreau să mă dau cu părerea”

Candidatul independent, Grigore Cobzac, fost membru al PAS, susținut în alegeri de Platforma DA, a fost votat duminică de aproape 1 800 de alegători. Acesta nu a reacționat în vreun fel după anunțarea rezultatelor, iar apelat telefonic de reporterul ZdG, ne-a comunicat că va veni cu o reacție în zilele următoare.

„Acum nu vreau să mă dau cu părerea. Vreau să nu fie emoții. Vreau să fie o analiză mai cumpătată”, a menționat Cobzac.

Mișcarea politică „Unirea” nu recunoaște valabilitatea alegerilor

Cele mai puține voturi la alegerile de la Hâncești le-a luat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Pentru candidatura acestuia au votat doar circa 350 de alegători. Dorin Chirtoacă nu a răspuns la apelurile noastre telefonice, însă a reacționat pe pagina sa de Facebook, menționând că Mișcarea politică „Unirea” (MPU) nu recunoaște valabilitatea alegerilor parlamentare noi de la Hâncești.

MPU se arată nedumerită de faptul că autoritățile nu au dat curs solicitării de a amâna desfășurarea alegerilor în circumstanțele epidemiei de coronavirus.

„În asemenea condiții, nu este vorba nici măcar despre rezultat, este vorba despre călcarea în picioare însăși a esenței alegerilor – care dintr-un drept democratic a ajuns să fie o batjocură, o impunere de participare la vot cu risc de infectare cu coronavirus. Aceste alegeri sunt o cacealma de prost gust, care arată fața adevărată a unor trădători de neam și țară, fără scrupule”, este precizat în poziția oficială a MPU, care l-a înaintat pe Chirtoacă în aceste alegeri.

Rezultatele alegerilor de duminică din circumscripția Hâncești:

  • Ștefan Gațcan, Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” – 5539
  • Olesea Stamate, Partidul Politic  „Partidul Acțiune și Solidaritate” – 4554
  • Ion Mereuță, Partidul Democrat din Moldova – 1810
  • Grigore Cobzac, Candidat independent – 1792
  • Dorin Chirtoacă, Blocul electoral UNIREA – 346